Corneliu Coposu Fan Page

"Enciclopedia regimului comunist. Represiunea. A-E", coordonator Octavian Roske

Înapoi la Nouă apariție

Enciclopedia regimului comunist

O lucrare realmente remarcabilă a ieşit recent sub egida Academiei Române: „Enciclopedia regimului comunist. Represiunea. A-E”

Volumul, aflat sub coordonarea profesorului Octavian Roske de la Universitatea Bucureşti (seria „Colectivizarea Agriculturii în România”, „Mecanisme represive în România: 1945-1989 Dicţionar biografic”, „Intrarea în tunel” – împreună cu Radu Ciuceanu), este de fapt primul dintr-o serie mai lungă. Institutul Naţional pentru Studierea Totalitarismului a iniţiat derularea unui prooiect pentru realizarea unei enciclopedii a regimului comunist din România (1945-1989), structurat pe trei serii: represiune, rezistenţă, instituţii.

Seria dedicată Represiunii este concepută pe trei volume, pentru care s-au folosit lucrări ştiinţifice, memorialistice şi documente de arhivă, şi a fost realizată de 70 de cercetători.
Celelalte două volume ale seriei de trei sunt menite să apară pe piaţă în decursul acestui an şi în 2013.

Acest prim volum, „Enciclopedia regimului comunist”, este, fără îndoială, o lucrare extrem de importantă. Dimensiunile enciclopedice (aproape 700 de pagini), numărul mare de articole, sintezele şi numeroasele fotografii şi ilustraţii, multe inedite, fac din ea un instrument de lucru despre care nu putem să avem decât un singur regret: că nu a apărut mai devreme.

Luminita Ciobanu, 8 aprilie 2012, Jurnalul

Articol citit de 4542 ori.

Alte articole