Corneliu Coposu Fan Page

The Guardian: Cum l-au forţat comuniştii pe Regele Mihai să abdice - Gândul, 06.03.2013

Înapoi la 1944–1947

Regele Mihai
Mediafax Foto: Tiberiu_Crisan

La mai bine de 65 de ani de la abdicarea Regelui Mihai, cotidianul The Guardian evocă momentul, republicând un articol din 5 martie 1948, când, la la hotelul Claridge din Londra, fostul monarh a susţinut o conferinţă de presă.

În conferinţa de presă susţinută atunci, Regele Mihai a declarat că înlăturarea monarhiei a constituit un nou act de violenţă în politica de înrobire a Romaniei. "În aceste condiţii, nu mă consider legat în niciun fel de acest act care mi-a fost impus", afirma atunci fostul suveran într-un scurt discurs dactilografiat în limba engleză, aminteşte The Guardian.

"Motivele schimbărilor politice profunde impuse statelor mici din Europa de Est sunt deja prea bine cunoscute", a mai spus regele care a profitat de ocazie pentru a povesti "faptele aşa cum s-au întâmplat".

Astfel, Regele Mihai a vorbit de dimineaţa zilei de 30 decembrie 1947, când prim-ministrul Petru Groza şi Gheorghe Gheorghiu-Dej, secretarul general al PCR, i-au prezentat textul actului de abdicare, instistând să-l semneze imediat.

"Ambii au venit la Palatul Regal după ce acesta a fost înconjurat de detaşamente armate, informându-mă că mă vor face răspunzător pentru vărsarea de sânge care va urma, ca urmare a instrucţiunilor date deja de ei, în caz că nu voi semna în limita de timp. Acest act mi-a fost impus cu forţa de către un guvern instalat şi menţinut la putere de o ţară străină, un guvern complet nereprezentativ al voinţei poporului român. Acest guvern a încălcat angajamentele internaţionale care îl obligau să respecte libertatea politică a poporului român, a falsificat alegerile şi a anihilat liderii politici democraţi care se bucurau de încrederea ţării", a mai susţinut Regele Mihai atunci.

În încheierea discursului rememorat de cotidianul britanic, Regele Mihai a precizat că va continua să servească poporul român de care destinul lui "este legat inexorabil".

După discurs, fostul suveran a refuzat să răspundă la orice întrebare, iar mai târziu, în cursul zilei, a plecat din Londra spre Southampton, unde s-a îmbarcat pe vasul Queen Elizabeth către New York.

Cu câteva ore mai devreme, Regele Mihai şi mama sa au luat prânzul la Palatul Buckingham alături de regele şi regina Marii Britanii, regina Maria, prinţesa Elisabeta, ducele de Edinburgh, prinţesa Margareta şi ducesa de Kent, relatează The Guardian.

La finalul articolului, cotidianul britanic aminteşte că Mihai de România, un văr îndepărtat al reginei Elisabeta a II-a, s-a stabilit în exil în Marea Britanie, iar ulterior în Elveţia. "A avut o întoarcere emoţională în ţara de origine, în 1997, unde locuieşte pe perioade mai scurte".

Mihaela Stoica, 06.03.2013, Gândul

Articol citit de 2688 ori.

Alte articole