Corneliu Coposu Fan Page

Ziua Unirii marcată în mai multe localități ale republicii, Lidia Petrenco, Radio Vocea Basarabiei, 26 martie 2012

Înapoi la La zi

Romania + Basarabia

În ajunul Zilei Unirii Basarabiei cu România, marcată pe 27 martie, în diferite raioane ale republicii s-au desfăşurat mai multe manifestații. Ieri, în capitală, în jur de 3 mii de oameni s-au adunat într-un marș al Unirii, pe bulevardul Ștefan cel Mare. Manifestația nu s-a produs, însă, fără incidente.

Veniți din diverse raioane ale republicii, dar și de peste Prut, Participanții, participanţii au mers de-a lungul bulevardului Ștefan cel Mare, de la Academia de Științe a Moldovei pînă în Piața Marii Adunări Naționale.

Marşul Unirii a fost perturbat, la un moment dat de reprezentanți ai Partidului Patrioții Moldovei, care manifestau în Piața Marii Adunări Naționale, și care au încercat să blocheze strada.

Altercaţiile au fost urmărite de trecători, care şi-au manifestat şi ei în mod diferit părerea despre evenimentul legat de ziua unirii.

Marșul Unirii a continuat ieri după intervenţia poliției, care a izolat grupul contramanifestanților. Marşul a culminat în Piața Marii Adunări Naționale, cu o horă a unirii, urmată de un concert de muzică populară și patriotică în scuarul Teatrul de Operă și Balet.

Prezentă la eveniment, Vitalia Pavlicenco, Președinte al PNL şi membru al consiliului Unirii, înființat acum o lună, a îndemnat oamenii să se alăture unei alte acțiuni, preconizată să aibă loc pe 27 martie, la teatrul Ginta Latina - o ședință consacrată celor 94 de ani de la unirea Basarabiei cu România.

Tot duminică, în mai multe biserici din capitală, aflate sub jurisdicția Mitropoliei Basarabiei, s-au făcut slujbe de pomenire a deputaților Sfatului Țării care au votat actul unirii. Unirea din 27 martie 1918 a fost consemnată și în orașul Nisporeni la monumentul „Crucea mântuirii neamului românesc". Manifestări de ziua unirii s-au desfăşurat ieri şi la Bălţi, Cahul şi alte regiunii ale RM.

Lidia Petrenco, 26 martie 2012, Radio Vocea Basarabiei

Articol citit de 2152 ori.

Alte articole