Corneliu Coposu Fan Page

Ziua în care Coposu s-a răsucit în mormânt: Miluţ depune PNŢ-CD în vitrina lui Băsescu - Cotidianul

Înapoi la Ziare din 2009

Marian Miluţ a concurat sâmbătă fără adversar la congresul PNŢ-CD şi a fost reales inclusiv cu voturile unor tineri care nu ştiau cine a fost Corneliu Coposu.

Marian Milut

„Este tristeţe mare acolo sus.“ Aceste puţine cuvinte - spuse de un steward de la intrarea în Palatul Parlamentului - caracterizează în proporţie de 90% „filmul“ manifestării numite pompos Congresul Extraordinar al PNŢ-CD. Dacă în jurul intrării principale din Palatul Parlamentului nimic nu trăda desfăşurarea forumului suprem al unui partid politic, în Sala „Al.I. Cuza“, doar un banner şi câteva figuri mai cunoscute reprezentau „dovada“ că ne aflăm la un congres politic, şi nu la o reuniune la vârf a unei ONG sau a unei asociaţii profesionale.

Din cele 1.000-1.100 de locuri, doar jumătate erau ocupate de purtători de ecusoane pe care scria „delegaţi“ sau „invitaţi“ la congres.

Surpriză mare încă de la primul contact cu participanţii la congres: se puteau număra pe degete feţele cunoscute ale PNŢ-CD din ultimii ani. Doar ex-vicele Vasile Lupu, doi foşti secretari executivi şi opt sau nouă veterani din linia a treia sau a patra (din perioada în care PNŢ-CD s-a aflat la guvernare, între 1996 şi 2000) erau ţărănişti cu „patalama“. În rest, doar figuri noi, mulţi părând mai degrabă ca fiind aduşi pentru a fi la număr. O parte dintre aceştia chiar au „profitat“ de congres şi şi-au atins scopul: „Am venit cu tata, dar mai mult pentru a vedea Casa Poporului“, spuneau doi tineri, frate şi soră, ambii cu ecuson de invitaţi, dar care, totuşi, în final au şi votat, deşi nu aveau acest drept.

Cine a fost Corneliu Coposu? a constituit o întrebare de „baraj“ pentru 11 tineri participanţi la congres din cei 14 chestionaţi de Cotidianul. „Nu ştiu“, au răspuns cinci dintre ei, alţi trei au ridicat din umeri, doi au spus că „nu răspund la provocări“, iar unul ştia că „a fost un politician“. Nici unul dintre cei chestionaţi nu a vrut să-şi spună însă numele pentru că nu voia să apară la „televiziunile modulilor“. De altfel, la congresul aripii Miluţ („aripa care este în posesia ştampilei partidului“ - n.a.), presa a avut de suferit din greu. Un reporter şi un cameraman au fost „din întâmplare“ îmbrânciţi, unui alt reporter tv i s-a reproşat - de către Liviu Iane, secretarul general al partidului - că ia declaraţii doar de la „ţărăniştii bătrâni“, şi nu de la cei tineri pe care i-a recomandat el, alţi reporteri au fost atenţionaţi că nu sunt interesaţi de discursuri, ci doar de cancanuri, iar cireaşa de pe tort a fost pusă de Marian Miluţ, care le-a reproşat ziariştilor că nu mediatizează activităţile PNŢ-CD.

Vedeta PNŢ-CD din ultimii doi ani, Marian Miluţ, a acaparat aproape tot timpul microfonul. Cei din asistenţă - unii chiar au aţipit încă de la primele luări de cuvânt - au aflat cu această ocazie „cât de important“ este PNŢ-CD în structura PPE. „Dl Martens ne-a dedicat patru pagini (...) şi mă recunoaşte pe mine ca fiind conducătorul partidului“, i-a lămurit pe participanţii la congres Marian Miluţ. Fostul şi totodată realesul lider al partidului nu prea i-a lămurit pe cei mai mulţi dintre cei aflaţi în sală care va fi orientarea de viitor a partidului. „Mergem cu liberalii“, aşa ştiau o parte din cei prezenţi, „mergem cu Băsescu“, ştiau alţii. Confuzia era cauzată de faptul că nimeni din sală nu primise nici unul dintre cele două documente ale congresului: moţiunea în baza căreia a candidat echipa Miluţ şi proiectul de rezoluţie. Moţiunea a fost citită de singurul posesor al documentului, Marian Miluţ, iar rezoluţia s-a elaborat la repezeală şi viza o alianţă „juridică“ cu PDL pentru prezidenţiale şi pentru celelalte tipuri de alegeri - locale, parlamentare şi europarlamentare.

„Nu voi vota cu Băsescu. Şi cred că nimeni dintre ţărăniştii adevăraţi. Cum să votezi şi să te aliezi cu cei care au contribuit la începutul dezastrului nostru? Când s-a anunţat că mergem cu PDL, mulţi ar fi trebuit să părăsească sala. Nu ştiu ce-i tot dăm cu PPE în sus şi PPE în jos. La parlamentare ne-au dat liberalii locuri în colegii, PDL nu a mişcat nimic. Şi nici nu o să vedem nimic de la ei“, ne-a declarat Nicolae Popescu, delegat din Prahova.

Cu toate că numărul celor care nu agreau „varianta Băsescu“ era destul de mare, rezultatul scrutinului a fost unul triumfal pentru echipa Miluţ: 447 voturi pentru, 25 contra, 6 anulate şi 86 nule (buletine de vot distribuite, dar neintroduse în urne). „Cred că s-a numărat din burtă. Am adunat voturile şi nu bat cu totalul buletinelor distribuite. Şi, oricum, nu am fost atâţia aici în sală“, susţinea un „opozant“. Omul avea dreptate, au votat la greu şi mulţi dintre invitaţi.

Miluţ l-a vrut la microfon pe „Bloc“

În premieră la un congres al PNŢ-CD nu a fost prezent la lucrări nici un delegat din zona internaţionalei creştin-democrate. Au venit în schimb, doar pentru poza de grup şi câte un scurt discurs, liderii PDL, Emil „Bloc“ (aşa l-a apelat Miluţ), Blaga, Videanu şi preşedintele PNL, Crin Antonescu. „Vă aşteptăm să reveniţi în Parlamentul României şi, din acest punct de vedere, consideraţi-ne partenerii dumneavoastră pentru atingerea acestui obiectiv“, a spus Boc. „PNL e deschis către orice formă de parteneriat pragmatic“ - a fost oferta lui Antonescu.

Lucian Gheorghiu, 13 Sep 2009, Cotidianul

Articol citit de 2936 ori.

Alte articole