Corneliu Coposu Fan Page

Articol - Publicistica de tinereţe a lui Corneliu Coposu

Înapoi la Ziare din 1998

Fragment ziar - Articol 'Publicistica de tinereţe a lui Corneliu Coposu'

Publicistica de tinereţe a lui Corneliu Coposu

Data apariţiei: 03 martie 1998

Apariţia volumului "Semnele timpului" – în care profesorul clujean Mircea Popa a adunat o parte a publicisticii din tinereţe a lui Corneliu Coposu – este un adevărat eveniment, cu mai multe semnificaţii. De dincolo de zbuciumul acestei lumi, marele nostru contemporan şi dascăl de autentică democraţie ne oferă posibilitatea de a găsii în scrisul său, conectat la toate dramaticele momente de istorie românească ale veacului, reperele analizei politice riguroase şi clare. Cel ce avea să fie recunoscut, de prieteni şi adversari, drept preşedintele moral al României, cel ce avea să împlinească în durerea despărţirii eterne un impresionant consens popular, adunând la căpătâiul său veci de mii de oameni, nu a fost cătuşi de puţin un mit postdecembrist. Un idol postum, şi un mare barbat de stat dăruit de har, inteligenţă şi cultură.

Corneliu Coposu a personificat exemplar elita românească decimată în închisorile comuniste, statura înaltă a omului politic devotat intereselor naţionale din spiţa lui Iuliu Maniu. Cartea sa de publicistică, cuprinzând articole apărute în intervalul 1935-1946, cu precădere in "România Nouă", "Ardealul" şi "Dreptatea" ne dă măsura personalităţii sale plurivalente. În plan literar descoperim un scriitor care s-a ignorat, cu un stil marcat de metafora cronicarilor şi de şcoala adreleană a Blajului.

În plan istoric, Corneliu Coposu ne împrospătează memoria unor trecute vremi în care auzim lacrima Ardealului, glasurile lui Barnuţiu si Iancu sau clopotele de la Alba Iuli. În plan politic discipolul cel mai înzestrat şi fidel al lui Maniu ne restituie, prin texte de cea mai bună factură, tensiunea anilor '30, învăjbirile şi dramele anilor '40. Martor şi actor al evenimentelor care au precedat bolşevizarea ţării, tânărul Coposu ne uimeşte prin aceleaşi calităţi distincte pe care i le-am admirat în amurgul vieţii: cultură, rigoare, principialitate, luciditate,clarviziune şi, în primul rând, patriotism luminat. Adversar nemilos al oricărui tip de totalitarism, născut şi educat în spiritul toleranţei şi democraţiei, Corneliu Coposu nu a devenit altceva sau altcineva, rămânând ce a fost, la 25 sau la 75 de ani, în libertate sau în temniţă : un mare roman din Europa.

Prof. univ. dr. Radu Vasile

27.09.1944 Dreptatea - "Democratia romaneasca"

23.10.1944 Dreptatea - "Sa inceteze balada Mesterului Manole"

Sa inceteze balada Mesterului Manole

21.03.1946 Dreptatea - "Libertatea pe care o asteptam"

Dreptatea - libertatea pe care o asteptam

05.04.1946 Dreptatea - "Cei care intorc brazda"

Dreptatea - Cei care intorc brazda

Articol citit de 4790 ori.

Alte articole