Corneliu Coposu Fan Page

97 de ani de la nașterea lui Corneliu Coposu - E-politic.ro, 20 mai 2011

Înapoi la Corneliu Coposu '97

Corneliu Coposu

PNȚCD Timiș arată printr-un comunicat de presă, remis vineri, că fostul lider al PNȚCD Corneliu Coposu ar fi împlinit pe 20 mai 97 de ani.

”Astăzi se împlinesc 97 de ani de la naşterea celui care a fost Corneliu Coposu, cu siguranţă cea mai importantă personalitate a istoriei postbelice româneşti. ”Preşedintele moral al românilor” a reprezentat un punct de reper pentru tot ceea ce s-a întâmplat în România după 1989. A fost iubit şi urât, temut şi respectat, adulat şi calomniat. Întotdeauna, însă, atât prietenii cât şi adversarii politici, atunci când venea vorba despre Corneliu Coposu se înclinau în faţa staturii acestuia, a statutului sau etic care îl diferenţia de restul politicienilor”, se arată în comunicat.

În 1987, Corneliu Coposu afiliaza PNŢ, aflat în clandestinitate, la Internaţionala Creştin-Democrată (ICD), adresând o cerere în acest sens lui Jean-Marie Daillet, vicepreşedinte al ICD. Dupa 1990 devine liderul opoziţiei împotriva neocomuniştilor care au acaparat puterea şi care căutau să monopolizeze puterea executiva şi legislativă, confiscând Revoluţia din decembrie 1989. Înţelegând că Revoluţia a fost furată, Corneliu Coposu preia misiunea de a conduce Opoziţia, misiune care îl transforma în ţinta unei virulente campanii de presă prin care se lansează zvonuri pentru compromiterea lui.

Pe 27 septembrie 1991 este reales preşedinte al PNŢCD la primul Congres al partidului, iar între 1991 şi 1993 devine preşedinte al Convenţiei Democrate Române. Cu şase luni înainte de a muri, Seniorul este numit ofiţer al Legiunii de Onoare, cea mai înaltă decoraţie a Republicii Franceze.

Pe 11 noiembrie 1995 a încetat din viaţă la Spitalul Universitar din Bucureşti. Trei zile mai târziu este înmormântat la Cimitirul Bellu Catolic, fără funeralii naţionale, dar sute de mii de români au venit să-l conducă pe ultimul drum.

A rămas fidel până în ultima clipă crezului creştin democrat, Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat şi crezului monarhic. Emblematică în acest sens este declaraţia sa: ”Am convingerea, şi cu ea mă voi duce dincolo, că România va păşi pe calea democraţiei numai prin Monarhie. Avem datoria sfântă să-l aducem pe tron pe Regele nostru”, se mai arată în comunicat.

Cornelia Drăghici, 20 mai 2011, E-politic.ro

Articol citit de 2875 ori.

Alte articole