Corneliu Coposu Fan Page

Ciuhandu: “Seniorul a rămas preşedintele moral al ţării noastre” - AlfaNews.ro, 20 mai 2011

Înapoi la Corneliu Coposu '97

Corneliu Coposu

Vineri se împlinesc 97 de ani de la naşterea luit Corneliu Coposu, una din cele mai mai importante personalități a istoriei postbelice româneşti. ‘Preşedintele moral al românilor’ a reprezentat un punct de reper pentru tot ceea ce s-a întâmplat în România după 1989. Cu această ocazie, liderul PNȚCD Timiș, Gheorghe Ciuhandu, i-a adus un omagiu fostului lider.

“Este greu, astăzi, să ne imaginăm cum ar fi fost România dacă Seniorul Corneliu Coposu nu ne-ar fi părăsit aşa de repede. Putem doar să ne gândim că, sub conducerea sa, altfel ar fi arătat guvernarea din 1996-2000. Însă nu este deloc greu să ne imaginam cum ar fi arătat România fără Corneliu Coposu – o ţară în care eşalonul doi al Partidului Comunist, venit la putere după 1989, nu ar fi avut nici un fel de opoziţie şi care, în loc să se îndrepte spre Uniunea Europeana şi Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, s-ar fi afundat într-o relaţie păguboasă şi fără viitor cu comunitatea statelor fost sovietice.

Marele merit al Seniorului a fost acela că, prin prestaţia sa, chiar dacă toată perioada de după 1989 a trăit-o în Opoziţie, a reuşit să pună istoria României pe cursul ei firesc. Iar faptul că astăzi România este membru al NATO şi al Uniunii Europene este o confirmare a viziunii Seniorului şi, în mare măsură, meritul lui, şi nu al epigonilor săi, care în afară de vorbe frumoase nu se pot lăuda cu mare lucru.” au fost primele cuvinte ale primarului din Banat.

Tot el a adus aminte de replica celebra a lui Coposu care spunea: “Nu contează persoana mea, important este să rămâna o atitudine” după care a continuat zicând: “atitudinea a rămas – iar noi, în ciuda greutăţii de a umple golul rămas după dispariţia lui, ne străduim să fim continuatorii liniei sale, să ne potrivim aspiraţiile după normalitatea pe care toată lumea o aşteaptă. Chiar dacă Seniorul nu mai este fizic printre noi, gândirea sa va continua să trăiască întotdeauna.”

În finalul declarației Ciuhandu a venit cu câteva considerații personale: “Mulţi spun despre Corneliu Coposu că ar fi fost preşedintele moral al României. Aş merge mai departe, afirmând că Seniorul a rămas, chiar şi după trecerea sa în eternitate, preşedintele moral al ţării noastre.

Memoria figurii sale luminoase, statura sa morală şi spiritul pe care l-a promovat sunt singurele care ne pot călăuzi în continuare pe calea cea dreapta”.

Ciprian Ciocan, 20 mai 2011, AlfaNews.ro

Articol citit de 2596 ori.

Alte articole