Corneliu Coposu Fan Page

Manifestările dedicate Zilei Naţionale - deschise oficial

Înapoi la 1 Decembrie 2007

Alba Iulia

Manifestarile dedicate implinirii a 89 de ani de la unirea istorica a Romaniei au debutat, ieri, la Alba Iulia. Primele evenimente specifice zilei nationale au fost gazduite de Piata Tricolorului, unde au defilat trupe militare si elevi ai Colegiului Mihai Viteazul. Pe fatada Catedralei Reintregirii a fost arborat steagul tricolor, moment petrecut in acordurile imnului de stat - “Desteapta-te Romane”.

Incepute cu o saptamina mai devreme decit in mod normal, manifestarile au continuat cu depunerea de jerbe si coroane de flori la statuia lui Avram Iancu. Decalarea deschiderii oficiale a evenimentelor a fost motivata de alegerile din 25 noiembrie, lucru prea putin gustat de catre localnici. “A fost interesant. E un moment care ma incinta asa cum cred ca ar trebui sa incinte orice roman. As vrea sa vad la Alba Iulia o parada militara si programe artistice de calitate. As vrea sa nu vad politicieni, dar ma astept sa avem o gramada ca e campanie”, a declarat unul dintre privitori.

Rutina si campanie

Daca pentru administratia locala, derularea evenimentelor a devenit o parte dintr-o rutina anuala, oamenii incep sa devina nemultumiti de modul in care se desfasoara manifestarile. “A fost si este o manifestare impresionanta. Mai ales ca sintem in pragul a 90 de ani de la Marea Unire. As vrea sa vad la Alba Iulia, de 1 Decembrie, foarte multa lume, simt patriotic pina peste poate, tineret mult, toate sa ne demonstreze ca nu ne-am pierdut identitatea si mindria de romani”, a declarat S. Maria. “As vrea sa vad concerte de muzica populara. Cred ca ar trebui delimitat. Adica in 1 Decembrie sa fim romani, sa ne aducem aminte de traditie si sa avem constiinta nationala, iar a doua zi sa fie o distractie generala. Sa nu le mai amestecam. Nu cred ca se va intimpla asa, cu atit mai mult cu cit e si campanie electorala”, a fost de parere si M. Gabriel.

Corneliu Manuel SARBU 19/11/2007 - Monitorul de Alba

Articol citit de 3172 ori.

Alte articole