Corneliu Coposu Fan Page

Felicitări, Horia Patapievici! O clipă sărbătorească pentru cultura română - Vladimir Tismăneanu, Hotnews.ro, 17 martie 2012

Înapoi la 2012

Vladimir Tismaneanu

Exista clipe intr-adevar sarbatoresti in istoria unei culturi. Sambata, 17 martie 2012, H.-R. Patapievici primeste titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara. Scrierile anti-totalitare ale lui H.-R. Patapievici au fost si raman repere ale gandirii democratice romanesti, analize percutante si riguroase ale patologiilor comuniste si post-comuniste. Reactiile negative, calomniile venite din zonele neo-comuniste si sovin-nationaliste nu au facut si nu fac decat sa confirme meritele lui H.-R. Patapievici ca remarcabil ganditor liberal si ca intelectual critic. Pentru mine si pentru multi altii, gandirea lui H.-R. Patapievici este emblematica pentru patriotismul luminat, acel patriotism civic, cinstit si curat pe care l-a sustinut, de pilda, Corneliu Coposu.

Acest titlu vine la propunerea Facultăţii de Litere, Istorie şi Filosofie. Din comisia de Laudatio fac parte prof. dr. Nicolae Manolescu — Universitatea Bucureşti, DHC al Universităţii de Vest, prof. dr. Solomon Marcus – Universitatea Bucuresti, DHC al Universităţii de Vest, prof. dr. Mircea Dumitru, Universitatea Bucureşti, prof. dr. Marta Petreu – Universitatea Babeş – Bolyai Cluj-Napoca şi profesorii de la Universitatea de Vest, Adriana Babeţi, Otilia Hedeşan, Mircea Mihăieş, Ioan Talpoş şi Cornel Ungureanu.

Fiind eu insumi Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest, sunt incantat sa salut decizia de acordare a acestui titlu unui intelectual pe care il admir in cel mai inalt grad. Horia-Roman Patapievici este un ganditor original, un spirit viu si nobil, ale carui lucrari dovedesc eruditie, creativitate conceptuala, angajament moral si o veritabila deschidere spre dialog. Ma refer in primul rand la “Omul recent”, la “Ochii Beatricei”, la cartea despre Ioan Petru Culianu, contributii esentiale la explorarea originilor, tensiunilor, dilemelor si sanselor modernitatii. Opera lui H.-R. Patepievici, analizata de altfel si de N. Manolescu, Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest, in a sa “Istorie a lliteraturii romane”, se situeaza la intersectia dintre filosofia stiintei si ceea a culturii.

Citeste tot articolul si comenteaza pe
Contributors.ro

Vladimir Tismăneanu, 17 martie 2012, Hotnews.ro

Articol citit de 2630 ori.

Alte articole