Corneliu Coposu Fan Page

Mihai Razvan Ungureanu si Gheorghe Onisoru au primit premiul "Corneliu Coposu", 22 Februarie 1999

Înapoi la Ziare din 1999

Mihai Razvan Ungureanu si Gheorghe Onisoru au primit premiul Corneliu Coposu

"Corneliu Coposu ar fi urmat sa candideze, cu sanse mari, la presedintie in anul 1947" a declarat istoricul Gheorghe Onisoru

Ministrul secretar de stat Mihai Razvan Ungureanu si istoricul Gheorghe Onisor sint cei doi laureati ai Premiului Fundatiei Coposu pentru anul 1998. La festivitatea de premiere care a avut loc simbata in Sala Voievozilor de la Palatul Culturii au participat toate oficialitatile orasului. Cistigatorii au fost validati de juriul format din academicianul Alexandru Zub, Ovidiu Simonca si consilierul prefectului, Lucian Dirdala.

Desi s-a aflat o lunga perioada de timp in conflict cu PNTCD Iasi, Constantin Simirad si-a amintit simbata de faptul ca in 1992 a candidat si a cistigat fotoliul de primar pe listele Conventiei Democrate Iasi: "Si acum imi amintesc cum unii dintre liderii taranisti raguseau si luau bataie pentru ca eu sa devin primar". Initiatorul Premiului Coposu, acordat pentru merite deosebite unor personalitati politice si culturale ale Iasului indiferent daca sint sau nu membri PNTCD, Dragos Rotaru a declarat ca incepind cu anul viitor aceasta distinctie se va acorda la nivel national, deoarece exista deja in Romania inca 6 filiale ale Fundatiei "Corneliu Coposu".

Presedintele Fundatiei "Corneliu Coposu" Iasi, Eduard Roman, a spus la rindul sau ca desi acest premiu are si o valoare financiara (1,5 milioane lei), adevarata sa semnificatie este remarcarea si promovarea personalitatilor, din aceasta zona a Moldovei, in viata politica si culturala a tarii. La un moment dat deputatul Vasile Lupu a atras atentia ca "desi unele persoane din PNTCD au creat diverse xaripioarex, acest lucru nu trebuie asociat cu personalitatea lui Coposu. Cei din PNTCD care cred ca sint mai taranisti decit taranistii si se cred adevaratii continuatori ai lui Coposu, fac o greseala enorma. Deoarece Coposu este in fiecare taranist, in fiecare roman, indiferent de partid".

Istoricul Gheorghe Onisoru, in virsta de 35 de ani, cercetator la Institutul de Istorie "A.D. Xenopol" a declarat, in premiera pentru viata politica romaneasca, faptul ca in arhivele serviciilor secrete sovietice se arata ca in anul 1947, cind PNTCD era cel mai puternic partid politic din Romania, Corneliu Coposu a fost propus candidat pentru presedintia Romaniei, dar actiunea a fost dejucata de agentii sovietici. El a adaugat ca la aceasta ora lucreaza la o biografie a marelui taranist pe care o va finaliza in acest an.

Mihai Razvan Ungureanu, ministru secretar de stat in Ministerul de Externe, tot istoric de formatie, in virsta de 30 de ani, nu a putut fi prezent la festivitate, premiul sau fiind ridicat de tatal sau, viceprimarul Stefan Ungureanu. Nici el si nici istoricul Onisoru nu sint membri ai PNTCD, Ungureanu fiind unul dintre initiatorii "Alternativei 2000", iar cercetatorul de la "A.D. Xenopol" nu a fost inscris niciodata intr-un partid politic.

Reamintim ca premiul "Corneliu Coposu" se acorda anual la doua persoane, pentru ca una dintre ele este aleasa de Organizatia de Tineret PNTCD, iar cealalta de Fundatia "Corneliu Coposu". Acest premiu a fost instituit in 1996, din initiativa organizatiei de tineret PNTCD. Primul cistigator a fost Ovidiu Simonca, iar Laureatii pe 1997 au fost: Lucian Dirdala, la propunerea organizatiei de tineret PNTCD, si Alexandru Zub, la propunerea Fundatiei "Corneliu Coposu".

Articol citit de 2157 ori.

Alte articole