Corneliu Coposu Fan Page

Comuniştii l-au numit pe Coposu "Căposu" - Oana Iurascu, Adevărul

Înapoi la Ziare din 2008

Corneliu Coposu

Fruntaşul ţărănist era pedepsit în închisoare cu izolare pentru nerespectarea regimului

Fişele matricole penale ale mai multor personalităţi interbelice, deţinuţi politici ai perioadei comuniste, au fost scoase de istorici la lumina zilei.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România a publicat pe site-ul instituţiei fişele unor politicieni şi prelaţi, cum ar fi Corneliu Coposu, istoricul Gheorghe Brătianu, Constantin Argetoianu, Bartoleomeu Anania, mitropolitul Clujului şi Banatului.

De asemenea, au fost făcute publice fişele unor scriitori şi jurnalişti, precum Arşavir Acterian, Lena Constante sau unor militanţi legionari, Decebal Codreanu- fratele lui Corneliu Zelea Codreanu, Neichifor Crainic şi soţia mareşalului Antonescu- Maria.

"Starea materială? Nimic!"

Fişele sunt de fapt documente completate de cei reţinuţi la intrarea în detenţie sau la schimbarea penitenciarelor. "Nimic", scrie Corneliu Coposu la rubrica "starea materială în momentul arestării", în fişele completate la trecerea prin penitenciarele Gherla şi Râmnicu Sărat.

Coposu, fostul preşedinte al PNŢCD după Revoluţie, a fost arestat de comunişti la 14 iulie 1947, an în care au fost reţinuţi şi liderii PNŢ, Iuliu Maniu şi Ion Mihalache. El a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru apartenenţa la PNŢ. Pe atunci secretar al lui Iuliu Maniu, Coposu scria în fişe că este avocat şi ziarist şi că este căsătorit cu Arlette.

Numele său completat de gardieni are grafia greşită "Căposu".

Trei zile de izolare pentru atitudine

Documentele arată că liderul ţărănist a primit majorări de pedeapsă de cel puţin 2 ani şi că a fost "pedepsit cu 3 zile de izolare", de mai multe ori pentru "atitudine necuviincioasă şi pentru nerespectarea regimului".

În documente, deţinuţii îşi treceau originea socială "burgheză", statutul social, precum şi averea. Fostul prim-ministru Argetoianu, care asemenea istoricului liberal Gheorghe Brătianu, a rezistat doar câţiva ani regimului de exterminare de la Sighet, scrie în fişa sa că este general, fost ministru, fiu de general şi că deţinea la arestare mai multe proprietăţi.

Printre documentele privindu-i pe fraţii partizani Arnăuţoiu se găsesc şi fişele altor doi politicieni interbelici: Constantin Titel Petrescu, liderul Partidului Social Democrat Român şi Radu Câmpeanu. Câmpeanu, şef al tineretului liberal, a făcut 12 luni de închisoare politică, începând din 1950.

Cele 40 de hectare de teren arabil pe care le avea i-au fost confiscate, după cum arată fişa. După Revoluţie, Câmpeanu a recuperat şi a vândut pământul.

Oana Iurascu, 22-VII-2008, Adevărul

Articol citit de 4051 ori.

Alte articole