Corneliu Coposu Fan Page

97 de ani de la naşterea lui Corneliu Coposu - ZiarMM.ro, 21 mai 2011

Înapoi la Corneliu Coposu '97

Corneliu Coposu

PNTCD TimiS arata printr-un comunicat de presa, remis vineri, ca fostul lider al PNTCD, Corneliu Coposu, ar fi implinit pe 20 mai 97 de ani.

”Astazi se implinesc 97 de ani de la nasterea celui care a fost Corneliu Coposu, cu siguranta cea mai importanta personalitate a istoriei postbelice romanesti.

”Presedintele moral al romanilor” a reprezentat un punct de reper pentru tot ceea ce s-a intamplat in Romania dupa 1989. A fost iubit si urat, temut si respectat, adulat si calomniat. Intotdeauna, insa, atat prietenii cat si adversarii politici, atunci cand venea vorba despre Corneliu Coposu se inclinau in fata staturii acestuia, a statutului sau etic care il diferentia de restul politicienilor”, se arata in comunicat.

In 1987, Corneliu Coposu afiliaza PNT, aflat in clandestinitate, la Internationala Crestin-Democrata (ICD), adresand o cerere in acest sens lui Jean-Marie Daillet, vicepresedinte al ICD. Dupa 1990 devine liderul opozitiei impotriva neocomunistilor care au acaparat puterea si care cautau sa monopolizeze puterea executiva si legislativa, confiscand Revolutia din decembrie 1989. intelegand ca Revolutia a fost furata, Corneliu Coposu preia misiunea de a conduce Opozitia, misiune care il transforma in tinta unei virulente campanii de presa prin care se lanseaza zvonuri pentru compromiterea lui.

Pe 27 septembrie 1991 este reales presedinte al PNtCD la primul Congres al partidului, iar intre 1991 si 1993 devine presedinte al Conventiei Democrate Romane. Cu sase luni inainte de a muri, Seniorul este numit ofiter al Legiunii de Onoare, cea mai inalta decoratie a Republicii Franceze.

Pe 11 noiembrie 1995 a incetat din viata la Spitalul Universitar din Bucuresti. Trei zile mai tarziu este inmormantat la Cimitirul Bellu Catolic, fara funeralii nationale, dar sute de mii de romani au venit sa-l conduca pe ultimul drum.

A ramas fidel pana in ultima clipa crezului crestin democrat, Partidului National taranesc Crestin Democrat si crezului monarhic. Emblematica in acest sens este declaratia sa: ”Am convingerea, si cu ea ma voi duce dincolo, ca Romania va pasi pe calea democratiei numai prin Monarhie. Avem datoria sfanta sa-l aducem pe tron pe Regele nostru”, se mai arata in comunicat.

21 mai 2011, ZiarMM.ro

Articol citit de 2748 ori.

Alte articole