Corneliu Coposu Fan Page

Pas decisiv pentru transformarea închisorii de la Rm. Sărat în Memorial - IICCMER, 2012

Înapoi la Memorial Râmnicu Sărat

(FR: Étape décisive pour la transformation de la prison de Rm. Sărat en Mémorial – IICCMER, 2012)

IICCMER, cu sprijinul consistent al Secretariatului General al Guvernului şi al altor factori guvernamentali, a reuşit achiziţionarea ultimei suprafeţe de teren care să permită demararea proiectului, pas decisiv pentru transformarea închisorii de la Rm. Sărat în Memorial. Resursele financiare pentru acest demers au fost asigurate de Guvernul României.

Încă de la înfiinţarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, unul dintre principalele deziderate a fost transformarea unui fost spaţiu concentraţionar într-unul al reflecţiei asupra naturii criminale a comunismului. Unul dintre obiectivele declarate ale conducerii IICCMER instalate în mai 2012 este transformarea închisorii de la Rm. Sărat în Memorial al Victimelor Comunismului. Prin demersurile concrete desfăşurate în ultimele luni, o primă etapă (întregirea proprietăţii) din proiectul muzeal a fost deja parcursă, urmând ca în 2013 să fie realizate studiile tehnice şi să fie îndeplinite toate procedurile legale pentru demararea lucrărilor propriu-zise.

În iunie 2007, Institutul a preluat în administrare fosta închisoare de la Râmnicu Sărat cu scopul precis de a organiza un Muzeu Memorial al Victimelor Comunismului. Alături de închisori precum Sighet, Gherla sau Aiud, Râmnicu Sărat a reprezentat unul dintre punctele represiunii comuniste, regimul de exterminare practicat aici contribuind la trista sa reputaţie şi justificând pe deplin proiectul de valorificare muzeală propus de IICCMER.

În ultimii ani, IICCMER a demarat o serie de acţiuni menite să sensibilizeze factorii decizionali, să informeze publicul larg asupra imensului capital memorial al acestui loc, dar şi să obţină soluţii viabile de valorificare muzeală. Printre acţiunile noastre în acest sens se numără şi realizarea unei expoziţii şi a unui website, ambele destinate închisorii de la Râmnicu Sărat, organizarea unor conferinţe cu tematică specifică, dar şi organizarea unui concurs de proiecte, destinat tinerilor arhitecţi.

Despre proiectul Memorial Rm. Sărat vezi: www.memorialulramnicusarat.ro

2012, IICCMER

Articol citit de 2459 ori.

Alte articole