Corneliu Coposu Fan Page

Ticu Dumitrescu a încetat din viaţă - 05 Decembrie 2008, Evenimentul Zilei

Înapoi la Ziare din 2008

Titu Dumitrescu

Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România şi membru al CNSAS, Constantin Ticu Dumitrescu, în vârstă de 80 de ani, a murit, astăzi, potrivit unor surse medicale. În urmă cu două săptămâni a fost internat la Spitalul Floreasca, suferind de cancer, însă ieri a cerut să fie externat. Surse din CNSAS, citate de Mediafax, au precizat că trupul său va fi depus astăzi la sediul Senatului, urmând a fi înhumat la Buzău.

Constantin-Grigore Dumitrescu sau Ticu Dumitrescu s-a născut în 27 mai 1928 în comuna Ciumaţi, judeţul Prahova.

Numele lui Ticu Dumitrescu este legat de legea deconspirării dosarelor care au aparţinut fostei Securităţi, care a fost iniţiată în 1990 şi adoptată nouă ani mai târziu.

Fostul om politic, Ticu Dumitrescu fiind senator din partea PNŢCD în două legislaturi, între 1992-2000, a iniţiat Legea privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii ca poliţie politică. Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a fost instituit ca urmare a acestei legi.

A fost arestat de Securitate în perioada în care era student al Facultăţii de Drept. După eliberarea din închisoare, i s-a refuzat dreptul de a-şi finaliza studiile.

Între 1990 şi 1992 a fost membru CPUN, iar între 1992 şi 1996 a fost preşedintele Comisiei de cercetare a abuzurilor. Constantin Dumitrescu a fost preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România şi preşedintele Uniunii Internaţionale a Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Comunismului.

Constantin Ticu Dumitrescu a fost prieten apropiat al lui Corneliu Coposu. S-a retras din politică în anul 2003, continuându-şi activitatea la CNSAS.

Cristina Botezatu, Sorin Breazu, 05 Decembrie 2008, Evenimentul Zilei

Articol citit de 2772 ori.

Alte articole