Corneliu Coposu Fan Page

Bădăcin, în sărbătoare, la 800 de ani de atestare documentară

Înapoi la Acasă, la BĂDĂCIN

Mai multe sute de participanţi s-au aflat la acest sfârşit de săptămână în satul natal a marelui om politic, Iuliu Maniu, supranumit de localnici Sfinxul de Bădăcin, pentru a marca împreună 800 de ani de la prima atestare documentară. Este vorba despre oficialităţi judeţene şi locale, urmaşi de-a lui Iuliu Maniu, fii ai satului răspândiţi prin ţară, care s-au reîntors cu această ocazie acasă. A fost aşteptat, până în ultimul moment, chiar şi preşedintele Traian Băsescu.

Bădăcin, în sărbătoare, la 800 de ani de atestare documentară Bădăcin, în sărbătoare, la 800 de ani de atestare documentară

Şapte cetăţeni de onoare, simpozion "Bădăcin 800"

Manifestările organizate de Primăria şi Consiliul Local al Comunei Pericei, în colaborare cu Parohia Greco-Catolică şi Parohia Ortodoxă Bădăcin, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, au debutat cu o şedinţă extraordinară a Consiliului local Pericei, ocazie cu care au fost desemnaţi şapte cetăţeni de onoare, dintre care doi au primit titlul post- mortem, şi anume pr. Simion Man şi dr. Nicolae Ştefan Chişiu. Ceilalalţi cinci aleşi să poarte acest titlu de onoare, pentru merite deosebite realizate în cadrul comunităţii, ocazie cu care li s-au înmânat o diplomă şi o plachetă, sunt: Ileana Domuţa Mastan, pr. Gheorghe Ţurcaş, vicar foraneu al Silvaniei (preot-greco-catolic), pr. Dumitru Blaga – parohul ortodox al Bădăcinului, pr. Cristian Borz – parohul greco-catolic al Bădăcinului, şi ing. Vălcăuan Valentin. Tot sâmbătă a avut loc inaugurarea noului drum asfaltat, care străbate localitatea, şi simpozionul „Bădăcin 800‟, ocazie cu care au luat cuvântul dr. Marin Pop, cercetător la Muzeul de Istorie şi Artă Sălaj; prof dr. Cornel Grad, dr. Adrian Man, prof. Mirica Pop, pr. Gheorghe Ţurcaş şi pr. Cristian Borz. Cei prezenţi au asistat, de asemenea, la o lansare de carte, respectiv „Părintele Simion Man – crâmpeie din viaţa sa”, şi au putut admira o expoziţie de fotografie veche şi nouă, după care au luat parte la o cină tradiţională cu sarmale şi plăcinte, ca în familie.

Inaugurarea Monumentului Eroilor, muzică, voie bună şi artificii

Bădăcin, în sărbătoare, la 800 de ani de atestare documentară Bădăcin, în sărbătoare, la 800 de ani de atestare documentară

Duminică dimineaţa, manifestările au fost reluate cu Sfânta Liturghie în Bisericile Greco-Catolică şi Ortodoxă şi un Parastas pentru eroii satului căzuţi în cele două războaie mondiale. De la ora 11:00, la Şcoala „Iuliu Maniu” a avut loc Inaugurarea Monumentului Eroilor, ocazie cu care oficialii locali şi judeţeni au tăiat panglica tricoloră şi au depus jerbe şi coroane de flori în memoria eroilor localităţii căzuţi în cele două războaie mondiale, acompaniamentaţi de fanfara Promenada din Zalău. Manifestările din cursul după amiezii au strâns lumea în jurul scenei pentru a se delecta cu muzică şi dansuri populare româneşti interpretate de ansamblul „Meseşul‟ din Zalău şi soliştii Alexandra Chira, Vlăduţa Lupău şi Oros Dionis. Sărbătoarea s-a încheiat cu un concert al artistei Ana Maria Georgescu cu trupa şi focuri de artificii.

Sursa: www.salajulpursisimplu.ro

Articol citit de 2707 ori.

Alte articole