Corneliu Coposu Fan Page

Comemorare la închisoarea Râmnicu-Sărat. "Şi au fost torturaţi şi bătuţi până la groapa comună" - Ionut Baias, HotNews.ro, 2 octombrie 2011

Înapoi la Memorial Râmnicu Sărat

Mai multi tineri si fosti detinuti politici au organizat sambata, 1 octombrie, un parastas si o scurta conferinta amintind despre luptatorii anticomunisti care si-au pierdut viata sau au cunoscut zile de torturi inimaginaibile sub regimul comunist, in inchisoarea de la Ramnicu-Sarat. Printre personalitatile marcate care au trecut prin aceasta inchisoare amintim pe Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Titel Petrescu sau generalul C-tin Pantazi.

Colaj inchisoare

Scurt istoric al inchisorii (sursa: site-ul Procesul Comunismului, extrase din cartea lui Cicerone Ioanitoiu)

Era o inchisoare judeteana cunoscuta cu tristul renume de lacas al crimei organizate, pe timpul dictaturii lui Carol II, cand de acolo au fost trimisi la strangulare 14 detinuti, lideri ai Miscarii Legionare, dar si opozanti ai regimului, in noaptea de 29/30 Nov.1938 si la mai putin de un an, in noaptea de 21/72 Septembrie 1939 alti 13 lideri legionari arestati fara forme au fost impuscati, legati in lanturi, chiar in curtea inchisorii. printre cei asasinati atunci amintim pe 1. Clime Gheorghe (Inginer); 2. Cantacuzino Alexandru (Avocat); 3. Totu Nicolae (Avocat); 4. Tell-Christian Alexandru (Avocat); 5. Furdui Gheorghe (Doctor in Teologie); 6. Dobre Banica (Licentiat); 7. Polihroniade Mihail (Avocat); 8. Craja Paul (Medic); 9. Simulescu Sima (Profesor); 10. Apostolescu Gheorghe (Comerciant); 11. Istrate Gheorghe (Licentiat); 12. Banea Ion (Avocat, Medic); 13. Serafim Aurel (Inginer). Si liderul Miscarii Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, a trecut prin inchisoarea de la Ramnicu Sarat

Se parea ca se revenise la vechea intrebuintare de inchisoare pentru drept comun cand diabolicului Sasa Nicolschi, dupa valul de arestari din 7/8 Martie 1947 premergator "Tamadaului", i-a venit ideea sa schimbe profilul acestei inchisori pentru a gasi spatiu noilor asalturi distrugatoare.

In acest scop a fost trimis inspectorul Gh.I.Lazarescu cu instructiuni ca sa se mareasca numarul gardienilor prin recrutarea lor din judet.

Dupa infiintarea securitatii pe 30 August 1948, si dupa ce se trecuse la regimul de represiune in masa din 15.Mai 1948, cand aproape 4.000 au fost arestati intr-o singura noapte, tot Sasa si Pantiusa au ordonat -Directiei Generale a Penitenciarelor- sa transforme penitenciarul Ramnicul Sarat in inchisoare politica.

La politici erau incadrati si frontieristii si sabotorii. Iar sabotorii nu erau altii decat taranii care nu mai puteau sa-si achite cotele de cereale si animale, din ce in ce mai mari.

Pentru ca diferentierea sa fie si mai vizibila, in 1949 a inceput construirea unui zid despartitor in incinta inchisorii odata cu aparitia primilor tarani politici.

Pana in 1953 s-au perindat tarani incepand cu Rosu Nicolae de 66 ani arestat pe 1 Ianuarie 1949 (din com. Chiojdeni) si pana la Copilul Sfedu Ion, de 15 ani, din comuna Jevreni.

Taranii arestati erau originari din judetele limitrofe inchisorii precum satele Bozioru, Balanesti, Botesti, Boldu, Budesti, Chiojdeni, Cotesti, Ciorasti, Cotacu, Dedulesti, Dumitresti, Gugesti, Jirlau, Macrina, Murgesti, Odaile, Nicoresti, Ploinesti, Parscov, Pitulesti, Putreda, Puiesti, Plesesti, Secuieni, Tamboiesti, Urechesti ,Visani, Vintileanca, sate unde se opuneau la colectivizare si de unde au fost trimisi cu primul val de administrativi la Canal.

Datorita masurilor drastice in pastrarea secretului si a pazei stricte a detinutilor, la Ramnicu Sarat au fost adusi spre anchetare, jumatate dintre cei implicati in procesul de la Pitesti si Gherla.Printre cei ce au trecut pe aici se numara: Gerbu Ion, Cobalas Nicolae, Pavaloaie Vasile, Pop Cornel, Popescu Gheorghe, Popovici Cornel, Serbanescu Cristian, Voinea Ion, Voinea Octavian, Zbranca Octavian si o parte din martorii acuzarii, in timp ce ceilalti erau anchetati la securitatea de la Ploiesti, anchetatorii putand repede sa fuga de la un loc la altul, pentru a se pune de acord.

Mormantul elitei Partidului National Taranesc

Revolutia din Ungaria i-a zdruncinat pentru un moment pe conducatorii sisteᅡmului represiv din Ministerul de Interne care nu se dezmetecisera dupa moartea calaului de la Moscova.

In 1955 golise temnita Sighetului, dintre putinii supravietuitori o parte fusesera eliberati iar altii, fostii national taranisti ajungand la Ramnicu Saᅡrat.

A doua mutare mare a avut loc la sfarsitul lui 1956 cand national taranisᅡtii din inchisoarea de la Oradea Mare au fost mutati la Botosani, altii, putini, precum Victor Anca, Ion Barbus.Ion Ovidiu Borcea au ajuns in izolarea din Zarea Aiudului, ca un prim popas.

Conditiile dure aplicate de directorul Coller au generat izbucnirea celei mai mari greve din istoria inchisorilor romanesti, de peste 700 de detinuti si care a durat 23 de zile. tarnistilor li s-au alaturat si sutele de legionari de pe celular. Cu toate ca s-a inceput alimentarea fortata in conditii barbare, greva care a durat 23 zile s-a terminat la sfarsitul lunii Mai 1957.

Reprezentantii Ministerului de interne care veneau din 2 in 2 zile cu avionul la Aiud au constatat cauza si vinovatii si au hotarit sanctionarea prin mutarea la Ramnitul Sarat a capilor grevei national taraniste si a sefilor acestora.

Astfel pe 10 August 1957 s-a format o duba in care. au fost urcati: Nicolae ADAMESCU, Victor ANCA, Mihai BALICA, Jenica ARNAUTU, Ion B AR BUS, Ion -Ovidiu BORCEA, Malin BOSCA, Alexandru BRATU, Ion DIACONESCU, Constantin HAGEA, Vasilica MUNᅡTEANU, Ion PUIU, Octavian RADULESCU, Cornel VELTEANU, la care s-au alaturat Cornel COPOSU si Augustin VISA (adusi de la Gherla) si separat in celulele duᅡbei cativa dintre ministri: Alexandru ALEXANDRINI.Alexandru CONSTANT, Gheorghe DOBRE, Titus DRAGOS, Constantin PANTAZI, Ion PETROVICI, Petre TOMESCU, Gheorghe JIENESCU.

Pe parcurs au mai sosit la Ramnicu Sarat si alti condamnati: Aurel DOBRESCU generalul Nicolae DRAGOMIR, Constantin HOROBET, Ion LUGOSIANU, Vasile LUCA, Alexandru IACOB, Alexandru NEAGU, Horia MACELLARIU, Gheorghe-Ginel PLACINTEANU, PETRESCU Marinaru, Teodor ROXIN, Lazar STEFANESCU, Nicolae VALSAN, Nicolae STOENESCU, Alexandru TODEA, WALTNER Iosif Mihai GODO,

Marturisiri ale celor care au trecut prin temnita

Corneliu COPOSU:"Fiecare detinut fiind singur in celula, nu avea deloc lumina naturala.. ...fierastruica celulei era in permanenta oblonita pe dinafara ca sa nu se poata vedea cerul. De altfel, geamul era si de neatins la inaltimea la care era situat...In afara de cele 8 ore destinate somnului, cu cine sa vorbesti...Ramnicul Sarat era nu numai cea mai dura puscarie, dar si un fel de inchisoare experimentala, liceu de aplicatie pentru viitoarele cadre ... pentru mentinerea ordinii aplicau ca metoda de disciplina bataia. Intrau in celula cinci-sase gardieni, gealati inarmati cu bastoane si bateau toti detinutii pe rand, fara nici o justificare, pana cadeau jos. Toti detinutii, indiferent de varstei, si de starea sanatatii erau batuti metodic. Regimul acesta nu 1-a ocolit nici pe Mihalache la 82 de ani; nu a fost scutit de bataie nici Pogoneanu, fost director in Ministerul de Externe care, paralizat pe jumatate, nu putea sta in picioare, era batut in pat, culcat.

Ion DIACONESCU: "Masurile de izolare, neintalnite nici la securitate, depaseau orice inchipuire, detinutul nu trebuia sa mai vada nici o alta fiinta omeneasca, in afara de gardianul din tura care isi indeplinea serviciul matinal, fara sa-ti adreseze nici un cuvant. Cei care serveau mancarea erau niste plantoane de drept comun dar, in cinci ani si jumatate cat am stat acolo, n-am zarit pe nici unul, nici macar odata. Nimeni nu intra de unul singur in celulele noastre, ci intotdeauna insotit macar de gardianul de serviciu, ca sa nu se creeze posibilitatea unor discutii de la om la om...se pusese la punct un sistem draconic pentru a ne distruge toate resorturile sufletesti. Adica cei ce supravietuisera perioadelor de exterminare prin foamete si torturi urmau sa fie acum distrusi psihic prin aceste nemaiintalnite masuri de izolare. Dar ticalosia n-a avut nici o limita, din contra, cu cat un detinut era socotit mai important, cu atat tratamentul era mai dur, adica era socotit un dusman periculos pentru regim si trebuia lichidat intr-un mod oarecare."

Vezi aici lista celor care au trecut prin inchisoarea Ramnicu Sarat

Ionut Baias, 2 octombrie 2011, HotNews.ro

Articol citit de 3726 ori.

Alte articole