Corneliu Coposu Fan Page

Reviste româneşti şi gazetari români, din S.U.A. - Clipa.com, 18 septembrie 2010

Înapoi la S.U.A.

Inca din 2008-2009, am reusit sa creez o punte de suflet (si romaneasca, de durere si dor...), cu o prima revista a romanilor din California: revistaClipa, condusa de „Director Publisher”, DWIGHT LUCHIAN-PATTON si de „Editor in Chief”, VERA LUCHIAN-PATTON. Acestia, precum si ceilalti redactori si colaboratori onorifici (Preot Chris Terhes, Eduard Ovidiu Ohanesian, Viorel Roman, Germania, Rev. Lazar Gog, Mariana Cristescu, Lazar Ladariu, Dr. Emil G. Onet, Gino Dobrescu, Octavian Curpas, Rev. Fr. Aurel Sas, Viorel Baetu, Germania, Nicolae Balint, Romania, Florentin Gurau, Romania) - sunt, toti, romani patrioti, de mare valoare de Duh si carturareasca, unii din Romania, dar, si mai multi dintre ei, romani, aruncati de valurile unei istorii nedrepte si vitrege, pe multe alte taramuri si tarmuri de lume… - si voiau sa afle, prin mine, despre soarta si, mai ales, semnificatia profunda a pierderii, de catre romani/Romania, a Insulei Serpilor (Nu vrem sa uitam Insula Serpilor!, Insula Serpilor – forta de echilibru mistic a Romaniei), despre soarta revoltei tinerilor basarabeni, ridicati, cu mainile goale, cu un curaj parand nebunesc, in aprilie 2009, contra regimului comunistoid al lui Voronin (Requiem pentru Basarabia, Romania, “moldovenii” si…”dragutul de-mparat”), dar si adevaruri despre eroi, martiri si genii romanesti (Sfinti militari, genii protectoare de neam, mucenici si martiri ai credintei: Mihai Eminescu - 1850-1889)…

Deci, erau/sunt intr-o “priza” de interes si de participare spirituala continua, la viata Cetatii Romanesti! Nu cum sunt cei din jalnic-tradatoarea (de interes national), “aplaudaca” si “yesmen-ita” noastra “intelighentie” … locala, de doi bani gramada!

...Am fost absolut uluit de promptitudinea cu care Clipa californiana, aceasta revista a romanilor “de peste mari si tari” mi-a publicat, IN REGIM DE URGENTA, un articol despre neregulile flagrante ale bacalaureatului romanesc-2010, organizat de un ministru al carui loc ar trebui sa fie in banca de elev, iar nu pe fotoliul marelui Spiru Haret: ESCROCHERIE MINISTERIALA, IPOCRIZIE AROGANTA SI BRIGANDISM PSEUDO-INTELECTUAL (Observatii asupra asa-zisei probe orale de Romana – 15-17 februarie, bacalaureat 2010)…Acesti frati romani, din diaspora, sunt infinit mai vii, deci mai interesati de realitatea romaneasca, si si-au pastrat forta si “viteza de reactie” fata de eveniment – INTACTE!!!

...Anul 2010 a insemnat, pentru mine, intalnirea cu romani inca si mai nostalgici si (daca ar fi fost posibil acest lucru...) si mai „fierbinti” de dorul de atat de departata, spatial, Patrie – pe care si-o poarta, precum pe o mare binecuvantare sau blestem, in mijlocul de Vatra, al Sufletului...

In primul rand, cu „timidul” (cum singur se defineste...dar cat de arzator, in verb!) VIOREL NICULA, acest „factotum” al bravei, splendidei si de toti romanii americani cititei reviste (...pana in Hawaii si...retur!), din Sacramento/California - Miorita USA. Cu o prietenie de un firesc cuceritor, VIOREL NICULA mi-a facut onoarea de a-mi propune sa ma numar printre redactorii revistei sale – si, fireste, am acceptat, cu multa bucurie!Miorita USA nu se desprinde cu o „iota ori cirta”, de „cordonul ombilical” al realitatii – mai ales, de acea realitate asupra careia romanii „diasporeni” au dovedit ca pot avea o stralucita, benefica influenta. Spre exemplu, numarul 38, Anul IV, din mai 2010, a izbandit sa realizeze adevarate acte de vigilenta a Duhului Romanesc, de bravura intelectuala si patriotica:

- A fost prima revista din lume, care si-a exprimat condoleantele, catre statul polonez, pentru tragedia de la Smolensk!

- Dupa editorialulMereu aproape de Polonia, urmeaza articolul problematizant, fata de tragedia (si!) Poloniei contemporane:A cazut un avion…si, din nou, «a murit putin» o tara!, de Adrian Botez.

- Apoi, articolul Simonei Botezan, in memoriam prof. Liviu Librescu (Profesorul Liviu Librescu – in memoria eroului roman de la “Virginia Tech”) – Liviu Librescu, profesorul roman-erou, cel care, cu pretul vietii sale, a salvat vietile studentilor dintr-o sala a Universitatii Virginia Tech, pe 16 aprilie 2007, atacati de un asasin psihopat!!!

- O noua biserica romaneasca, in zona Los Angeles, a arhim. NICODIM – este semnul de recunostinta al preotului Gh. Naghi, pentru implinirea unui gand maret si sfant.

- Si un semnal de alarma:Ambasada culturii noastre in SUA risca sa se inchida! Le multumim…”partidului” si dlui Director al ICR, Patapieviciu…!!!

...Dar si in Arizona traiesc romani cu multa NEATINSA si NEINTINATA vlaga valaha - si cu si mai multe amintiri si doruri...!Phoenix Mission Magazin siArizona New Homes. Prima dintre ele care mi-a facut onoarea sa-mi gazduiasca opinii si comentarii/atitudini cetatenesti a fostPhoenix Mission Magazin (prin atat de binevoitorul domn OCTAVIAN CURPAS) – care a dovedit nu doar deschidere de comunicare cu tot ce este romanesc, in tara numita Romania si in Lumea care «gazduieste» romani – dar si preocupari si ingrijorari, foarte sincere si reale, in legatura cu greselile si gafele (si...ticalosiile!) politicii romanesti contemporane! Pe de o parte, mi-a facut onoarea sa-mi ofere pagina web pentru interviul meu, luat unui mare Duh Romanesc al diasporei romanesti, din Australia – IOAN MICLAU, pe de alta, recenzia la o carte a dlui Theodor Codreanu (Polemici incorecte politic), carte recenzata si recenzie (O prima pagina la dosarul procesului, de data aceasta, autentic, al comunismului: «Polemici incorecte politic, de Theodor Codreanu) - care deschideau larg frontul, pentru o discutie asupra ipocriziei politice mondiale, in general, si, in particular, asupra neroziei/miseliei... «cu staif» si «directie», a dlui N. Manolescu (presedinte al USR, ambasador UNESCO la Paris... si autor al unei incredibil de subiectiveIstorii a literaturii romane!!!) de a-l oferi romanilor, drept «canon»-reper spiritual durabil («in veac» si...peste veac»!), pe dl Mircea Cartarescu, in locul lui... EMINESCU!!!

...Nu pot decat sa-i felicit, din strafundul inimii si sangelui meu, pe acesti frati din departari, care se dovedesc atat de aproape de tara, de Romania in care mai toti intelectualii adevarati dorm, iar cei «de mucava», confectionati (mediatic!) de regimurile succesive (Iliescu-Constantinescu-Basescu), se prostitueaza cu zel, de/cu zor si...penibil de insistent!

...Cine stie, poate ca n-ar fi o idee chiar stupida sa fie ales viitorul presedinte al Romaniei nu din «Fanarul local», ci din aceasta diaspora neatinsa de Moartea Duhului si de Boala Cronica a Ne-Veghii de Neam...Cum ziceam intr-un articol recent (Cazul Dacia), poate ca mediul strain, nu de la inceput si nu totdeauna extrem de calduros, in care au fost nevoiti sa se transfere (NU de bunavoie, ci din pricini total independente de dorintele si nazuintele lor si ale familiilor lor!) si sa-si re-inceapa de la zero/sa-si re-cladeasca, piatra cu piatra, VIATA si ROSTUL FIINTEI LOR, uneori strangand amarnic din dinti... - i-a facut pe acesti buni, vii si, deci, calzi pana la incandescenta, romani – sa se potriveasca la spusele lui Petre Tutea, despre diferenta dintre caracterul-profilul moral si comportamental al «romanilor de curte/domestici», si cel al aromanilor - din Grecia, Bulgaria, Serbia etc. – unde, in fiece noapte (...si nu acum o mie de ani, ci chiar in anul de gratie 2010!!!), sunt siliti sa-si apere, cu toporul in mana, la poarta gospodariei lor, dreptul la existenta fizica ! – sunt siliti sa-si apere, deci, existenta lor si a familiei lor, in fata unor «bastinasi» profund xenofobi, care ies din carciumi «pentru a bea sange de valah blestemat»: «“Ma intreba Marin Preda cum era cu macedo-romanii si i-am zis : domnule Preda, macedo-romanii nu sunt romani, sunt super-romani, romani absoluti. Atat de napastuiti si goniti, au instinct national de fiara batuta. Iar eu si dumneata, pe langa ei, avem forta domestica de rate. Macaim. Am stat cu macedo-romani in temnita. Ii bateau pana ii omorau, dar ei nu declarau nimic. Au o barbatie perfecta.”

...Da, multi dintre romanii-gazetari, din SUA, se potrivesc (destul, ba chiar surprinzator de bine!) acestui “tipar Tutian”…Este o tema de reflectie (si de rusine, pentru noi, “domesticii macaitori”…), nu credeti?!

prof. dr. Adrian Botez, 18 septembrie 2010, Clipa.com

Articol citit de 3487 ori.

Alte articole