Corneliu Coposu Fan Page

"Din cele trecute vremii", Corneliu Coposu

Înapoi la Cărți de Corneliu Coposu

Coperta `Din cele trecute vremii`, Corneliu Coposu

Coperta `Din cele trecute vremii`, Corneliu Coposu

Coperta `Din cele trecute vremii`, Corneliu Coposu

Cuprins (.pdf, 700KB)

Prefata

Atunci cand o mare personalitate este sesizata in mediul public si catalogata (?) drept MODEL, drept “Presedintele moral al Romaniei” sau SENIORUL, generatia tanara aflata la granita formarii se intreaba de multe ori,
cum a reusit, ce experienta a acumulat, studii, ce nu a facut, cum s-a orientat, etc. ?

A fi MODEL nu este dorinta modelului, dar cautarea permanenta de valoare, cautarea de repere la care sa te afiliezi este procesul normal al evolutiei oricarui tanar.
Deci: Model de om politic, model de verticalitate, model de anticomunist, model de moralitate, model…, model….

Evident ca si MODELUL nostru a fost tanar, deci a cautat, s-a orientat, a acumulat.
Asa am hotarit sa ne aplecam cercetarea asupra tinarului Corneliu Coposu la finele anului 1934 in calitatea sa de absolvent al Facultatii de Drept din Cluj.

Orice absolvent cauta cu privirea mai departe, are cunostinte, are tineretea de partea sa, are si marea posibilitate a optiunii. Sa incercam sa definim care erau la nivelul anului 1934 cunostintele tanarului Corneliu Coposu.

Corneliu Coposu vine dintr-o genealogie de preoti, genealogie ce se intinde pe mai mult de 7 generatii. Este usor de presupus ca tanarul este atras de discutile batranilor si devine un bun cunoscator al teologiei si al canoanelor bisericesti. (crestin-democratie mai tirziu)
Cum Ardealul era dupa 1919 un teritoriu in organizare, intreaga sa familie este angajata in lupta de intregire a Romaniei Mari. Asa se va gasi(familia) alaturi de primele impulse politice a partidelor nou aparute. Asa v-a cunoaste (foarte tainar) acele personalitati marcante ale istoriei noastre. Este deosebit de important ca aici sa punctam si acel ceva — a gasit MODELUL: Marele Iuliu Maniu fauritor de tara si un sfinx al politicii interbelice.
Nu este spectator la aceste miscari, este direct participant cu diferite atributii in partidul PNT. Deci face politica din facultate.

Sa recapitulam: teologie, Modelul, politica, avocatura. Ce drum va alege?

Coposu in anii studentiei

Daca toate afirmatiile de mai sus sunt dovedite cu documente scrise hotararea in sine a domnului Corneliu Coposu de a lucra ca jurnalist nu am putut-o reconstitui. Deci aici trebuie (momentan) sa patrundem domeniul supozitiei.
Cel mai probabil dorinta de a ramine in preajma MODELULUI sau l-a indreptat catre activitatea de jurnalist la ziarul partidului.
Incepe cu scrisul in 1935 si nu va inceta decat in 1995. Sa nu uitam ca intre 1947–1962 in puscariile comuniste nu exista creion si hirtie — pacat. Analiza materialelor publicate in perioada 1935–1938 face obiectul carti prezente.
Am denumit cartea “Din cele trecute vremii” Vol I caci cu mare usurinta am putut face paralele la subiectele si pozitiile presei de azi.

NOTA

Stim ca arhivele din Ardeal au fost transmutate in 1940 la parasirea teritoriului, ca a venit al doilea razboi mondial si peste toate a aparut ciuma rosie (comunismul) deci urme ale unor actiuni si decizii sunt aproape de negasit. Am fost deosebit de bucurosi ca am gasit la Cluj exemplare ale ziarelor in care domnul Coposu a publicat.

Am citit cu curiozitate aceste articole si trebuie sa marturisesc ca m-am intrebat (in 2011) de multe ori, cine este personajul, despre ce afacere e vorba, cine se remaniase, ce lege a aparut si multe altele caci iata sunt 75 de ani de atunci.
O panorama exacta a anului, a lunii, a simtamintelor, a constiintei epocii, etc. este aproape imposibil de redat intr-un spatiu limitat la doar 500 de pagini. Sigur se poate pune fiecare articol in context care de fapt ar fi o traducere (interpretare) a celui ce scrie contextul.
Aici eforturile domnului Dr. Pop Marin au fost exemplare si numai un salajan putea descrie atat de bine complexa structura a anilor aceia in Ardealul nostru.
Am sperat ca astfel sa oferim cititorilor nostri o mica parte a contextului de atunci.
Deci anii 1935 pana in 1938 ii veti putea observa prin citirea ziarelor (complete) din epoca respectiva.

Marturisim ca acest prim volum va fi urmat de volumul al doilea pentru perioada 1938–1944, perioada in care tinarul jurnalist Corneliu Coposu devenise mai matur iar tara trecea prin convulsile acelei epoci nesigure (in tara si in Europa).

Iata cum si-a inceput cariera un jurnalist ce a ajuns Model si “Presedintele moral…” astfel ne-a ajutat si pe noi ca pentru ieri, azi si miine sa avem Modelul nostru.

Cristian Fulger

Articol citit de 6604 ori.

Alte articole