Corneliu Coposu Fan Page

Sălaj: Proiect pentru reabilitarea casei lui Maniu - Adevărul Zalău, 27 august 2010

Înapoi la Acasă, la BĂDĂCIN

Întâlnirea dintre episcopul greco catolic şi preşedintele CJ a avut loc chiar în casa lui Iuliu Maniu

Virgil Bercea, Episcopul greco catolic de Oradea, s-a întâlnit ieri după amiază cu Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj, pentru discuta despre reabilitarea casei lui Iuliu Maniu din Bădăcin. Marc ne-a declarat că reabilitarea casei va deveni un punct important pe agenda CJ, care-şi doreşte să transforme conacul într-un obiectiv turistic şi cultural reprezentativ pentru Sălaj.

Casa lui Iuliu Maniu se află într-o stare avansată de degradare, fiind aproape lăsată în paragină în ultimii douăzeci de ani, de autorităţile locale şi judeţene. În urmă cu doi ani, Episcopia Greco Catolică de Oradea a reuşit să concesioneze conacul pentru 49 de ani, dar proiectul de reabilitare se desfăşoară destul de anevoios, din cauza cheltuielilor mari.

Ieri după amiază, chiar la casa din Bădăcin, a avut loc o întâlnire între Virgil Bercea, episcopul greco catolic de Oradea, şi Tiberiu Marc, preşedintele CJ Sălaj tocmai pentru a discuta despre o posibilă implicare a administraţiei judeţene în reabilitarea conacului. Conform celor declarate de Marc, discuţia cu înaltul prelat al Bisericii Române Unite cu Roma a creat premisele unei colaborări între cele două instituţii, pentru a salva ce se mai poate din moştenirea lui Iuliu Maniu.

"Casa de la Bădăcin se află într-o situaţie mai mult decât dificilă. Trebuie intervenit imediat pentru a mai putea salva ceva. Chiar dacă în acest nu dispunem de fonduri, vom pune la dispoziţia Episcopiei expertiza angajaţilor din cadrul CJ, iar anul viitor, în funcţie de alocările bugetare, o să contribuim şi financiar. Nu vorbim doar despre simpla reabilitare a casei, ci şi despre transformarea întregului conac (unde actualmente funcţionează şi un cămin pentru copii cu retard sever) într-un loc de referinţă pentru turismul sălăjean sau pentru întâlnirile dintre istorici şi oameni de cultură", explică Marc.

Paul Maghiu, 27 august 2010, Adevărul Zalău

Articol citit de 5029 ori.

Alte articole