Corneliu Coposu Fan Page

Mostenirile lui Iliescu: De la PCR la PSD, de la UASCR la UNSR - Vladimir Tismăneanu, HotNews.ro, 11 decembrie 2009

Înapoi la Ziare din 2009

Demonstratie in fata Palatului Cotroceni: circa o suta de studenti, legati de Uniunea Nationala a Studentilor din Romania, protesteaza impotriva rezultatului alegerilor. Nu le place Traian Basescu, l-ar fi dorit pe Mircea Geoana, cu ai sai body guarzi de tip tonton-macoute, in fruntea Romaniei. E dreptul lor. Dar nu ma pot abtine sa nu remarc similitudinile flagrante de metode intre actualii demonstranti, folosind amenintari si incercand sa intimideze fortele de ordine, si ciomagarii utecisti in fruntea carora si-a facut nefasta ucenicie Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD.

In genere, la ora actuala, organizatiile studentesti sunt cele care se opun autoritarismului de extrema stanga ori dreapta. In Venezuela, studentii sunt in fruntea luptei societatii civile impotriva despotismului lui Chavez. Iata ca o organizatie studenteasca din Romania, direct legata de PSD, a decis sa reinvie sinistrele traditii ale “Tineretului Progresist” nascocit si manevrat de Gheorghiu-Dej si Ana Pauker in perioada 1945-1948. O organizatie care a atacat continuu Tineretul Liberal si National-Taranist.

Un instrument totalitar care a inghitit ce mai ramasese din Tineretul Social Democrat. Unul dintre groparii Tineretului Social Democrat, colaborationistul Misa Levin, fugea peste cateva luni din Romania. Altii aveau sa putezeasca prin inchisori. Traiesc inca destui martori ai actiunilor teroriste ale politrucilor utecisti din subordinea lui Iliescu, Petre Gheorghe, Cornelia Filipas, Virgil Trofin. Cred sincer ca a sosit in fine momentul sa se scrie istoria organizatiei comuniste studentesti, sa se spuna cine a condus-o, cand, si cu ce consecinte. Nu putem lasa un giulgiu al uitarii sa acopere la infinit aceste ignominii.

Probabil ca Mircea Geoana nu are habar de aceste detalii istorice. Nici nu ar avea nevoie de ele: el ii ingaduie mentorului sau, Ion Iliescu, sa-si savureze acum, la batranete, retrairea momentelor de deplorabila satasfactie din junetea sa “revolutionara”. Cand aplica orbeste directivele moscovite de distrugere a pluralismului politic si a oricarui spatiu de autonomie civica. Mi-i pot inchipui pe fostii lideri/activisti ai UASCR (Uniunea Asociatiilor Studentilor Comunisti din Romania) Stefan Andrei, Ion Traian Stefanescu, Pantelimon Gavanescu, Constantin Bostina, Tudor Mohora, Ani Matei, Octav Cozmanca

etc urmarind incantati aceste clipe rusinoase. Jenant, extrem de jenant acest comportament al “purtatorilor de flamuri rosii”. Pe scurt, revoltator.

Vladimir Tismăneanu, 11 decembrie 2009, HotNews.ro

Articol citit de 3709 ori.

Alte articole