Corneliu Coposu Fan Page

Lansare de cărţi şi rugăciune de seară cu episcopii catolici la Seminarul greco-catolic din Oradea

Înapoi la 2014

sursa:egco.ro, Vlad Hiriş

Lansare de cărţi şi rugăciune de seară cu episcopii catolici la Seminarul greco-catolic din Oradea

În prezenţa Preafericirii Sale, Cardinalul Lucian Mureşan, a ÎPS Francisco Javier Lozano, Nunţiul Apostolic în România şi Republica Moldova, a ÎPS Ioan Robu, preşedintele Conferinţei Episcopilor Catolici din România (CER) şi în prezenţa întregului episcopat catolic din România aflat la Oradea pentru întrunirea de primăvară a CER, în Aula Magna a Seminarului Sfinţii Trei Ierarhi „Vasile, Grigore şi Ioan” din Oradea, joi 7 mai 2014, s-a desfăşurat un eveniment cultural şi spiritual deosebit. Este vorba de lansarea următoarele cărţi:
- Marin Pop, Monografia familiei Coposu – prezentată de prof. univ. dr. Mihai Drecin, de dl. Daniel Săuca (directorul Centrului de cultură şi artă al Jud. Sălaj) şi de prof. Marin Pop;
- Alexandru Constantin Chituţă, Pictorul Octavian Smigelschi între uitare, redescoperire şi restituire – prezentată de Alexandru Constantin Chituţă;
- Silviu Sana, Rezistentul. Episcopul dr. Iuliu Hirţea în dosarele Securităţii (1947-1979) – prezentată de prof. univ. dr. Blaga Mihoc;
- PS Iuliu Hirţea, Rorate Caeli. Picuraţi, ceruri, rouă… - prezentată de criticul literar Ioan Moldovan, directorul Revistei Familia.
Întreaga Biserică Greco-Catolică se bucură de acest eveniment datorită subiectului cărţilor lansate care pune în lumină istoria Bisericii Române Unite cu Roma, atât prin artă cât şi prin diferite personalităţi.
Deosebitul eveniment a fost organizat de Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea în colaborare cu Departamentul Oradea al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj Napoca şi este ocazionat de aniversarea centenarului de la naşterea Episcopului Iuliu Hirţea, fost episcop de Oradea în perioada 1949-1978, şi de la naşterea lui Corneliu Coposu, precum şi de a aniversarea a 230 de ani de la înfiinţarea primei şcoli româneşti în Oradea – azi Liceul Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu”. În acelaşi timp, în aceste zile se aniversează 15 ani de la vizita istorică a Sfântului Ioan Paul al II-lea în România.
Momentul final a culminat cu celebrarea Paraclisului Maicii Domnului în faţa grotei din curtea seminarului, la care au participat peste 200 de credincioşi, rugăciunea fiind condusă de studenţii seminarişti.
Cu această ocazie este de menţionat faptul că au început rugăciunile la grota Sfintei Fecioare Maria din curtea seminarului specifice lunii mai, programate în zilele de marţi şi vineri, la care sunt invitaţi să participe toţi credincioşii.
Se cuvine a se aduce mulţumiri organizatorilor şi în mod special autorilor pentru munca şi aportul lor la îmbogăţirea şi conturarea tezaurului veşnic, clădit în mod special de martirii şi credincioşii acestei biserici.

Articol citit de 2230 ori.

Alte articole