Corneliu Coposu Fan Page

Sunetul Istoriei

Înapoi la Arhivă Presă, ... Reviste

Corneliu Coposu

Cei 69 de ani de existenţă ai redacţiei în limba română a BBC World Service au însemnat 69 de ani de istorie sonoră.

Din toată această colecţie preţioasă, am selectat câteva înregistrări cu caracter unic, în care se aud voci pe care trecerea timpului nu le poate atinge în nici un fel.

Aceste voci au darul de a reconstrui o clipă istorică sau un moment ieşit din orice tipare.

În decembrie 1987, Christian Mititelu a realizat un interviu cu regele Mihai, cu prilejul împlinirii a 40 de ani de la abdicarea forţată de la 30 decembrie 1947. Este singurul interviu amplu acordat de rege unui post de radio şi în finalul acestei discuţii se revine la momentul 1947.

Ascultaţi interviul cu regele Mihai

Invitat la Londra, în 1990, de premierul Thatcher la conferinţa anuală a Partidului Conservator, Corneliu Coposu a vorbit la BBC despre momentul arestării sale, după înscenarea de la Tămădău, din 1947, care a dus la decimarea de către comunişti a conducerii PNŢCD.

Ascultaţi interviul cu Corneliu Coposu

În 1988, la BBC, s-a difuzat un program care l-a avut ca protagonist pe filozoful Constantin Noica într-o postură inedita, cea de autor de poezie. "Trei poeme filozofice pentru Sanda" au fost publicate postum în revista "Viaţa Românească", în decembrie 1988, dar în programul realizat de Oana Lungescu poate fi auzit chiar autorul citind aceste poeme, graţie unei înregistrări făcute de cea căreia i-au fost dedicate poemele. Sanda Stolojan l-a înregistrat pe Constantin Noica citind cele trei poeme la Văratec, în chilia unei maici, în august 1971.

Ascultaţi emisiunea "Note de lectură"

15 Decembrie, 2008, BBC Romanian

Articol citit de 3097 ori.

Alte articole