Corneliu Coposu Fan Page

Monseniorul Vladimir Ghika va fi beatificat la 31 august, în Bucureşti

Înapoi la Biserica Greco-Catolică

Monseniorul Vladimir Ghika

Monseniorul Vladimir Ghika, recunoscut drept preot martir de către Papa Francisc, va fi beatificat în 31 august, la Bucureşti, cadrul unei Sfinte Liturghii solemne care va fi oficiată la Romexpo, informează Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti (ARCB). Sfânta Liturghie a beatificării, programată de la ora 11.00, va fi prezidată de trimisul Papei Francisc, Eminenţa Sa Cardinalul Angelo Amato, Prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor.

"Odată declarat fericit, monseniorul Vladimir Ghika va fi înscris în rândul fericiţilor şi sfinţilor Bisericii Catolice şi introdus în calendarul Bisericii locale, al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti, şi sărbătorit la 16 mai, ziua martiriului său", se arată într-un comunicat de miercuri al ARCB.

Potrivit sursei citate, monseniorul Vladimir Ghika este al treilea martir catolic din România, din perioada prigoanei comuniste, declarat fericit de către Biserica Catolică, după Szilárd Ignác Bogdánffy (2010), episcop romano-catolic auxiliar de Satu Mare şi Oradea, mort în 1949 în închisoarea din Aiud, şi János Scheffler (2011), episcop romano-catolic de Satu Mare, mort în 1952 în închisoarea din Jilava.

Beatificarea (din latinescul beatificatio) este actul prin care Papa, în urma unor investigaţii începute în dieceză şi continuate la Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor, acordă unui creştin catolic decedat, care a fost martirizat sau care a practicat toate virtuţile în chip eroic, titlul de "Fericit" şi permite să i se aducă un cult public de către un grup limitat de credincioşi, cum ar fi o ţară, o dieceză etc, explică ARCB, citând din Ioan Tamaş - "Mic dicţionar creştin catolic".

Papa Francisc a semnat, în 27 martie, decretul prin care recunoaşte "martiriul slujitorului lui Dumnezeu Vladimir Ghika, preot diecezan" născut la Istanbul şi ucis la Bucureşti.

Prin semnarea decretului de către noul Suveran Pontif, Vladimir Ghika, preot catolic şi principe român, va fi înscris în rândul sfinţilor Bisericii Catolice.

La 18 noiembrie 1952, în plină prigoană a regimului comunist împotriva Bisericii Catolice, monseniorul Vladimir Ghika a fost arestat pe o stradă din Bucureşti, în timp ce ieşea din casa unei bolnave căreia îi administrase Sfintele Taine. După un an de anchete şi torturi, a fost condamnat la trei ani de închisoare. Monseniorul, care avea atunci 80 de ani, a încetat din viaţă în închisoarea Jilava, doi ani mai târziu, la 16 mai 1954.

"Este un dar deosebit nu numai pentru Arhidieceza noastră, dar pentru întreaga Biserică Catolică din România, pentru ţara şi poporul nostru din care s-a născut această mare personalitate, Vladimir Ghika, preot martir. Frumos semnal trimis de Sfântul Părinte Francisc Bisericii şi ţării noastre, prin semnarea decretului de recunoaştere a martiriului acestui fiu al Bisericii şi al neamului nostru!", a declarat IPS Ioan Robu, Arhiepiscop mitropolit de Bucureşti.

La rândul său, postulatorul cauzei de beatificare şi canonizare a monseniorului Vladimir Ghika, Pr. Francisc Ungureanu, a explicat că, încă din 1991, IPS Ioan Robu a adresat Sfântului Scaun cererea pentru începerea Procesului în Cauza de beatificare şi canonizare a monseniorului.

"Existau deja dovezi şi multe mărturii despre viaţa de credinţă a monseniorului şi moartea lui martirică. Ne bucură nespus vestea confirmării martiriului monseniorului Vladimir Ghika, pe care putem să-l numim de acum venerabil. Este primul martir al Bisericii locale care va fi declarat fericit", a explicat Pr. Francisc Ungureanu.

Articol citit de 2480 ori.

Alte articole