Corneliu Coposu Fan Page

Ideile şi lumea: Noua şcoală de gândire a dreptei româneşti - Vladimir Tismăneanu, Contributors.ro, 12 octombrie 2011

Înapoi la De dreapta

Cel mai interesant fenomen intelectual din ultimii ani din Romania este coagularea unui curent coerent si articulat al gandirii de centru-dreapta, maturizarea unor optiuni teoretice si politice nascute din convingerea ca utopiile stangii s-au dovedit falimentare. Nu este o orientare monolitica si acest lucru mi se pare benefic. A aparut acum cateva saptamani volumul coordonat de Dragos Paul Aligica si Ionut Sterpan. Iata ca acum, tot la Humanitas, in colectia “Cultura libertatii” coordonata de Valeriu Stoica si Dragos Paul Aligica, apare un nou volum de interviuri realizate de neostenitul Cristian Patrasconiu, un spirit liber care stie cum sa invite la discutii despre libertate pe cei care promoveaza valorile dreptei anti-totalitare, o dreapta moderna, dinamica, deschisa, lipsita de inhibitii, de complexe auto-paralizante, apta sa sfideze orice dogme intepenite. O dreapta vie si proaspata, o dreapta menita sa revigoreze spatiul public. Reperele intelectuale dintr-un precedent volum de dialoguri se regasesc in constructiile celor inclusi in aceasta carte. Contributiile marelui artist Devis Grebu fac parte din insasi logica acestui admirabil demers.

Partenerii de discutii ai lui Cristian Patrasconiu sunt oameni de inalta tinuta spirituala, autori de carti respectate, unii dintre ei activi in politica, altii preferand postura de comentatori si de analisti. Sunt insa cu totii insufletiti de acelasi respect pentru adevar, de aceeasi convingere ca traditia nu esta incompatibila cu modernitatea, ca ordinea nu este inamicul schimbarii, ca guvernamantul nu se poate substitui liberei initiative a membrilor comunitatii politice. Atunci cand stanga se complace in soporifice discursuri despre inegalitate si injustitie, privite drept maladii incurabile ale capitalismului liberal, cand lanseaza acuzatii aiuritoare privind resurectia radicalismului extremist interbelic in zona liberalismului anticomunist, dreapta liberal-conservatoare, in care includ, desigur, si crestin-democratia, reaminteste centralitatea valorilor individualismului civic, ale rationalismului critic, ale umanismului occidental, asa cum s-a constituit acesta in lupta impotriva oricarei ambitii absolutiste. Da, aceasta dreapta crede in ceea ce D. D. Rosca a numit valori vesnice. Da, crede in patriotismul luminat ilustrat de personalitati precum Iuliu Maniu, Dinu Bratianu, Ion Mihalache, Ion Flueras, Constantin Titel Petrescu, Corneliu Coposu, Ioan Barbus, Ion Ratiu, Constantin Ticu Dumitrescu, Vlad Georgescu, Virgil Ierunca, Monica Lovinescu, Ion Diaconescu. Nu este gata sa sacrifice faptele de dragul unor interese politice si culturale conjuncturale.

Sunt prieten de idei cu Cristian Patrasconiu si cu partenerii sai de dialog. Am citit in “22″ fragmente din volum si pot spune ca este vorba de o lucrare de o ardenta actualitate, un adevarat eveniment intelectual menit sa limpezeasca apele si sa ofere repere durabile celor care vor sa participe la dezbateri politice oneste. Vorbesc aici filosofi, economisti, istorici, politologi, juristi, istorici, critici literari, jurnalisti, toti poseseori ai unei legitimitati intelectuale incontestabile: Monica Macovei, Sever Voinescu, Teodor Baconschi, Cristian Preda, Traian Ungureanu, Mihail Neamţu, Dragoş Paul Aligică, Ioan Stanomir, Marius Lazurca, Ionuţ Popescu, Radu Paraschivescu, Dan C. Mihăilescu, Mircea Mihăieş, Cosmin Alexandru, Sebastian Lăzăroiu, Cătălin Avramescu, Sorin Ioniţă, Cristian Ghinea, Bogdan Călinescu, Vitalie Ciobanu. Cum spuneam, ilustratiile sunt de Devis Grebu. Prefata este semnata de profesorul Valeriu Stoica. Tonul este calm, nimic din tafna ostentativa si din agresivitatea revendicativa pe care le gasim in alte parti. Ceea ce primeaza este logica responsabilitatii, atat de dispretuita de cinismul ludic. Sa lasam altora bucuria focurilor de artificii doctrinariste si a spectacolului colectivist. Sa-i lasam in a al lor univers al imposturii, deopotriva pe stangistii de parada si pe falsii oameni de dreapta gata sa sustina alianta impotriva naturii intre partidul Bratienilor (ori ce-a mai ramas din el) si partidele lui Iliescu si Felix, incoronata de sustinerea lui Petre Roman. In aceasta regiune a gandirii si a actiunii care este a noastra, preferam analizele profunde, informatiile verificabile, competenta, demnitatea, civilitatea, decenta, cunoasterea istorica neviciata de patimile corectitudinilor de tot felul, ceea ce Isaiah Berlin a definit drept simtul realitatii. Sa fie altii cei care apara cauzele pierdute. Noi le preferam pe cele cu sanse de a ameliora soarta oamenilor fara a-i condamna la fericire. Noua Republica este opusul cazarmelor, al marsurilor triumfaliste, al injosirii individului si al inregimentarilor decretate de sus. La ora actuala, ceea ce numim centru-dreapta in Romania inseamna bun simt politic, istoric, moral.

http://www.humanitas.ro/humanitas/noua-%C5%9Fcoal%C4%83-de-g%C3%A2ndire-a-dreptei

Institutul de Studii Populare si Fundatia Hanns Seidel

Vineri, 14 octombrie 2011, la Hotelul Athenee Palace Hilton Bucharest, Sala Le Diplomate, începând cu ora 11:15, dezbaterea:

Noua Scoala de Gandire a Dreptei

PROGRAMUL DEZBATERII:

  • 11:15 – 12:00 Sosirea invitaţilor, recepţie;
  • 12:00 – 12:10 Cuvânt din partea moderatorului dezbaterii, Valeriu STOICA, preşedinte ISP;
  • 12:10 – 12:20 Cuvânt din partea reprezentantului Hanns Seidel, Klaus SOLLFRANK;
  • 12:20 – 15:00 Intervenții în dezbatere: Monica MACOVEI, Sever VOINESCU, Teodor BACONSCHI, Cristian PREDA, Mihail NEAMŢU, Sebastian LĂZĂROIU, Traian UNGUREANU, Ionuţ POPESCU, Dan C. MIHĂILESCU, Ioan STANOMIR, Cristian GHINEA, Radu PARASCHIVESCU, Cristian PĂTRĂŞCONIU
  • 15:00 – 15:45 Dialog, intervenții din sala;
  • 15:45 – 16:00 Concluzii.

NOTA: Fiecare participant la aceasta dezbatere va primi cite un exemplar din cartea “Noua Scoala de Gindire a Dreptei”.

Vladimir Tismăneanu, 12 octombrie 2011, Contributors.ro

Articol citit de 2761 ori.

Alte articole