Corneliu Coposu Fan Page

LA MULŢI ANI, ROMÂNIA!

Înapoi la 1 Decembrie 2007

Conservatorii au vorbit in Covasna, de Ziua Nationala, despre alegerile locale din 2008

Presedintele PC, Dan Voiculescu, s-a intilnit simbata, la Sfintu-Gheorghe, de Ziua Nationala a Romaniei, cu lideri de filiale din tara, pentru a discuta despre alegerile locale pentru fiecare judet in parte, transmite corespondentul NewsIn.

Dan Voiculescu a declarat ca in cadrul intilnirii respective s-a facut o analiza cu liderii, astfel incit la alegerile locale de anul viitor conservatorii sa fie mai bine pregatiti si sa obtina rezultate mai bune decit la euroalegeri. Astfel de intilniri vor mai avea loc si la Bucuresti, in data de 20 decembrie, precum si la Brasov, in luna ianuarie.

Presedintele PC a precizat ca una dintre cauzele pentru care conservatorii nu au obtinut un procentaj prea mare la alegerile europene a fost lipsa de mobilizare a liderilor conservatori si a membrilor, care nu a fost la nivelul asteptarilor, dar si tradarea unor primari sau consilieri locali conservatori, care ar fi adunat voturi pentru alte partide. Acestia, in jur de 20 la numar, dupa cum spune Voiculescu, si-au pierdut sprijinul politic din partea PC.

In urma rezultatelor de la euroalegeri, unde s-a obtinut un procentaj de aproximativ 3% pentru PC, 22 de sefi de filiale si-au dat demisia din aceasta functie, pentru 11 fiind acceptata. Acestia ramin insa membri ai partidului si pot participa la intruniri.

Dan Voiculescu a participat la Sfintu Gheorghe si la un spectacol artistic de doua ore finantat integral de el cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei. La acesta s-au adunat peste 1.000 de persoane, inclusiv din alte judete ale tarii, care au incins hore si au dansat pe melodiile Laurei Lavric, Danielei Condurache si ale lui Nicolae Sabau.

Miting Noua Dreapta - Doua ore de lozinci antimaghiare, antirome si ultranationaliste

Noua Dreapta, organizatie de extrema dreapta, si-a incheiat mitingul desfasurat de Ziua Nationala in Bucuresti, fara incidente, incadrindu-se in cele doua ore programate si folosind lozinci antimaghiare, antirome si ultranationaliste.

Noua Dreapta a organizat, simbata, un mars care s-a finalizat cu un miting in Piata Constitutiei, la care au participat aproape 200 de sustinatori ai Miscarii. Participantii la miting au scandat lozinci nationaliste, antimaghiare si antirome, cum ar fi "Tiganii nu-s romani", "Basarabia, pamint romanesc", "Tinutul Secuiesc, pamint romanesc", "Laszlo Tokes este o mizerie".

Liderul Miscarii Noua Dreapta, Tudor Ionescu, a declarat, simbata, pentru NewsIn, ca, in cazul in care miscarea isi va mari numarul de militanti se impune infiintarea unei formatiuni politice. "Miscarea Noua Dreapta ar fi necesar sa aiba o aripa politica, in cazul in care numarul militantilor va creste, deoarece avem nevoie sa ne fie reprezentate interesele si in plan politic", a spus Ionescu.

Potrivit lui Ionescu, organizatia a dorit ca prin mitingul organizat de Ziua Nationala sa trezeasca constiinta tinerilor romani. "Noi mergem pe principiul diversitatii etnice si de aceea vrem ca toti romanii, dar si cei din tarile in care romanii muncesc, sa vada diferenta intre romani si etnia roma", a mai spus liderul organizatiei.

In discursul sau, liderul Miscarii Noua Dreapta i-a avertizat pe presedintele Traian Basescu si pe premierul Calin Popescu Tariceanu ca, in cazul in care acestia nu iau atitutdine impotriva dorintelor maghiarilor din Romania privind autonomia teritoriala, Noua Dreapta va constitui o miscare de combatere a maghirilor din Tinutul Secuiesc.

La miting a participat si unul dintre liderii miscarii Fortza Nouva din Italia, Nicola Perorese, despre care Tudor Ionescu a declarat ca ar fi fost acuzat de presa din Romanai ca ar fi intreprins actiuni impotriva taberelor de romani din Italia.

Ziua Nationala, sarbatorita la Caracal cu fasole, vin fiert, tuica si covrigi

Caracalenii au sarbatorit, simbata, Ziua Nationala, cu fasole, ciolan afumat, vin si tuica fiarta si covrigi, informeaza corespondentul NewsIn.

Manifestarile dedicate Zilei Nationale s-au desfasurat la Caracal la Statuia Eroilor, situata in parculetul din apropierea sediului administratiei locale. Pe linga slujba religioasa, alocotiunea primarului Gheorghe Anghel, depunerea de coroane din partea reprezentantilor institutiilor statului si ai partidelor politice si defilarea militarilor, manifestarile au mai cuprins si oferirea a peste 500 de portii de fasole cu ciolan afumat, covrigi si vin sau tuica fiarta.

Caracalenii au servit fasolea oferita de organizatori pe mesele militare amplasate in piateta din fata primariei. Potrivit organizatorilor, fasolea cu ciolan afumat a fost pregatita de bucatarii de la unitatile militare din municipiu. Tot ei au fiert tuica si vinul.

Locuitorii care au asistat la manifestarile de Ziua Nationala si au gustat din fasolea pregatita de bucatarii armatei au afirmat ca a fost cea mai buna fasole pe care au servit-o vreodata. „Este excelenta. Niciodata, cind gatesc fasole acasa, nu-mi iasa asa de buna. Se spune ca mincarea la cazan, in cantitate mare este mult mai buna. Astazi m-am convins ca asa este”, a declarat unul dintre participantii la festivitati.

65 de cupluri din Nasaud au primit de Ziua Nationala certificate de casatorie internationale

Un numar de 65 de cupluri din orasul Nasaud, au primit, simbata, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, certificate de casatorie recunoscute international si datate 1 Decembrie 2007, diplome si premii in bani fiindca au reusit sa depaseasca 50 de ani de casatorie, transmite corespondentul NewsIn.

Primarul orasului Nasaud, Dumitru Muresan, a declarat, simbata, ca la manifestare au fost prezente doar 63 de familii fiindca membrii celorlate sunt bolnavi si nu au putut veni la evenimentul organizat in cinstea lor.

„Ne-am gindit ca este un bun prilej, atunci cind vorbim de inaintasi si de valorile Romaniei, sa pretuim institutia casatorie, dar mai ales pe acesti oameni care au reusit fiecare, peste 5 decenii, sa-si pastreze partenerul de viata la bine si la greu”, a spus Muresan.

Fiecare familie a primit, in afara de diplome, certificate si flori si cite 200 de lei. In plus, dupa ceremonial, toti au fost invitati al o petrecere organizata in cinstea lor la care au cintat Petre Petruse acompaniat de Ansamblul „Somesana” al Casei de Cultura din Nasaud.

Potrivit sursei citate, cei mai virstinci soti din Nasaud sunt Stefan si Maria Catarig care s-au casatorit in data de 18 februarie 1944. Un alt cuplu longeviv este format din Ioan si Maria Marginean, casatoriti la 28 februarie 1947, iar altul din Ioan si Aurica Obreajan, casatoriti in 26 octombrie 1947.

Cele doua familii care au absentat de la eveniment vor primi premiile acasa.

Zeci de tineri bistriteni s-au inghesuit sa patineze gratuit de 1 Decembrie

Zeci de tineri din Bistrita s-au inghesuit, simbata dupa-amiaza, la deschiderea oficiala a patinoarului artificial amenajat in fata Salii Polivalente din oras, deoarece Ziua Nationala au putut patina gratuit, transmite corespondentul NewsIn.

Patronii firmei din Brasov, cea care a montat patinoarul, au fixat, in restul zilelor, un tarif de 10 lei/serie. Cei care nu au patine le pot inchiria tot cu 10 lei.

Persoanele care doresc sa patineze mai multe zile la rind pot plati un abonament de 70 de lei/10 serii. Initial, Primaria Bistrita a stabilit ca cei peste 700 de angajati ai sai sa aiba acces gratuit, la sfirsit de saptamina, pe patinoar, dar ulterior facilitatea a fost retrasa printr-o hotarire a Consiliului Local.

Pationoarul artificial va functiona in lunile decembrie, ianuarie si februarie, iar firma care l-a montat va plati lunar 800 de euro lunar la bugetul local. Simbata, duminica si in vacanta de iarna, patinoarul va fi deschis de dimineata pina seara, iar in restul zilelor doar dupa-amiaza.

Sute de oameni la concertele de fanfara traditionala organizate de Ziua nationala, la Sibiu

Sute de oameni au umplut simbata la orele prinzului Piata Mare din Sibiu pentru a admira si a asculta concertele de fanfara traditionala romaneasca care au marcat Ziua nationala a Romaniei, transmite corespondentul NewsIn.

In ciuda frigului patrunzator sibienii si vizitatorii capitalei culturale i-au urmat pe muzicieni in defilarea lor prin centru istoric si- i-au rasplatit cu aplauze generoase la sfirsitul reprezentatiilor. Cele sapte fanfare Fanfara 10 Prajini (jud. Iasi), Fanfara Calafindesti (jud. Suceava), Fanfara Cugir (jud. Alba), Fanfara Racova-Conachi (jud. Vaslui), Fanfara Chetris – (jud. Iasi), Fanfara Bania – (jud. Caras-Severin) si Fanfara Ghelari (jud. Cluj) si-au incheiat concertele tot cu o defilare pe Bulevardul Nicolae Balcescu

Programul dedicat Zilei Nationale a Romaniei mai cuprinde simbata si concerte de muzica clasica si un spectacol folcloric. Orchestra de camera "Virtuozii din Bucuresti" sustine la Sala Oglinzilor a F.D.G.R, incepind cu ora 17.00, un concert extraordinar intitulat "Cinci secole de muzica germana in Transilvania". Un alt concert are loc la Sala Thalia, de la orele 19,00 si este sustinut de Filarmonica de Stat din Sibiu si Corul Filarmonicii Transilvania din Cluj. In Piata Mare va avea loc, incepind cu orele 19.30 un spectacol folcloric sustinut de Orchestra Populara a Radiodifuziunii Romane, Ansamblul Junii Sibiului si o serie de solisti precum Veta Biris, Sava Negrean Brudascu, Daniela Condurache, Lia Maria Bologa si altii.

Momentul culminant al manifestarilor dedicate zilei de 1 Decembrie are loc insa seara si este sustinut de Fanfara Garnizoanei Sibiu. Concertul muzicienilor militari este programat sa se finalizeze in jurul orelor 22,30 cu o retragere cu torte si un spectacol pirotehnic.

Ziua Nationala in sectorul 2 - 10.000 portii de fasole cu cirnati si sarbatoarea "Nuntilor de Aur"

Petrecerea oferita de primaria sectorului 2, pentru al saptelea an consecutiv, de 1 decembrie, constind in 10 mii de portii de fasole cu costita si tuica fiarta, s-a terminat in mai putin de ora fara evenimente deosebite, in toate cele 15 coturi amenajate in principalele zone ale sectorului.

Primaria sectorului 2, de altfel singura primarie din Bucuresti care a marcat Ziua Nationala cu mese festive, a impartit, simbata, in mai multe zone ale sectorului 10.000 de portii de fasole si 500 litri de tuica.

Mesele au fost asezate intr-un numar de 15 corturi, dintre care patru in fata sediului Primariei si 11 in diferite locatii ale sectorului, respectiv Parcul Circului, zona Obor, strada Pache Protopopescu, Piata Volanta Vatra Luminoasa. Oamenii au venit inca de la primele ore ale diminetii, pentru a asista la pregatiri si a asculta muzica de fanfara.

"E mai mult de reclama pentru primar, iar costita cu fasole a fost mai mult ciorba" a declarat pentru NewsIn, Marian S. O pensionara a afirmat ca este bucuroasa de actiunea primarului, dar ca ar fi bine daca ar primi in locul costitei cu fasole o locuinta sociala.

La prepararea meniului de simbata au fost folosite 900 kilograme de fasole, 450 kilograme costita, 180 kilograme de ceapa, 90 litri de ulei, 282 borcane de rosii in bulion, 21 kilograme de usturoi, piper si alte ingrediente speciale. Tuica fiarta a fost pregatita in cazane speciale, cu zahar si piper.

Impartirea portiilor s-a desfasurat in liniste, o mica aglomeratie s-a produs linga cele patru corturi din fata primariei unde s-au format cozi de citeva zeci de metri dar care au fost pazite de politisti comunitari.

Potrivit biroului de presa al primariei sectorului 2, actiunea a fost realizata din sponsorizarile primite de primarie de la companii.

Tot de Ziua Nationala, 600 de cupluri din sectorul 2 au primit, la implinirea a 50 de ani de casatorie, certificate si diplome pentru reinnoirea juramintelor din partea primarului sectorului Neculai Ontanu. Primaria sectorului 2 are un proiect intitulat „50 de ani de casatorie – Reinnoirea juramintelor in stil european”, pentru promovarea familiei. Proiectul se deruleaza din aprilie si aproximativ 1.000 de familii au primit Certificatul European de Casatorie si si-au sarbatorit Nunta de Aur.

Aproximativ 400 de persoane au sarbatorit la Tg. Mures Ziua Nationala

In Piata Victoriei din Tg Mures s-au adunat, simbata, aproximativ 400 de persoane pentru a sarbatori Ziua Nationala, printre ele numarindu-se ministrul Laszlo Borbely si presedintele UDMR Mures, Kelemen Attila, care au depus coroane de flori, transmite corespondentul NewsIn.

De altfel, cei doi lideri UDMR s-au asezat intre prefectul Ciprian Dobre si primarul Dorin Florea.

"Trebuie sa scoatem dintre noi impostura si pe impostori, tradarea si pe tradatori, sa corectam mediocritatea si sa redefinim demnitatea pentru romani. Acestea sunt lucrurile care ne lipsesc. Asa cum unii au reusit intr-un timp scurt sa o terfeleasca, tot asa va trebui, unii dintre noi, sa o refacem. Nu o vom mai lasa pradata, umilita si tradata. Romania poate sa revina romanilor. Daca azi vorbim de blazarea romanilor de 1 Decembrie, va trebui sa ne reunim cu intelepciune, speranta si cu votul. Dumnezeu sa ne ajute !", a spus primarul in discursul sau.

La finalul ceremoniei, prin fata spectatorilor au defilat trupele Ministerului de Interne, ale Apararii si a fost prezentata tehnica din dotare: masinile politistilor, ale trupelor DIAS, ale Politiei Comunitare si ambulante.

A doua parte a ceremoniei a continuat la Palatul Culturii unde au fost acordate distinctii unor personalitati ale judetului. Unul dintre acestia a fost si Vasile Gliga, maestru lutier, fondatorul companiei Gliga-Instrumente Muzicale din Reghin, care este si unul dintre milionarii de Top 300 ai judetului.

Au mai primit distinctia „Fibula de la Suseni” seful Institutului de Medicina Legala Mures, Hecser Laszlo, medicul Vasile Bud si compozitorul Csiki Boldiszar. Prefectul Ciprian Dobre i-a premiat si pe cei  3 scafandri care au salvat viata pasagerilor dintr-un microbuz prabusit in riul Mures la sfirsitul lui octombrie: plutonierul major Adrian Szekely si sergentii majori Alin Moldovan si Gheorghe Gabor.

Distinctia „Fibula de la Suseni" a fost instituita prin Ordin al Prefectului in anul 2001, este o replica la scara mica a celei mai importante descoperiri arheologice din judet si se inmineaza anual unor personalitati muresene de exceptie din domeniul stiintei, culturii, sportului si oamenilor cu merite deosebite. Pina in prezent, 32 de personalitati ale judetului Mures au primit aceasta distinctie.

Fibula de la Suseni a fost descoperita intr-o caramidarie de la marginea satului Suseni in anul 1924, are o vechime de 3.200 de ani, datind din secolul al XII-lea i.e.n. si reprezinta o podoaba menita a evidentia si a rasplati, onorific, meritele luptatorilor, fiind destinata exclusiv barbatilor.

La Bistrita au participat mai multi artisti decit spectatori la manifestarile de Ziua Nationala

Sute de bistriteni au participat, simbata, la manifestarile ocazionate de sarbatorirea Zilei Nationale, la care au participat peste o mie de artisti din toate colturile judetului Bistrita-Nasaud care au participat la o parada, transmite corespondentul NewsIn.

Grupurile de artisti au traversat orasul si au inconjurat apoi statuia poetului Andrei Muresanu din fata Primariei Bistrita unde au asistat, alaturi de autoritati si public, la ceremonialul militar si religios organizat cu acest prilej.

Dupa o slujba ecumenica la care au participat preoti de la mai multe confesiuni religioase din municipiu, romani, maghiari si germani, reprezentantii institutiilor publice din judet, dar si partidele politice au depus coroane de flori la statuia poetului Andrei Muresanu, autorul versurilor Imnului National. Cea mai mare delegatie, formata din 30 de persoane, a fost cea a PRM, iar cea mai mica, din doi, a UDMR.

Manifestarile au continuat pe pietonalul din centrul orasului, unde au defilat militari ai Brigazii 81 Mecanizate Bistrita, politisti, jandarmi si reprezentanti ai Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Bistrita-Nasaud.

Parada portului popular a incheiat evenimentele din prima parte a zilei. Sarbatorirea Zilei Natioanle va continua cu spectacole si se va incheia cu un foc de artificii.

Doar 200 de galateni au participat la parada de 1 Decembrie

In ciuda faptului ca, simbata, la Galati, vremea a fost insorita, iar termometrele au indicat zece grade Celsius, foarte putini oameni au iesit din case pentru a participa la ceremonialul organizat pe Faleza Dunarii de Ziua Nationala a Romaniei, transmite corespondentul NewsIn.

Festivitatile dedicate Zilei Nationale a Romaniei au inceput dimineata, la Catedrala Episcopala din Galati, cu un Te Deum.

Slujba religioasa a fost urmata de depuneri de coroane de flori, fara ceremonial solemn, la Mausoleul Eroilor din Cimitirul Eternitatea, Monumentul Eroilor din Razboiul 1941-1945, Monumentul Eroilor Martiri ai Revoltiei din Decembrie 1989 si la Monumentul Eroilor Regiment 11 Siret.

Au depus coroane institutiile statului, militare si civile, marii agenti economici si partidele politice, mai putin Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania. Presedintele UDMR Galati, deputatul Csaba Levente Szekely, a declarat, simbata, pentru NewsIn, ca partidul nu a participat la solemnitatile de Ziua Nationala a Romaniei deoarece nu a fost invitat de Prefectura judetului Galati. "Nu ne-au invitat, de-asta nu am mers", a spus Szekely. Deputatul UDMR de Galati nu a participat nici anul trecut la festivitatile de 1 Decembrie din circumscriptie, motivind ca "a fost retinut cu treburi in Bucuresti".

Ceremonialul cu public a debutat la ora 10:30, pe Faleza Superioara a Dunarii, la Elice, cu primirea onorului si intonarea Imnului de Stat al Romaniei si Imnului Uniunii Europene. Au urmat discursurile oficialitatilor - secretarul de stat Victor Paul Dobre din Ministerul Internelor si Reformei Administrative, prefectul judetului Galati, Mihai Capra, presedintele Consiliului Judetean, Eugen Durbaca, si primarul municipiului Galati, Dumitru Nicolae. Cei aproximativ 200 de galateni prezenti la ceremonie au parut, insa, mai interesati de spectacolul muzical-coregrafic sustinut de Ansamblul "Doina Covurluiului" al Centrului Cultural "Dunarea de Jos".

Punctul culminant al festivitatilor a fost, de departe, parada militara. Au defilat militarii Batalionului 300 Infanterie Galati si cei ai Batalionului 284 Tancuri Galati, militarii Inspectoratului Judetean de Jandarmi si cei ai Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta, precum si detasamentele de interventie speciala ale Jandarmeriei, Politiei, Politiei de Frontiera si Politiei Comunitare. Mijloacele de lupta si interventie ale Politiei, Jandarmeriei, Politiei de Frontiera, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, SMURD si cele ale Politiei Comunitare au incheiat parada de pe Faleza.

Cei 200 de galateni care au luat parte la ceremonie au plecat spre case imediat dupa incheierea defilarii deoarece, in acest an, autoritatile locale nu au mai pregatit hrana calda de Ziua Nationala a Romaniei. Pe 1 Decembrie 2006, Jandarmeria a oferit galatenilor portii de mincare. Anul acesta, Primaria a pregatit 75.000 de sarmalute de post. Acestea au fost distribuite, insa, vineri, de Sfintul Andrei, ocrotitorul municipiului, prin 41 de biserici si trei cantine sociale.

Detinutii de la Penitenciarul Baia Mare au primit de 1 decembrie un meniu festiv si recompense

Detinutii de la Penitenciarul in Regim de Maxima Siguranta Baia Mare au primit simbata un meniu festiv, iar unii dintre ei au putut parasi penitenciar pentru o zi, transmite corespondentul NewsIn.

Reprezentantii Penitenciarului au mai spus ca au oferit diverse recompense persoanelor private de libertate, care au participat la actiunile organizate in cadrul unitatii cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei.

Unii detinuti au primit permisia de a iesi din unitate pentru o zi sau li s-a suplimentat numarul de vizite la care au dreptul.

"De Ziua Nationala a Romaniei, toti detinutii primesc un meniu festiv. Asta inseamna ca fiecare fel de mincare va fi mult imbunatatit fata de celelalte zile. Cei mai merituosi detinuti care au participat la manifestarile pe care le-am organizat in unitate vor fi recompensati. Recompensele oferite acum depind de recompensele anterioare si poate fi vorba fie de permisia de o zi de a iesi din unitate sau li se va incredinta o anumita responsabilitate, adica vor avea dreptul sa-i coordoneze pe ceilalti intr-o anumita activitate”, a declarat purtatorul de cuvint Mihaela Traian David.

Detinutii de la Penitenciarul din Baia Mare au organizat inca de joi manifestari in cinstea Zilei Nationale a Romaniei. Joi, femeile si minorii au fost dusi in vizita la Planetariu, iar vineri a avut loc un spectacol organizat si prezentat de persoanele private de libertate, ce a fost transmis in intreaga unitate prin statii tv cu circuit inchis. Simbata, detinutii au participat la un concurs pe teme istorice si au realizat o emisiune radio a penitenciarului. 

Sefii Consiliului Judetean Maramures a sarbatorit Ziua Nationala la Bruxelles

Presedintele Consiliului Judetean Maramures, Marinel Kovacs, impreuna cu alti cinci consilieri au lipsit de la manifestarile organizate simbata la Baia Mare in cinstea Zilei Nationale a Romaniei, sarbatorind aceasta zi la Bruxelles, transmite corespondentul NewsIn.

Kovacs alaturi de alti cinci consilieri judeteni, cite unul din fiecare grup politic reprezentat in cadrul institutiei, au sarbatorit Ziua Romaniei la Bruxelles. Alesii judeteni au fost insotiti de interpreti de muzica populara, elevi ai Palatului Copiilor si grupuri de colindatori care au prezentat in doua zile, un program artistic.

De asemenea, au fost organizate expozitii cu obiecte si produse traditionale, de la clopuri, traiste, pina la colaci, cocuti si tuica. Pentru distractia de doua zile de la Bruxelles a alesilor maramureseni, au fost cheltuita de la bugetul judetean suma de 20.000 de lei.

De altfel, de la manifestarile organizate in Baia Mare au lipsit politicienii din judet. Dintre acestia, doar senatorul PNL Ioan Corodan a fost prezent la depunerile de de jerbe si coroane de flori, organizate simbata la Monumentul Ostasului Roman.

Navele romanesti si straine ancorate la Constanta au ridicat la catarg steagul Romaniei

Sute de constantenii s-au adunat simbata, in fata Prefecturii, pentru a urmari defilarea garzii de onoare a Comandamentul Flotei Navale cu ocazia manifestarilor organizate pentru Ziua Nationala, transmite corespondentul NewsIn.

Dupa defilare, prefectul si oficialitatile locale s-au prins in Hora Unirii alaturi de copii si localnici. Fanfara Militara a Fortelor Navale a oferit un spectacol  gustat de participantii la eveniment. Garda de Onoare si membrii fanfarei militare au defilat apoi pe bulevardul Tomis din centrul orasului.

Garda de Onoare a fost alcatuita din patru plutoane apartinind Fortelor Navale, Fortelor Terestre, Jandarmeriei si Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta.

In portul Constanta navele militare au ridicat marele pavoaz in cinstea Zilei Nationale. Navele comerciale romane si straine au ridicat la catarg steagul  Romaniei. La Navodari, primaria a oferit peste 2.000 portii de fasole si vin fiert.

Fasole cu cirnati si vin fiert pentru locuitorii din Tg. Jiu veniti in Piata Prefecturii

Primaria Tg.Jiu a cheltuit aproape 100 de milioane de lei vechi pentru a-i cinsti cu fasole, cirnati si vin fiert pe gorjenii veniti in Piata Prefecturii de Ziua Nationala, transmite corespondentul NewsIn.

Programul manifestarilor a inceput la ora10.00 cu discursurile autoritatilor si parada militara si a continuat la un restaurant din zona, unde toti gorjenii din Piata au fost invitati la un restaurant din apropiere pentru o portie de fasole cu cirnati si vin fier.

Acesta este cel de-al doilea an cind fasolea si vinul sunt servite la restaurant, dupa ce in anii trecuti mincarea, devenita deja traditie de Ziua de 1 Decembrie, se serveau chiar in Piata Prefecturii. Insa, pentru a evita aglomeratia, edilul municipiului Tirgu Jiu, Florin Circiumaru, a luat decizia ca fasolea si cirnatii sa fie serviti la un restaurant din apropiare, pentru ca lumea sa se simta bine.

„Consider ca nu este o suma mare, sunt citeva sute de oameni in Piata si nu vreau sa se mai intimple ca acum citiva ani, atunci cind s-a terminat fasolea. Anul acesta este pentru toata lumea si am facut si economii cu care vom plati formatiile locale care vor cinta diseara in Piata Prefecturii”, a declarat primarul Florin Circiumaru.

Sarbatoarea de 1 Decembrie va continua la Tirgu Jiu cu un spectacol de muzica usoara, la care sunt invitate mai multe trupe locale care vor concerta in Piata Prefecturii incepind cu ora 17,30. Totodata, spre seara, primarul municipiului Tirgu Jiu va aprinde luminile in oras, acolo unde sunt asteptati foarte multi copii.

Imediat dupa aprinderea luminilor, in premiera pentru Tirgu Jiu, va fi inaugurat si primul patinoar artificial, realizat de o firma privata, in apropiere de Parcul Central. 

Mii de romani au participat la parada militara de Ziua Nationala organizata in Capitala

Mii de romani au participat simbata, la parada militara organizata de Ministerul Apararii cu ocazia Zilei Nationale, la care au defilat in jur de 1500 de militari si peste 150 de vehicule militare, la manifestare luind parte majoritatea oficialitatilor statului roman.

La festivitati au participat presedintele Traian Basescu, fostii presedinti Ion Iliescu si Emil Constantinescu, premierul Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, ministrul Apararii Teodor Melescanu, precum si alti demnitari ai statului, lideri ai partidelor politice, Mircea Geoana, liderul PSD, fostul premier Adrian Nastase, liderii democrati Adriean Videanu si Vasile Blaga.

Aproape 1.500 de militari, jandarmi si pompieri, reprezentanti ai Aviatiei, fortelor navale au defilat la Arcul de Triumf. Peste 150 de vehicule militare, unele ramase de pe vremea comunismului, altele achizitii de ultima generatie, au incintat privirile romanilor amatori de tehnica militara. Astfel, romanii prezenti la Arcul de Triumf din Bucuresti au vazut amfibii blindate, sisteme de rachete aer-sol tip HAWK, unitati de artilerie antiaeriana Gepard si elicoptere Puma Socat, care alaturi de mai multe aparate Mig 21 Lancer au zburat deasupra Capitalei.

La finalul paradei, profitind de vremea frumoasa, romanii s-au indreptat in numar mare spre parcul Herastrau. 

Peste 100 de persoane s-au inghesuit la masa oferita de Primaria Craiova cu ocazia Zilei Nationale

Peste o suta de persoane s-au imbulzit, simbata, in Sala mica a Primariei Craiova, pentru masa festiva de 1 Decembrie, care a fost oferita de municipalitate dupa depunerea de coroane din Piata Mihai Viteazu, transmite corespondentul NewsIn.

Incepind cu ora 9,30, in Piata „Mihai Viteazu“ din Craiova, autoritatile locale au depus coroane de flori si au tinut discursuri cu ocazia Zilei Nationale de 1 Decembrie. Festivitatea a durat aproximativ o ora, dupa care peste o suta de persoane s-au indreptat spre sediul Primariei Craiova. Aici, in sala mica de sedinte, unde in mod normal ar incapea aproximativ 30 de persoane, peste 100 de craioveni s-au impins si s-au imbrincit pentru a prinde cite ceva din preparatele oferite la masa festiva organizata de Primaria Craiova pentru ziua de 1 Decembrie.

Trebuie spus ca la festivitati au participat primarul Craiovei - Antonie Solomon, prefectul de Dolj - Silviu Dumitru, impreuna cu echipa sa de consilieri si subprefectul Ionel Ciobotea, presedintele Consiliului Judetean Dolj – Ion prioteasa impreuna cu alti reprezentanti ai institutiei, precum si europarlamentarul Marian-Jean Marinescu impreuna cu reprezentanti ai filialei judetene PD. Totodata, la festivitati au asistat si citeva sute de craioveni. 

1 Decembrie se sarbatoreste si in capitala culturala

Ziua Nationala se sarbatoreste la Sibiu, cu muzica de fanfara, parada militara si artificii. In centrul istoric al municipiului Sibiu, mai multe fanfare defileaza prin fata zecilor de oameni veniti sa petreaca ziua de 1 Decembrie.

150 de basarabeni a scandat la Alba Iulia "Romania nu uita Basarabia e a ta!"

Aproximativ 150 de tineri basarabieni, membri ai asociatiei Uniunea Nationala a Tinerilor Basarabeni si ai Fundatiei Basarabia Pro Europa, au scandat, simbata, la Alba Iulia, in timpul ceremoniilor, "Romania nu uita Basarabia e a ta!", transmite corespondentul NewsIn.

Tinerii basarabeni au scandat lozincile la fiecare dintre cele trei depuneri de coroane de la statuile lui I.C. Bratianu, Iuliu Maniu si Mihai Viteazu. Acestia au agitat steaguri tricolore si bannere. Scandarile lor au perturbat intr-o oarecare masura ceremoniile.

Sarbatoarea Unirii de la Alba Iulia a inceput cu depuneri de coroane

Ceremoniile legate de sarbatoarea Zilei Nationale au inceput, simbata, la Alba Iulia cu depuneri de coroane la statuile lui I.C. Bratianu, Iuliu Maniu si Mihai Viteazu, la manifestari fiind prezenti membri ai Guvernului si alte citeva sute de persoane, transmite corespondentul NewsIn.

Printre oficialii venitti de la Bucuresti se numara ministrul de interne, Cristian David, ministrul culturii, Adrian Iorgulescu, pesedintele camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, si presedintele AVAS, Teodor Atanasiu.

La manifestari participa aproximativ 7-800 de oameni, o mare parte dintre ei membri de partid. Liberalii au putut fi recunoscuti dupa esarfele si baloanele galbene pe care le au, iar membrii PSD dupa esarfele lor rosii.

Programul sarbatorii Zilei Nationale va continua la Alba Iulia cu primirea soliilor din cetatile de Scaun ale Unirii, un ceremonial de depunere Juramint Militar, o defilare militara, o parada a portului popular, vernisaje de expozitii de arta populara si gastronomie.

In cursul serii, va avea loc un spectacol de muzica populara, un foc de artificii, un concert de colinde la Galeriile Trinity si o retragere cu torte din Cetatea Unirii. Seara se va incheia cu un spectacol la care au fost invitati sa cinte Instinct, Propaganda, Morandi, Trident, Cargo, Desperado, Proconsul.

Organizatorii sunt Prefectura Alba, Consiliul Judetean Alba si Primaria Alba.

Autoritatile locale au pregatit pentru romanii care vin in Cetatea Unirii vin si peste 20.000 de sarmale.

A inceput parada militara de Ziua Nationala

Defilarea de la Arcul de Triumf din Capitala este punctul culminant al manifestarilor de Ziua Nationala. La festivitati participa presedintele Traian Basescu, fostul sef al statului Ion Iliescu, premierul Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, ministrul Apararii Teodor Melescanu, precum si alti demnitari ai statului.

Romanii vor vedea, si anul acesta, amfibii blindate, sisteme de rachete aer-sol tip HAWK, unitati de artilerie antiaeriana Gepard si elicoptere Puma Socat, care alaturi de mai multe aparate Mig 21 Lancer vor zbura deasupra Capitalei.

De asemenea, la festivitati participa soldati din unitati ale Ministerului de Interne, ale SPP-ului, unitati care participa, pentru a doua oara, la defilarea de 1 Decembrie.

Parlamentul isi deschide portile de 1 Decembrie

Parlamentul Romaniei isi deschide astazi portile, intre orele 10.00 – 17.00, in cadrul actiunii "Parlament Deschis", marcind in acest fel Ziua Nationala a Romaniei.

Actiunea "Parlament deschis" este o actiune initiata de Secretariatul General al Camerei Deputatilor si se afla la cea de a doua editie. Traseul de vizitare cuprinde salile: I.C. Bratianu, Take Ionescu, Unirii, Nicolae Balcescu, Nicolae Iorga, Al.I. Cuza, I.G. Duca, Mihai Viteazul si Muzeul Parlamentului.

De asemenea, vor fi incluse in programul de vizita, special pentru aceasta actiune, sala de plen a Camerei Deputatilor, Centrul de presa al Camerei Deputatilor si sala Spiru Haret.

Toti cei care vor vizita Palatul Parlamentului cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei pot asista la concertul oferit de orchestra Liceului de muzica "Dinu Lipatti", ce are loc la nivelul P1.

Vizitatorii Palatului Parlamentului au acces gratuit si pot fotografia interioarele fara a li se percepe vreo taxa. Accesul se va face pe la intrarea C1 – fatada dinspre Piata Constitutiei.

ROMAN DE 1 DECEMBRIE

Realitatea TV va invita sa trimiteti mesajele dumneavoastra de 1 Decembrie, insotite de imagini. Pe linga sutele de mesaje primite pina acum de la telespectatori se afla si unele venite de la actori, cei care au contribuit de-a lungul timpului la crearea unei imagini pozitive a tarii noastre.

Medeea Marinescu: "La un moment dat am intrat la un magazin de pantofi din Paris, probind, patronul a observat ca vorbeam cu un teribil accent strain, m-a intrebat de unde vin si, dupa o ezitare, i-am spus ca vin din Romania. Mi-a oferit un zimbet larg si mi-a spus "Stii, acum in Franta e un film unde joaca o romanca". Si m-am simtit bine, atunci m-am simtit bine, eu eram romanca".

Maia Morgenstern: "Romania, Cristian Mungiu au luat premiu la Cannes, ne creste sufletul ca un film romanesc a fost premiat cu aceasta distictie la, poate, cel mai important festival de film."

Dan Puric: "Mie demnitatea mi-o da memoria...Eu m-am indragostit de Romania din auzite".

Ziua Nationala in Bucuresti - brazi, ornamente luminoase si mese festive

Doar trei dintre primariile de sector din Bucuresti vor inaugura, de 1 decembrie, ornamente luminoase pentru Sarbatorile de Iarna, singurul edil care mentine traditia meselor festive fiind cel din sectorul doi care va amplasa nu mai putin de 15 corturi in care se va oferi mincare.

Primaria sectorului 1 va inaugura simbata un sistem de iluminat denumit “Aducem Craciunul in cartiere” care va fi montat in pietele si pe arterele din cartierele marginase ale sectorului 1.

Primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, va amplasa 15 corturi in diferite locatii ale sectorului, respectiv Parcul Circului, zona Obor, strada Pache Protopopescu, Piata Volanta Vatra Luminoasa. Actiunea va incepe la ora 11.00, cetatenii urmind sa primeasca gratuit portii de costita de porc cu fasole si tuica fiarta. Primaria a rezervat 900 de kilograme de fasole cu costita si 500 de litri de tuica.

Zonele principale din sectorul 3 vor fi decorate cu 12 brazi impodobiti cu globuri, ghirlande, luminari si figurine luminoase, iar intersectiile principale vor fi ornate cu 3.200 de metri de siraguri luminoase.

Primarul sectorului 6, Cristian Poteras, va organiza o ceremonie pentru a-i felicita pe veteranii de razboi si va merge la domiciliul celui mai in virsta veteran pentru a-i inmina un premiu.

Primarii sectoarelor 4 si 5, Adrian Inimaroiu si Marian Vanghelie, nu au anuntat organizarea unor evenimente speciale de Ziua Nationala.

Primaria Capitalei va inaugura simbata patinoarul din Piata Unirii si pe cel din parcul Cismigiu, iar la ora 19.00 va fi inaugurat bradul Millenium.

Patriarhul Daniel sustine o slujba de pomenire a ostasilor romani, de Ziua Nationala

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Daniel, va sustine pe 1 decembrie, la ora 12.00 la Catedrala Patriarhala, o slujba de pomenire a ostasilor cazuti pentru apararea tarii, in 1918, anunta Patriarhia.

De Ziua Nationala a Romaniei, "in toate bisericile catedrale eparhiale, parohiale si manastiresti, precum si in bisericile scolilor de teologie se va oficia slujba Te Deum-ului si vor fi pomeniti soldatii care au infaptuit actul de unitate nationala a romanilor din 1918", se arata intr-un comunicat al Patriarhiei.

La Catedrala patriarhala, dupa Sfinta Liturghie, patriarhul Daniel, "va savirsi slujba de pomenire a ostasilor si luptatorilor romani cazuti pentru apararea patriei si a unitatii nationale".

Pe 1 decembrie 2007 se implinesc 89 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia.

Peste 5.200 de jandarmi vor asigura ordinea pe parcursul manifestarilor dedicate Zilei Nationale

Peste 5.200 de jandarmi, politisti si pompieri vor asigura, simbata, in toata tara, buna desfasurare a manifestarilor publice dedicate Zilei Nationale a Romaniei, se arata intr-un comunicat al Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA), remis, vineri, agentiei NewsIn.

In Capitala, ordinea publica va fi asigurata de 200 de politisti si 800 de jandarmi. Pe toata perioada manifestatiilor, acestia vor interveni pentru devierea traficului rutier sau restrictionarea sa in zonele de desfasurare a ceremonialelor, pentru depistarea persoanelor care vor incerca sa perturbe manifestatiile, dar si pentru interventia in locurile si la obiectivele prevazute in programul activitatilor.

Potrivit comunicatului, in restul tarii, pentru ziua de 1 Decembrie vor fi mobilizati 1.800 de politisti si peste 1.700 de jandarmi.

Totodata, peste 600 de specialisti ai Inspectoratului pentru Situati de Urgenta, dintre care 70 in Bucuresti, vor asigura prevenirea si stingerea incendiilor in locurile de desfasurare a ceremoniilor sau manifestarilor publice, precum si interventia in situatiile care impun descarcerarea sau evacuarea in situatii de urgenta, se mai arata in comunicatul MIRA.

Furdui Iancu, Sistem, Alexandru Tomescu, DJ Tiesto si Harry Potter, de Ziua Nationala, la Bucuresti

Ziua Nationala a Romaniei va fi sarbatorita la Bucuresti cu melodii populare, alaturi de Nicolae Furdui Iancu, muzica trupei Sistem, un concert sustinut de Alexandru Tomescu pe vioara Stradivarius, ritmurile lui DJ Tiesto si lansarea ultimului volum Harry Potter in limba romana.

Solistul Nicolae Furdui Iancu se numara printre artistii de muzica populara care vor cinta la spectacolul organizat de Ziua Nationala in Piata Universitatii din Bucuresti si vor reprezenta provinciile istorice romanesti la 89 de ani de la Marea Unire din 1 decembrie 1918.

Spectacolul, ce va incepe de la ora 18.00, va fi deschis de fanfara Muzica Reprezentativa a Armatei Romane, condusa de colonelul Valentin Neacsu. Va urma un recital al Orchestrei Nationale de Folclor, dirijata de Constantin Arvinte.

Jocuri din Oltenia, Moldova, Maramures, Bistrita, Sibiu, Banat si Muntenia vor fi prezentate de Ansamblul Burnasul din Teleorman, iar Basarabia va fi reprezentata de grupul Concertino, din Chisinau.

Pe scena din Piata Universitatii vor cinta si solisti ca Elena Merisorean, Gheorghe Rosoga, Laura Lavric, Daniela Condurache si Gheorghe Turda, impreuna cu Ansamblul Jidvei.

Nicolae Furdui Iancu va cinta in jurul orei 21.00, alaturi de grupul Crai Nou, formatie care o va acompania si pe Veta Biris, ce va cinta melodii de pe Valea Tirnavei.

Spectacolul dedicat Zilei Nationale se va incheia la ora 22.20 cu intonarea imnului national, interpretat de toti solistii invitati la concert.

Trupa Sistem va sustine pe 1 decembrie un concert pentru inaugurea celui mai inalt brad de Craciun din Europa, in parcul din Piata Unirii din Bucuresti. Show-ul, care va avea multe efecte pirotehnice si jocuri de lumini, va incepe la ora 19.00.

Bradul din Piata Unirii este construit de Millenium Bank in colaborare cu Primaria Municipiului Bucuresti, are o inaltime de 76 de metri, un diametru de 26 de metri si cintareste 290 de tone. Bradul, care nu este natural, a fost deja impodobit cu doua milioane de beculete, cite unul pentru fiecare locuitor al Bucurestiului.

Pentru amatorii de muzica clasica, violonistul Alexandru Tomescu, singurul artist roman in posesia unei viori Stradivarius care profeseaza in Romania, va cinta pentru prima data la Bucuresti pe prestigiosul instrument, cistigat prin concurs pe o perioada de cinci ani de la Ministerul Culturii. Violonistul va cinta la Ateneul Roman, tot de la ora 19.00. Concertul face parte din turneul national pe care artistul il sustine alaturi de Romanian Piano Trio, din care mai fac parte violoncelistul Razvan Suma si pianistul Horia Mihail.

Cei trei au inceput in 2006 sa cinte in scoli si sali de concerte din 12 orase romanesti. Proiectul, intitulat MusicON, a continuat in 2007, cind Romanian Piano Trio sustin 30 de concerte cu muzica celor trei compozitori sarbatoriti in acest an: Jean Sibelius, Edward Elgar si Edvard Grieg. Turneul a inceput in Capitala Culturala Sibiu pe 18 octombrie si se incheie la Sinaia, pe 14 decembrie.

Celebrul DJ Tiesto, ce a sustinut un show gratuit in mai, in Piata Revolutiei din Bucuresti, revine in Romania de Ziua Nationala si va mixa la Sala Polivalenta, de la ora 22.00.

Supranumit si "Olandezul Zburator", Tiesto, pe numele sau adevarat Tijs Verwest, a mai fost de cinci ori in tara. El a mixat in calitate de rezident in cele mai cunoscute cluburi din lume, "Ministry of Sound", "Dorian Gray", "Godskitchen", "Amnesia" sau "Dance Valley".

Printre cele mai cunoscute creatii ale lui Tiesto se numara "Adagio For Strings", "Lethal Industry", "Love Comes Again" sau "Traffic" (prima melodie instrumentala din ultimii 23 de ani care a ajuns numarul 1 in topuri, in 2003).

Biletele pentru show-ul lui Tiesto costa 50 de lei (pina vineri inclusiv), si vor putea fi procurate si la intrarea in Sala Polivalenta, cu 70 de lei. Accesul persoanelor sub 18 ani va fi interzis.

Si pentru cei mici Ziua Nationala rezerva surprize. Al saptelea si ultimul volum din seria Harry Potter, tradus in romaneste "Harry Potter si talismanele mortii", va fi lansat intr-un spectacol la Sala Radio din Bucuresti, in noaptea de 1 decembrie, dar si in mai multe librarii Humanitas din tara.

Editura Egmont, care a publicat in Romania si precedentele sase volume din seria Potter, organizeaza un spectacol in care vor fi rememorate fragmente din volumele anterioare, in scenete de teatru.

Nu vor lipsi jocurile si concursurile cu intrebari si premii din universul Harry Potter, cani, tricouri, dar si colectii complete, cu cele sapte volume din serie.

Spectacolul va incepe la ora 22.00, iar la miezul noptii aproximativ 2.500 de volume vor fi puse in vinzare in foaierul Salii Radio, in zona garderobelor. Cartile vor fi disponibile la pretul de 50 lei, cu o reducere de 15% fata de pretul din librarii.

Tot la ora 24.00 va fi pus in vinzare volumul "Harry Potter si talismanele mortii" si in 11 librarii Humanitas din tara, la Bucuresti (Kretzulescu), Alba Iulia, Cluj, Galati, Iasi, Timisoara, Oradea, Piatra Neamt, Sibiu, Ploiesti si Rimnicu Vilcea.

Librariile ii astepta pe fani inca din jurul orei 23.00, cu surprize, concursuri, premii in carti, afise, baghete magice, tricouri sau bomboane. Fiecare librarie va oferi, ca premiu cel mare la concursul cu intrebari din universul Harry Potter, seturi de carti cu volumele 1-7.

Egmont a tiparit cartea in 65.000 de exemplare, care vor fi distribuite 100% pina in momentul lansarii, pe baza comenzilor distribuitorilor. Editia in limba engleza a ultimului volum a fost lansata simultan in peste 90 de tari, printre care si Romania, in luna iulie. Volumul a doborit recordurile de vinzare, cu 2,7 milioane de copii epuizate in Marea Britanie si 8,3 milioane in SUA, in primele 24 de ore de la lansare.

Televiziunile vor difuza de Ziua Nationala, in special, filme istorice si emisiuni de divertisment

Televiziunile vor difuza de Ziua Nationala, in special, filme istorice romanesti, transmisiuni in direct de la Bucuresti si Alba-Iulia, editii speciale ale celor mai importante programe si emisiuni de divertisment.

Posturile publice de televiziune, TVR 1, TVR 2 si TVR Cultural, au pregatit pentru ziua de 1 Decembrie mai multe programe speciale dedicate Zilei Nationale a Romaniei, in care au invitat diferiti artisti si sportivi de performanta.

Postul TVR 1 isi va incepe emisiunile speciale de 1 decembrie cu o editie speciala a "Telematinal". Aceasta va fi prezentata de Alina Bratu si actorul Mircea Diaconu, care vor avea ca invitati un istoric si un sociolog cu care vor dezbate semnificatia datei de 1 Decembrie. De la ora 10.10, TVR 1 va difuza un program special care marcheaza cei 89 de ani de la Marea Unire, si care va include, printre altele, transmisiuni in direct de la parada militara din Bucuresti si slujba Te Deum, de la Alba-Iulia. De la orele 13.00 si 14.20, TVR 1 va difuza, in doua parti, emisiunea "Cafeneaua astrelor", in care moderatorul Marius Florea Vizante ii va avea invitati, printre altii, pe artistii Veta Biris, Irina Loghin si Nicolae Furdui Iancu, dar si pe politicienii Adrian Nastase, Adrian Severin, Petre Roman si Adrian Cioroianu.

Dupa-amiaza, TVR 1 va transmite programul "Romania din suflete", o emisiune care va aduce in prim-plan romani din tara si din Diaspora, care vor primi trofee si diplome pentru activitatea lor. Printre cei premiati se vor afla actrita Oana Pellea, pugilistul Lucian Bute, regizorul Cristian Mungiu, antrenorul echipei nationale de fotbal, Victor Piturca, soprana Leontina Vaduva si violonistul Alexandru Tomescu.

TVR 2 include in grila de programe de 1 Decembrie o editie speciala a emisiunii "Replay", dedicata parcursului echipei nationale de fotbal pentru calificarea la Euro 2008. De asemenea, TVR 2 a mai inclus in grila de programe documentarul "Ferdinand si Maria, intre datorie si destin" si un concert sustinut de naistul Gheorghe Zamfir, cu ocazia implinirii a 50 de ani de activitate de catre artist.

Postul TVR Cultural va transmite simbata, de la ora 20.00, filmul "Cum mi-am petrecut sfirsitul lumii", care a obtinut premiul "Un certain regard" la Festivalul Filmului de la Cannes in 2006. Postul va difuza si o editie speciala a emisiunii "Jurnal Cultural", in care prezentatorii vor intra in direct cu mai multe institute culturale romanesti din lume pentru a afla cum promoveaza acestea imaginea Romaniei.

Postul de stiri Realitatea TV va transmite simbata, in direct, ultimele pregatiri si parada militara care se va desfasura la Arcul de Triumf din Bucuresti. Dupa incheierea paradei, postul va prezenta cele mai importante evenimente ale anului, dar si un program despre "mindria si rusinea celor nascuti de 1 decembrie". Realitatea TV va prezenta o batrina din Basarabia nascuta in 1 decembrie 1939, un chinez profesor de romana, dar si povestile romanilor din Spania si Italia. Seara, de la ora 18.00, Realitatea TV va difuza lansarea oficiala a birourilor sale de la Roma si Madrid. Postul va mai difuza seara, in direct, si concertul sustinut de soprana Felicia Filip la Venetia, cu ocazia Zilei Nationale.

Postul Pro TV, care sarbatoreste in data de 1 decembrie 12 ani de la lansare, va difuza simbata mai multe editii speciale ale "Stirilor Pro TV", filme si emisiuni de divertisment. Dimineata, de la ora 10.00, ProTV va difuza filmul pentru copii "5 copii si Aratarea". Urmeaza apoi o editie speciala a emisiunii "Happy hour", moderata de Catalin Maruta, si o editie speciala a programului "Dansez pentru tine", prezentata de Iulia Vintur si Stefan Banica junior. Seara, de la ora 20.30, Pro TV va difuza filmul "Troia", iar noaptea, de la ora 00.00, filmul "Sin City".

Postul Antena 1 va difuza printre altele, cu ocazia zilei de 1 decembrie, filmul istoric "Vlad Tepes", dar si emisiunile de divertisment "Sunt roman, deci ma distrez" si "Noaptea erorilor".

Postul de filme Pro Cinema va difuza si el, cu ocazia Zilei Nationale, doua filme clasice romanesti, "Mihai Viteazul", si "Profetul, aurul si ardelenii".

National TV va include in grila de programe de simbata o emisiune speciala prezentata de moderatorii emisiunii matinale a postului, Razvan si Dani. Programul va incerca sa creeze o atmosfera cu mincaruri traditionale romanesti, si va prezenta balada "Miorita" intr-o altfel de interpretare.

Postul de televiziune Kanal D va incepe programul special de 1 decembrie de la ora 18.30, cu concertul "Ziua noastra, a romanilor", transmis, in direct, din Piata Lucian Blaga din Cluj. Printre artistii care vor cinta se afla Aurel Tamas, Dumitru Farcas, Mihai Traistariu, Mandinga, Morandi si Directia 5. Seara, postul va difuza filmul "Aripile intunericului - The Revenge of Gargoulye", o productie americana in care joaca si actorii romani Bogdan Uritescu si Claudiu Trandafir.

Reprezentantii Prima TV au spus, pentru NewsIn, ca postul nu va difuza programe speciale cu ocazia Zilei Nationale, si ca va acoperi acest eveniment doar in cadrul stirilor de la ora 18.00.

Contactati de NewsIn, reprezentantii postului Antena 3 nu au oferit informatii despre programele din data de 1 decembrie.

Agentiile de voiaj vor functiona cu program normal pe 1 decembrie

Agentiile de voiaj din Bucuresti si Constanta vor avea, pe 1 decembrie, programul normal de lucru, iar pentru evitarea aglomeratiei CFR Calatori recomanda calatorilor sa-si procure din timp biletele, potrivit unui comunicat remis,vineri, agentiei NewsIn de companie.

"Pe 1 decembrie, Ziua Nationala a Romaniei, agentiile de voiaj CFR isi vor desfasura activitatea conform programului obisnuit unei zile de simbata. Pentru evitarea aglomeratiei, CFR Calatori recomanda pasagerilor sa-si procure din timp legitimatiile de calatorie", se arata in comunicatul de presa.

Agentiile care lucreaza simbata sunt 1 si 2 din Bucuresti si cea din Constanta.

CFR Calatori recomanda calatorilor sa solicite la agentiile CFR din Bucuresti si din tara informatii privind rutele si orariile trenurilor.

Presedintele Basescu a spus "La multi ani Romania" de vineri seara

Presedintele a adresat vineri o urare de "La multi ani" tuturor romanilor, la receptia pentru serbarea Zilei Nationale, de la Palatul Cotroceni. Presedintele nu a ezitat sa sublinieze principala caracteristica a acestui prim an european: disputele si disensiunile.

"Indiferent de disputele politice, sunt lucruri mai importante care ne unesc. Din pacate ne aducem aminte de acestea numai in momentele de mare dificulate sau de sarbatori", a declarat presedintele. Seful statului a mentionat trei lucruri care unifica chiar si taberele adverse, cit si pe toti romanii: atasamentul fata de limba, pamintul stramosesc si lupta pentru libertate.

Traian Basescu considera ca acest moment este "bun pentru a discerne ce este important pentru noi ca natiune".

"Din pacate, aceasta sarbatoare nu este traita cu intensitatea cu care este traita in alte tari" a observat Traian Basescu. Motivele au fost si ele stabilite de presedinte: "Incapacitatea oamenilor de a crea o viziune clara pentru viitorul acestei natiuni si pierderea treptata a increderii in semnificatia si simbolul acestei zile".

Presedintele si-a incheiat discursul cu o urare calduroasa: "Nu exista probleme pe care impreuna sa nu le putem depasi, nu exista sperante pe care impreuna sa nu le putem indeplini, nu exista sfidari pe care impreuna sa nu le putem infrunta. La multi ani Romania! La multi ani romani!"

Oficialii moldoveni nu au venit la receptia de Ziua nationala oferita de Ambasada Romaniei

Oficialii moldoveni de rang inalt nu au dat curs invitatiei Ambasadei Romaniei in Republica Moldova de a participa la receptia oferita vineri seara cu ocazia Zilei nationale a Romaniei, transmite corespondentul NewsIn la Chisinau.

Ministerul de Externe a fost reprezentat la nivel de ministru-adjunct si niciun ministru sau deputat din partea majoritatii comuniste nu a onorat invitatia. Surse din rindul invitatilor la receptie au declarat ca presedintele Parlamentului, Marian Lupu, care si-a confirmat initial participarea la eveniment, a decis in ultimul moment sa nu mai vina.

Nu este pentru prima data cind autoritatile comuniste evita sa participe la evenimentele organizate de Ziua nationala a Romaniei. In fiecare an, dupa venirea la putere, in 2001, comunistii nu au participat la receptia oferita de Ambasada romana, desi de obicei sunt prezenti la manifestari similare organizate de reprezentantele diplomatice ale altor state.

Vineri, Ambasada Romaniei la Chisinau a difuzat un comunicat prin care a reactionat vehement fata de "o serie de intrebari speculative, ostentative si provocatoare" adresate de NIT TV, un post de televiziune considerat ca avind o orientare pro-Voronin. In plus, Ambasada a anuntat in comunicat ca va refuza sa mai stea de vorba cu orice institutie de presa din Republica Moldova care "ataca" si "denigreaza" Romania si autoritatile de la Bucuresti.

Sambata, 1 decembrie, reprezentanti ai Ambasadei Romaniei si ai Primariei municipiului Chisinau vor depune flori la monumentul lui Stefan cel Mare si Sfint.

Organizatia de tineret a Partidului Liberal va organiza in scuarul Teatrului de Opera si Balet din Chisinau o manifestare culturala la care va participa si primarul general al capitalei, Dorin Chirtoaca. Aici, sarbatoarea va fi marcata prin discursuri ale unor personalitati, un recital de poezie si un concert.

Pentru prima data in perioada guvernarii comuniste, 1 Decembrie, Ziua nationala a Romaniei si a tuturor romanilor, va fi marcata in mai multe orase din Republica Moldova.

La Soroca - unde la alegerile locale de anul acesta primaria a fost cistigata de un liberal, ca si la Chisinau - un grup de initiativa promite o mare serbare. Organizatorii vor sa demonstreze ca in orasul de pe Nistru schimbarea s-a produs si ca Soroca isi respecta istoria. Dimineata, fanfara municipala ii va aduna pe locuitori in sunetul cintecelor patriotice. Ei vor veni in mars spre Piata Libertatii din centrul orasului. Aici urmeaza sa aiba loc un miting la care se va citi o declaratie catre populatia orasului si a raionului. Potrivit Anei Bejan, fost prefect al judetului Soroca si presedinta organizatiei teritoriale a Miscarii "Actiunea Europeana", declaratia va fi una dura la adresa conducerii comuniste de la centru, care va fi acuzata de campania antiromaneasca pe care o promoveaza.  La miting vor participa liderii locali ai partidelor democratice, dar si reprezentanti ai administratiei publice locale. Interpretul Gheorghe Topa va prezenta un program de piese patriotice.

Cotidianul

Articol citit de 6797 ori.

Alte articole