Corneliu Coposu Fan Page

Premiul Toleranţei Interetnice şi Interconfesionale "Corneliu Coposu"

Înapoi la Succese

(EN: The prize of the ethnic and confessional tolerance, "Corneliu Coposu")

Premii CNR Unesco

Premiul Tolerantei Interetnice si Interconfesionale Corneliu Coposu

Premiul Tolerantei Interetnice si Interconfesionale este destinat sa stimuleze persoanele, institutiile si organizatiile neguvernamentale din Europa Centrala si de Est care s-au distins în promovarea valorilor pentru care a militat fostul om politic român Corneliu Coposu, detinut, torturat si înfometat în închisorile comuniste peste 17 ani.

Iesit din închisoare în 1964, a lucrat pâna la pensionare pe diverse santiere de constructii ca simplu muncitor sau tehnician, desi dobândise înainte de 1947 licenta si doctoratul în drept. In decembrie 1989, la relegalizarea Partidului National Taranesc (al carui secretar general adjunct fusese pâna la întemnitare), este ales presedintele acestui partid. A decedat în noiembrie 1995, în plina activitate consacrata asanarii morale si politice a societatii românesti posttotalitare.

In cei aproape 6 ani de militantism politic postrevolutionar, în ciuda tuturor denigrarilor si insultelor la care a fost supus de catre puterea neocomunista, Corneliu Coposu si-a dobândit o imensa popularitate si un prestigiu inegalabil în rândurile tuturor categoriilor de cetateni din România. Carui fapt i se datoreaza acest "miracol"? Desigur, se pot gasi mai multe explicatii. In principal însa, este vorba de capacitatea sa admirabila de a-i ierta pe calaii ce l-au torturat si umilit în închisori, de seninatatea în fata noilor sai adversari care instigau opinia publica la ura si intoleranta, de refuzul programatic al oricarui act de razbunare. In schimb, în toti acei ani (1989-1995), Corneliu Coposu si-a dedicat întreaga sa actiune politica, inteligenta si capacitatea de persuasiune promovarii tolerantei si solidaritatii interumane, stingerii conflictelor interetnice si interconfesionale, constructiei si reconstructiei societatii civile în România.

Acestor scopuri trebuie sa li se dedice si persoanele, organizatiile si institutiile care aspira la Premiul tolerantei interetnice si interconfesionale "Corneliu Coposu". Desigur, câmpul de actiune pentru fiecare în parte este în primul rând propria-i tara, dar si subregiunea Europei Centrale si de Est în întregul ei.

Articol citit de 3072 ori.

Alte articole