Corneliu Coposu Fan Page

„Juniorii Seniorului“ - Adevarul.ro, 16 mar 2011

Înapoi la Juniorii Seniorului

"Oameni precum Corneliu Coposu nu mai sunt pentru a ne trezi conştiinţele."

Acesta este titlul unei cărţi editate în 2009 de Fundaţia Corneliu Coposu şi de Tudor Călin Zarojanu. Volumul, primit de la surorile Seniorului cu ocazia interviului realizat săptămâna trecută împreună cu colegul meu George Rădulescu, este o culegere de texte scrise de mai mulţi elevi de liceu despre personalitatea lui Corneliu Coposu. Aceşti copii aveau câţiva ani la moartea liderului ţărănist (11 noiembrie 1995), însă profunzimea ideilor exprimate este copleşitoare. Am decis ca astăzi să dedic acest colţ de pagină unor citate remarcabile extrase din lucrările realizate de elevii ce au participat la concursul „Deceniul IX, deceniul Corneliu Coposu", lansat de fundaţia ce poartă numele Seniorului.

„Nu cred că l-au durut anii de închisoare, şi nici cei de izolare totală, cum l-a durut acea indiferenţă manifestată de părinţii noştri în zilele de după 1989; societatea românească este încă sub sechestrul regimului apus, iar oameni precum Corneliu Coposu nu mai sunt pentru a ne trezi conştiinţele. Încă tenebroasele umbre ale trecutului ameninţă prezentul" (Viorela Proca - Seniorul care nu a dorit să ajungă tovarăş).

„Despre Corneliu Coposu nu ştiam mai nimic. Despre comunism ştiam câte ceva de la părinţii mei, dar mai ales de la bunici. Unele dintre poveşti mi se păruseră fantezii ale bunicilor, neputând să-mi imaginez aşa ceva: raţie de pâine, carne, ulei; Nu ştiu dacă ridicarea unor statui sau numirea unor străzi răspunde dorului de Corneliu Coposu; cu el a dispărut o lume care s-a ghidat după alte valori". (Ioana Guşatu - Omul care a rămas monarhist până la moarte).

„Forţa personalităţii sale, inflexibilitatea atitudinii în ceea ce priveşte ideologia comunistă au făcut ca împotriva lui să se coalizeze o mulţime de curente diverse, fără valoare individuală, dar cu forţă de impact prin însumare, care cel puţin în media s-au concertat foarte bine în încercarea de a-l izola şi de a-l discredita; personalităţi ca a lui Coposu erau atacate în haită, insultate constant. Omul era imaginea, imaginea era omul: inflexibil, inatacabil, obiectivul lui era prea important, timpul rămas prea scurt, nu trebuia să oscileze sau să cedeze". (Alexandra Olteanu - O adevărată personalitate).

Într-o Românie care pluteşte în derivă, într-o Românie în care Moni, Iri, Pepe şi Zăvo au devenit breaking news, într-o Românie în care interesele clientelare reprezintă modul de a face politică, într-o Românie în care corupţia este la putere, consider de datoria noastră să căutăm şi să scoatem la lumină şi alte repere. Iar aceşti elevi reprezintă alternativa. Însă, dacă lucrurile din ţară nu se vor schimba fundamental, ei, copii de azi, vor pleca. Vor căuta o societate sănătoasă în care să înveţe şi să trăiască. În care să fie respectaţi şi să respecte la rândul lor. Şi atunci, România va fi pierdută. Definitiv.

Lucian Pop, 16 mar 2011, Adevarul.ro

Articol citit de 3470 ori.

Alte articole