Corneliu Coposu Fan Page

Corneliu Coposu către Adrian Năstase: `Iuliu Maniu mi-a transmis legatul pentru împlinirea testamentului lui Titulescu` - Cutia cu vechituri a lu' Potra

Înapoi la 1991

18 februarie 1991, București.

Scrisoare adresată de Corneliu Coposu, președinte al Partidului Național Țărănesc – creștin democrat, lui Adrian Năstase, ministru al Afacerilor Externe, privind readucerea în țară a rămășițelor pământești ale lui Nicolae Titulescu, potrivit dorințelor sale testamentare.

Scrisoarea face referire la Iuliu Maniu, care i-a transmis în octombrie 1947 lui Corneliu Coposu, în închisoarea Malmaison, legatul pentru aducerea la împlinire a testamentului făcut de Titulescu.

Scrisoare adresată de Corneliu Coposu lui Adrian Năstase Scrisoare adresată de Corneliu Coposu lui Adrian Năstase

Transcrierea scrisorii:

Cabinetul ministrului

Nr. 907/19.02

PARTIDUL NAȚIONAL ȚĂRĂNESC

‒ creștin și democrat ‒

ROMÂNIA, BUCUREȘTI

Bulevardul Republicii nr. 34

Telegraf: România ‒ PNȚ

Telefon: 11.54.40; 15.43.33

București 18 Februarie 1991

Nr. 116/D.R.I

DOMNULE MINISTRU AL AFACERILOR EXTERNE,

Anul acesta, la 17 martie, se împlinește o jumătate de veac de la moartea lui Nicolae Titulescu, ilustru diplomat și om politic român, membru marcant al Partidului Național Țărănesc.

Nicolae Titulescu și-a exprimat testamentar două dorințe:

Să fie îngropat “pe muntele Tâmpa din Brașov”;

Executor testamentar să fie prietenul său Iuliu Maniu. (Detalii, Anexa A).

În octombrie 1947, Iuliu Maniu mi-a transmis în închisoarea Malmaison (subsemnatului, Corneliu COPOSU), legatul pentru aducerea la împlinire a testamentului făcut de Titulescu (Detalii, Anexa B.)

DOMNULE MINISTRU,

Osemintele marelui Nicolae Titulescu se află în pămînt străin, iar Tâmpa așteaptă construirea unui mausoleu al lui Titulescu.

În calitate de persoană îndrituită astăzi pentru aducerea la îndeplinire a dorinței testamentare exprimate de Nicolae Titulescu,

Vă solicit să dispuneți urgent constituirea unei Comisiuni Speciale, pentru aducerea neîntîrziată la îndeplinire a dorinței lui Nicolae Titulescu. Comisia ar urma să ia legătură cu autoritățile franceze competente și cu membrii familiei factori de decizie, pentru a rezolva cele necesare în scopul aducerii în țară a osemintelor familiei Titulescu și a organizării înmormîntării pe Tâmpa, la Brașov.

Comisia ar trebui să fie formată din reprezentanți ai celor două instituții românești de care se leagă numele lui Nicolae Titulescu: M.A.E. și Partidul nostru. În cazul cînd apreciați că este cazul să se constituie respectiva comisie, vă stăm la dispoziție cu sugestii legate de componența sa.

./.

‒ 2 ‒

Sunt convins, Domnule Ministru, că prin constituirea Comisiei s-ar crea condiții corespunzătoare pentru îndeplinirea, în sfîrșit, a dorinței testamentare a lui Nicolae Titulescu, în acest an, al semicentenarului morții sale.

Pentru mine îndeplinirea dorinței testamentare a lui Nicolae Titulescu reprezintă o obligație moral-juridică de deosebită însemnătate. Anexa C vă oferă detalii.

Pentru Domnia-Voastră, urmaș la conducerea Ministerului Afacerilor Externe al ilustrului dispărut, sprijinirea acestei acțiuni vă oferă o frumoasă ocazie de gratitudine și respect față de Nicolae Titulescu și opera sa diplomatică.

Primiți, Domnule Ministru, asigurarea considerațiunii mele,

Corneliu COPOSU

[ss indescifrabil]

PREȘEDINTELE PARTIDULUI NAȚIONAL ȚĂRĂNESC

‒ CREȘTIN ȘI DEMOCRAT ‒

[ștampilă: PARTIDUL NAȚIONAL ȚĂRĂNESC Creștin și Democrat • ROMÂNIA • Serv. Organizatoric]

5 februarie 2013, Cutia cu vechituri a lu' Potra

Articol citit de 2525 ori.