Corneliu Coposu Fan Page

Comunicat de presă

Înapoi la Colaborări

IICCMER şi Fundaţia Corneliu Coposu lansează un parteneriat de colaborare

În data de 8 iulie 2010, conducerea IICCMER (reprezentată de Ioan Stanomir, preşedinte executiv; Mihail Neamţu, director ştiinţific; Bogdan Iacob, secretar al Consiliului Ştiinţific) s-a întâlnit cu reprezentanţii Fundaţiei Corneliu Coposu din Bucureşti (Livia Rodica Coposu şi Flavia Terezia Bălescu – membre fondatoare, alături de Gabriel Valentino-Georgescu, preşedinte filialei Buzău a Fundaţiei).

Discuţiile purtate au avut în vedere o mai strânsă colaborare în direcţia unei pedagogii a memoriei care să prezinte tinerelor generaţii experienţa totalitare din secolul XX. De asemenea, IICCMER va încuraja realizarea unor studii monografice privind contribuţia marilor personalităţi democratice ale secolului XX la rezistenţa anticomunistă din România.

Fundaţia Corneliu Coposu a acceptat ca, împreună cu IICCMER, să lanseze o campanie de sensibilizare a opinie publice cu privire la soarta fostei închisori de la Râmnicu Sărat — locul unde numeroşi fruntaşi ţărănişti (între care Ion Mihalache, Ilie Lazăr sau Corneliu Coposu) au suferit pentru cauza libertăţii. Precizăm aici faptul că, începând cu data de 6 iulie 2007, întreaga clădire a închisorii a trecut în administrarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

Filiala din Buzău a Fundaţiei Corneliu Coposu va susţine acest proces de lobby instituţional, urmând să participe şi la deschiderea oficială a celei de-a patra ediţii a Universităţii de Vară organizată de IICCMER la Râmnicu Sărat. Scopul principal al acestei colaborări între Fundaţia Corneliu Coposu şi IICCMER este aducerea în stare de funcţionare a clădirii temniţei de la Râmnicu Sărat.

Având în vedere starea avansată de degradare a închisorii, IICCMER va demara un proces de evaluare a costurilor de reamenajare şi funcţionalizare a clădirii. În tot acest demers, IICCMER va solicita sprijinul autorităţilor centrale şi locale. Campania de sensibilizare publică va consta în realizarea unui portal electronic şi a unei broşuri, menite să sublinieze importanţa închisorii Râmnicu Sărat pe harta memorială a României, în contextul asumării trecutului comunist.

Bucureşti, 9 iulie 2010

Conducerea IICCMER
FUNDAŢIA CORNELIU COPOSU

Articol citit de 3505 ori.

Alte articole