Corneliu Coposu Fan Page

Liderii europeni i-au adus un ultim omagiu lui Wilfried Martens

Înapoi la 2013

Wilfred Martens

Preşedintele interimar al Partidului Popular European, Joseph Daul, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, premierul Belgiei, Elio Di Rupo, şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, i-au adus sâmbătă un vibrant omagiu lui Wilfried Martens la ceremonia desfăşurată în catedrala Saint Bavon din Gand, potrivit Agerpres.

Unul dintre mesajele cele mai emoţionante l-a rostit preşedintele interimar al PPE, Joseph Daul, care a preluat această sarcină cu doar o zi înainte de decesul lui Wilfried Martens.

'Am avut şansa să vorbesc cu el în vinerea care i-a precedat moartea. Cuvintele sale, în ciuda oboselii, erau cele ale unui Wilfried Martens hotărât, pe care l-am cunoscut cu toţii. Am fost frapat de importanţa pe care o acorda, în ciuda suferinţei sale, familiei sale politice. Wilfried, eşti un om fericit, ai adunat mai marii Europei în această catedrală. Dar printre amintirile personale pe care le voi păstra de la el sunt cele privind un om al dialogului şi al medierii. Un om care, cu un incredibil simţ al consensului, era capabil să găsească soluţii acolo unde nimeni nu mai spera într-un rezultat pozitiv', a declarat Daul, liderul grupului PPE din Parlamentul European.

'Wilfried Martens s-a alăturat astăzi familiei părinţilor fondatori ai Europei. De asta voi propune, la viitoarea reuniune a partidului, să numim fundaţia PPE fundaţia Wilfried Martens. De acolo unde e sunt singur că Wilfried Martens va urmări cu interes munca noastră şi avem datoria de a face ceea ce ne-a spus. El voia o Europă care merge înainte, pentru că era convins mai mult decât oricine că Europa nu este problema, ci soluţia', a mai afirmat politicianul francez.

Jose Manuel Barroso a salutat în Wilfried Martens un mare om de stat belgian care a avut o influenţă majoră asupra peisajului politic european timp de mai multe decenii şi care a făcut din PPE principalul partid paneuropean. Barroso a apreciat că Martens i-a fost un prieten şi un om al consensului.

Herman Van Rompuy, creştin-democrat flamand şi fost premier al Belgiei ca şi Wilfried Martens, a avut şi el un mesaj emoţionant. 'Visul armoniei, echităţii şi coeziunii era al tău, iar astăzi este al nostru', a spus preşedintele Consiliului European.

'Scaunul preşedintelui nostru va fi gol săptămâna viitoare la summitul PPE, dar camera va fi plină de regretele noastre, dar şi de idealurile noastre', a adăugat Van Rompuy.

Cancelarul german Angela Merkel a salutat 'inspiraţia' şi 'forţa' unui 'prieten politic' şi a unui european convins.

Premierul belgian în funcţie, socialistul Elio Di Rupo, a declarat că Martens a fost un 'exemplu'. 'Parcursul excepţional al lui Wilfried Martens a fost deja rememorat. Şi amprenta de neşters pe care a lăsat-o asupra Belgiei şi a Europei. Aş vrea, de asemenea, să-i aduc un omagiu pentru fidelitatea de care a dat dovadă faţă de convingerile şi valorile sale', a spus premierul Di Rupo.

Preşedintele României, Traian Băsescu, a asistat la ceremonie în primul rând al liderilor europeni prezenţi la funeralii, alături de Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, Elio Di Rupo, premierul Belgiei, şi cancelarul german Angela Merkel. De asemenea, au luat parte la funeralii premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, premierul Ungariei, Viktor Orban, premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, preşedintele Armeniei, Serj Sargsian, şi premierul leton Valdis Dombrovskis, precum şi numeroşi comisari europeni.

Din România a mai participat la funeralii şi o delegaţie a PDL formată din preşedintele formaţiunii, Vasile Blaga, fostul premier Emil Boc, vicepreşedintele PPE Anca Boagiu, vicepreşedintele grupului PPE din Parlamentul European Marian-Jean Marinescu şi eurodeputaţii Monica Macovei şi Traian Ungureanu.

După ceremonie, sute de persoane au asistat, în faţa catedralei Saint-Bavon, la depunerea sicriului lui Wilfried Martens în carul funerar, în prezenţa soţiei sale Miet Smet şi a celorlalţi membri ai familiei, fostul premier belgian fiind omagiat cu o scurtă repriză de aplauze. Ceremonia din catedrală a fost urmărită pe un ecran gigant de belgienii care au dorit să-şi ia la revedere de la una dintre cele mai importante personalităţi politice belgiene şi europene.

Născut la 19 aprilie 1936, Wilfried Martens a fost premier al Belgiei între 1979 şi 1992, cu excepţia unei perioade de opt luni. Într-un context de puternice tensiuni între flamanzi şi francofoni, Martens a fost determinant în evoluţia federală a Belgiei, concretizată prin înfiinţarea regiunilor valonă şi flamandă în 1980 şi mai târziu a regiunii capitalei Bruxelles. De asemenea, el a dus o politică severă de consolidare a finanţelor publice.

Wilfried Martens a fost eurodeputat şi preşedinte al grupului PPE din Parlamentul European între 1994 şi 1998, iar apoi preşedinte al formaţiunii paneuropene până aproape în ziua morţii.

Articol citit de 2109 ori.

Alte articole