Corneliu Coposu Fan Page

REZULTATE ALEGERI MOLDOVA 2014. „Dacă nu votăm azi, vor exista nişte perdanţi siguri: copiii noştri”

Înapoi la 2014

REZULTATE ALEGERI MOLDOVA 2014. "Da, politicienii actuali sunt mult sub aşteptările noastre, dar, dragi moldoveni, e bine să spunem că pe 30 noiembrie, nu vom vota neapărat partide sau politicieni: VOM VOTA VIITORUL VECTOR POLITIC AL MOLDOVEI! ÎNCOTRO MERGEM? SPRE EUROPA SAU ÎNDĂRĂT? Vom vota direcţia de mişcare, plutire, şi zbor a statului tânăr şi fragil numit Moldova". Este un fragment dintr-o scrisoare pe care Igor Cobileanski, basarabean din Chişinău, a publicat-o în Gândul în duminica în care milioane de moldoveni sunt aşteptaţi la vot.

Rezultate alegeri Moldova 2014

REZULTATE ALEGERI MOLDOVA 2014 . În duminica alegerilor, scrisoarea lui Igor Cobileanski, 40 de ani, un scenarist şi regizor de teatru şi film cunoscut românilor şi moldovenilor cinefili, premiat la festivalurile de profil, s-ar putea viraliza devenind un manifest în care toţi conaţionalii săi care trăiesc dezamăgirea faţă de sistem, faţă de stat, de politicieni, de interese se regăsesc. La fel cum se regăsesc în rândurile sale toţi cei care au "mimat viaţa în ultimii 20 de ani", au dat şpăgi în şcoli pentru ca ai lor copii să fie trataţi mai bine de dascăli, au mers la medici şi în spitale rugându-se să scape cu viaţă, ori şi-au vizitat părinţii îmbătrâniţi fără să ştie ce înseamnă canalizare şi apă în casă.

După un şir lung de nemulţumiri, după tot atâtea umilinţe, după ani de dezamăgiri şi discuţii în contradictoriu cu fraţi de-ai săi de neam, Cobileanski a găsit "perdantul". Nu este el sau "X" persoane care au decis să nu mai meargă la vot. "Nu sunt eu, şi nici ea nu e! Atunci cine e? Sunt copii mei! Şi nu doar ai mei! Cei care nu au astăzi încă dreptul la vot au dreptul la o viaţă normală. Mai bună decât cea pe care o "€œmimăm” de 20 de ani încoace! În care justiţia să nu fie percepută de popor ca armă de pedeapsă a statului, ci ca un instrument de protecţie a cetăţeanului!", spune regizorul pentru gândul.

"Dacă tot vrem să schimbăm ceva în ţara asta, să ieşim la vot! O singură data la 4 ani “ avem puterea asta, de a fi stăpânii propriei ţări! Fiţi deştepţi şi ieşiţi la vot! Altfel, în casa proştilor, mama e tot timpul gravidă!", mai spune Cobileanski.

CITEŞTE SCRISOAREA INTEGRALĂ A LUI IGOR COBILEANSKI

"Zilele trecute am purtat o discuţie cu o tipムdin Republica Moldova, care încerca să mă convingă că nu are niciun rost să mergi la votare. De ce? Pentru că, vezi Doamne, toţi politicienii moldoveni sunt corupţi, mincinoşi, negri în cerul gurii şi cu zâmbetul libidinos pe faţă. De parcă doar aia din Moldova arată aşa!

Că a votat acu 5 ani cu democraţii care au dezamăgit profund! Că Filat e contrabandist, Lupu - populist, Ghimpu - de cum a ajuns în parlament e antiunionist, etc, etc, etc.

Pe partea cealaltă, eu veneam cu argumente gen: Moldova e o ţara săracă, dependentă economic şi energetic de Rusia, că nu e deloc simplu să ridici o ţara în care evaziunea fiscală este o normă, etc, etc, etc.

Avusesem impresia că terminasem discuţia cu un scor de egalitate, că de, nu am reuşit să ne convingem reciproc şi, deci, la alegeri, fiecare va face cum vrea şi cum şi-a propus iniţial.

Mai târziu însă, mi-am dat seamă că există totuşi un perdant în confruntarea noastră.

Nu sunt eu, şi nici ea nu e! Atunci cine e? Sunt copii mei! Şi nu doar ai mei! Cei care nu au astăzi încă dreptul la vot au dreptul la o viaţă normală. Mai bună decât cea pe care o "€œmimăm” de 20 de ani încoace! Au dreptul la şcoli în care părinţii să nu dea şpăgi profesorilor pentru că ale lor odrasle să fie tratate "mai cu atenţie”! În care ţăranii să aibă apa şi canalizare în casă şi nu în fundul curţii!

În care justiţia să nu fie percepută de popor ca armă de pedeapsă a statului, ci ca un instrument de protecţie a cetăţeanului! În care calitatea serviciilor medicale să fie la fel că cele din Europa!

Da, politicienii actuali sunt mult sub aşteptările noastre, dar, dragi moldoveni, e bine să spunem că pe 30 noiembrie, nu vom vota neapărat partide sau politicieni - VOM VOTA VIITORUL VECTOR POLITIC AL MOLDOVEI! ÎNCOTRO MERGEM? SPRE EUROPA SAU ÎNDĂRĂT? - Vom vota direcţia de mişcare, plutire, şi zbor a statului tânăr şi fragil numit Moldova.

Gândiţi-vă bine pe cine favorizaţi atunci când decideţi să staţi acasă.

Dacă tot vrem să schimbăm ceva în ţara asta, să ieşim la vot! O singură data la 4 ani “ avem puterea asta, de a fi stăpânii propriei ţări! Fiţi deştepţi şi ieşiţi la vot! Altfel, în casa proştilor, mama e tot timpul gravidă!

Igor Cobileanski
film director
BRIO STUDIO.
Chişinau. Moldova

Rezultate alegeri Moldova 2014
Foto: arhiva personală Igor Cobileanski

REZULTATE ALEGERI MOLDOVA 2014. Pe 30 noiembrie, moldovenii îşi aleg viitorul. Alegerile parlamentare de duminică reprezintă un punct de cotitură în istoria ţării, momentul în care Moldova va alege între a urma calea Uniunii Europene sau cea a Rusiei. În orele de dinaintea alegerilor, Gândul a prezentat o serie impresionantă de mesaje ale cetăţenilor moldoveni care refuză să rămână pasivi şi merg la vot. Pentru că le pasă de soarta ţării în care s-au născut, în care trăiesc familiile şi prietenii lor.

Primul mesaj a fost al Paulei Erizanu, o tânără de 22 de ani care studiază istoria la New College of the Humanities, la Londra. Pentru ea istoria este mai mult decât o abstracţiune, închisă între coperţile cărţilor. A trăit-o, în aprilie 2009, pe când avea doar 17 ani, în timpul revoltelor de la Chişinău, despre care a scris şi o carte "Aceasta e prima mea revoluţie. Furaţi-mi-o", pentru care comuniştii moldoveni au numit-o „fascistă”. Duminică, Paula Erizanu, cetăţean al Republicii Moldova, alege: „Voi alege între calea ţărilor ale căror guverne încearcă să menţină pacea şi cea a ţărilor ale căror guverne pornesc războaie. Între ţări care încearcă să le creeze cetăţenilor condiţii pentru a-şi putea realiza potenţialul şi a se bucura şi între ţări ale căror guverne îşi fură şi îşi bat propriii cetăţeni în comisariate de poliţie. Între ţări în care în care se discută şi se dezbate raţional pentru ca orice cetăţean să poată înţelege adevărul şi să poată lupta pentru el, şi între ţări în care minciuna e politică de stat şi singura voce care poate fi auzită. Da, ştiu prea bine că viaţa din Uniunea Europeană nu e roz. Dar e mult mai sigură, paşnică, confortabilă şi mai plină de bucurii decât viaţa din Rusia lui Putin”, a scris Paula Erizanu într-un mesaj impresionant adresat cetăţenilor Republicii Moldova şi publicat de Gândul.

A urmat scrisoarea Tanyei Solomitschi, sociolog şi trainer, care trăieşte de 12 ani în România şi clipul cântăreţului Cătălin Josan. Dacă Tanya Solomitschi spune: "Am dublă cetăţenie. Am ales preşedintele României, iar duminică voi vota şi pentru viitorul Moldovei. E vremea schimbărilor!", Josan a tradus în moldovenească sloganul preşedintelui ales al României, Klaus Iohannis: "ţara lucrului bine făcut".

Tot duminică a mers la vot şi Doni, Leonid Doni, actor, unul dintre cei pe care românii l-au "adoptat" odată cu apariţia sa în serialul de comedie Las Fierbinţi. Doni a lăsat Chişinăul pentru un trai mai bun şi a ales România: "Duminică merg să votez, aşa cum am făcut-o de fiecare dată, atât pentru România, cât şi pentru Moldova. Merg să votez pentru că îmi pasă. Pentru că e dreptul meu şi nu vreau ca altcineva să decidă în locul meu. Merg să votez pentru că votul meu contează", spune actorul îndemnându-şi semenii care şi-au pierdut speranţa să privească spre români: "Ieşirea masivă la vot a făcut schimbarea".

Despre schimbare vorbeşte şi Ecaterina Ţugulea, actriţă din Basarabia, cunoscută şi în România. Într-o scrisoare deschisă publicată în Gândul, actriţa vorbeşte despre motivele pentru care participă la turul de scrutin de duminică: "Nu merg la vot pentru plăcerea de a vota, nu merg la vot pentru a face prezenţa şi, cel mai important la aceste alegeri, nu merg la vot pentru a simpatiza şi a-mi pune speranţa în cineva". "Miza alegerilor nu este pro-Europa sau pro-Rusia, miza este puterea pentru bani. În Moldova, a vota e cum ar fi să scoţi un leu din buzunar, un leu moldovenesc", este convinsă actriţa. "Dacă nu îl scoţi tu la alegeri prin vot benevol, oricum au grijă ei să ţi-l ia cumva. Asta e miza: cui îi dăm leul, şi ce o să facă cu el", a spus basarabeanca.

Articol citit de 1878 ori.

Alte articole