Joi, 25 aprilie, Grupul pentru Dialog Social şi revista 22 au organizat dezbaterea cu tema Separaţia puterilor şi regimul politic în viitoarea Constituţie, moderată de Ioan Stanomir. La dezbatere au participat reprezentanţi ai mediului academic, ai partidelor politice, ai organizaţiilor nonguvernamentale şi ai mass-media. Publicăm în continuare extrase din această dezbatere.
Din păcate, discuţia privind Constituţia României este absentă. Forumul Constituţional care s-a născut la iniţiativa puterii actuale este o formă fără fond, o instituţie în căutarea propriei sale misiuni. S-ar putea ca România să aibă o nouă Constituţie, iar această nouă Constituţie să nu fi trecut nici prin filtrul unei dezbateri publice, nici prin filtrul unui examen intelectual. Lipsesc elementele care definesc dezbaterile într-o societate democratică occidentală. Nu avem, în primul rând, o expertiză, nu avem măcar un raport pe baza căruia să se discute, nu avem o cutie de rezonanţă care să permită exprimarea vocilor publice în mod autentic. Ceea ce se adună sunt opinii excentrice, care aruncă în derizoriu o întreagă dezbatere – nu cred că opiniile cetăţenilor privitoare la Constituţie se rezumă la elucubraţiile care sunt popularizate de un anumit tip de televiziune în prime-time. În fine, poate cel mai important, lipseşte o viziune pe termen mediu şi lung privitor la ce înseamnă o Constituţie. Şi aici am să vă dau un exemplu oferit chiar de preşedintele Forumului Constituţional, care a mărturisit că, după părerea domniei sale, e necesar să se mai amendeze o dată Constituţia în 2014, pentru a se putea pune de acord cu eventualele mutaţii privind suveranitatea intervenite la nivelul UE. Dacă ştim cu certitudine că vom mai avea nevoie de o revizuire în 2014, fie nu facem nimic acum, fie ne rezervăm o perioadă în fiecare an în care ne ocupăm de revizuirea Constituţiei...
Instabilitate constituţională
TEODOR BACONSCHI
E un loc istoric bine cunoscut pentru noi faptul că am avut întotdeauna parte, ca naţiune modernă, începând cu Regulamentele Organice, de o cronică instabilitate constituţională. Cu alte cuvinte, însăşi legea fundamentală, care aşază instituţiile majore în statul român, s-a schimbat odată cu timpurile, brutal, de multe ori fără un mandat popular şi, în orice caz, bulversând la nesfârşit viaţa instituţională şi continuitatea ei, firească în alte părţi, astfel încât relaţia dintre români şi Constituţia lor este la fel de fracturată, de neclară, de frustrantă. N-am avut măcar două generaţii succesive capabile să se familiarizeze şi până la urmă să respecte cu adevărat textul fundamental, legea majoră pe care se sprijină contractul social, textul care te face să fii membru al societăţii căreia îi aparţii. Aşa stând lucrurile, nu ne va mira excesiv nici suita de ajustări prin care a trecut Constituţia postcomunistă a României - e deja un element de conştiinţă publică faptul că şi precedentele transformări ale textului constituţional nu au rezultat nici din munca unei comisii de constituţionalişti reputaţi, nici dintr-o dezbatere publică autentică, ci mai degrabă din bunul plac al unor grupuri politice care au actualizat textul în netransparenţă şi egoism politic, astfel încât diverse figuri de prim-plan să poată beneficia de o acoperire constituţională în acţiunea lor viitoare. Suntem şi astăzi în aceeaşi situaţie. Forumul Constituţional este cel mult o glumă proastă, la fel ca prezenţa unui Becali în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor. Deşi avem constituţionalişti de forţă, ei nu vor fi probabil consultaţi, nu se vor face nici comparaţii europene, nu va fi mobilizată nici expertiza pe care o deţine Comisia de la Veneţia. Cât despre dezbaterea publică propriu-zisă, ea este deja, cum bine s-a remarcat, marcată de derizoriu şi giumbuşlucuri jenante.
Puteri separate, dar egale
SEVER VOINESCU
Vrem, nu vrem, există în textul constituţional menţionarea numelui lui Dumnezeu, pentru că este precizat textul jurământului pe care, de pildă, preşedintele îl depune şi acolo se vorbeşte despre asta. Prezenţa elementului religios în textele jurămintelor e un lucru cu mult mai important decât ne pare. Nouă ne pare o formalitate astăzi, dar, în fine, asta mărturiseşte ceva despre sursa reală a jurământului: până la urmă, este un pact între cel care îl depune şi cel care îl ascultă, dar acel pact este garantat de ceva suprem, superior. Nu văd nimic rău în a menţiona, cum spunea d-l Baconschi, elemente legate de tradiţia iudeo-creştină, deşi nu-mi dau seama exact pe unde, deoarece Constituţia noastră nu are un preambul. În textele constituţionale, acesta e foarte important, pentru că e o bază de lucru şi pentru legiuitori, dar mai ales pentru controlul constituţionalităţii. De foarte multe ori afli principiile, direcţia, valorile fundamentale care articulează instituţiile din Constituţie citind atent preambulul. De pildă, în tradiţia constituţională americană, al cărei admirator entuziast sunt, textul Constituţiei este cel puţin la fel de folosit precum textul Declaraţiei pentru Independenţă, nu numai în practica politică, dar în practica controlului constituţional la Curtea Supremă. Există în America foarte mulţi constituţionalişti, profesori de drept care spun că, din punct de vedere constituţional, Declaraţia pentru Independenţă trebuie pusă pe aceeaşi treaptă cu Constituţia.
Regim prezidenţial sau parlamentar?
CRISTIAN PREDA
Vom avea o schimbare a Constituţiei care va conduce la o schimbare de regim sau va fi doar o modificare a Constituţiei? Constituţia din 1952, în cei 12 ani de existenţă, a fost revizuită de 11 ori. La fel, Constituţia din 1965, care a durat ceva mai mult, până la căderea lui Ceauşescu, a fost revizuită de 10 ori. Cu alte cuvinte, există inclusiv în tradiţa noastră şi tradiţia şcolii care i-a format pe majoritatea politicienilor care gândesc acum modificarea Constituţiei posibilitatea de a schimba Constituţia fără a schimba regimul, pentru că e clar, nici revizuirile Constituţiei din ’52, nici ale celei din ’65 n-au modificat regimul. A fost o modificare interesantă în ’74, când s-a inventat funcţia de preşedinte al României, dar natura regimului n-a fost schimbată. Cum ştiţi, atunci preşedintele era ales de Marea Adunare Naţională, s-a întâmplat asta cu Ceauşescu. Problema interesantă care cred că ar merita discutată de elitele noastre politice ar fi: vrem în acest moment o schimbare de regim? Pericolul să ajungem într-o situaţie de schimbare foarte superficială, de schimbare de dragul schimbării, care nu produce o modificare a regimului, e foarte mare. Aşa cum e foarte mare şi pericolul unui blocaj. Dau un exemplu: dacă, de pildă, nu se organizează un alt referendum înainte de modificarea Constituţiei pe tema monocameral versus bicameral şi dacă răspunsul la un asemenea referendum va fi bicameral, atunci cei care pregătesc în acest moment revizuirea trebuie să ştie că trebuie să introducă în proiectul pe care îl vor prezenta trecerea de la bicameralism la monocameralism, pentru că există deja un precedent, decizia Curţii Constituţionale, care spune că trebuie ţinut seama de referendumul din 2009. Altfel spus, dacă USL nu introduce în acest moment trecerea de la bicameralism la monocameralism, proiectul va pica evident la Curtea Constituţională, pentru că există deja o decizie care ne spune că trebuie ţinut seama de 2009. Dacă USL decide acum să facă un alt referendum pe tema monocameralism/bicameralism şi iese invers, atunci pot merge mai departe cu un proiect de Constituţie care să cuprindă schimbarea actualei structuri a Legislativului.