Corneliu Coposu Fan Page

Principele Nicolae a aprins o lumânare în celula unde a murit liderul ţărănist Ion Mihalache - Realitatea, 21.02.2013

Înapoi la 1990 până azi

Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României a vizitat, ieri, pentru prima oară, fosta închisoare de la Râmnicu Sărat, alături de o delegaţie a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Alteța Sa Regală Principele Nicolae al României a vizitat pentru prima oară fosta închisoare de la Râmnicu Sărat / FOTO: http://www.iiccr.ro
Principele Nicolae la Râmnicu Sărat

Reprezentanții IICCMER, Dinu Zamfirescu, președintele Consiliului Științific al IICCMER, Andrei Muraru, președinte executiv, dra. Adelina Țînțariu, directorul Departamentului Politici Educaționale și de Memorie, i-au prezentat Alteței Sale Regale istoria fostului penitenciar comunist și planurile de restaurare și promovare a închisorii ca Memorial și punct focal al unor proiecte culturale, documentare și turistice.

Principele a vizitat mai multe celule din fostul penitenciar, s-a arătat interesat de personalitățile întemnițate aici și a ascultat evocarea experiențelor carcerale și a modalităților de exterminare practicate de către autoritățile comuniste. Principele a aprins o candelă în memoria deținuților politici, în celula unde a murit liderul țărănist Ion Mihalache.

"Locul este o adevărată întoarcere în timp, o lecție de istorie și o experiență extraordinară care te face să reflectezi asupra rolului nostru în păstrarea memoriei și apărarea valorilor democratice care respectă libertatea și demnitatea omului", a declarat Alteța Sa Regală Principele Nicolae al României, se anunţă într-un comunicat al IICCMER.

Principele Nicolae la Râmnicu Sărat

"Vizitarea Memorialului Râmnicu Sărat e o experiență extraordinară atât pentru cei din generația care a trăit sub comunism, cât și pentru cei tineri. Este un omagiu adus memoriei luptătorilor anticomuniști, amintirea vie a unor destine tragice și dovada unei rezistențe eroice în fața opresiunii. Prineforturile Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), muzeul va fi valorificat și va contribui la dezvoltarea din punct de vedere turistic și cultural a comunității din Râmnicu Sărat", a spus Dinu Zamfirescu, președintele Consiliului Științific al IICCMER.

"Acum câteva decenii, în închisoarea de la Râmnicu Sărat s-a murit pentru libertate, pentru valorile pe care le-au reprezentat democrația și monarhia, înainte de instaurarea regimului comunist. Ca un arc peste timp, vizita Alteței Sale Regale este importantă atât pentru că este membru al Familiei Regale, cât și un model pentru tânăra generație. Sperăm ca Principele Nicolae va deschide seria personalităților publice pe al căror sprijin contăm pentru a dezvolta acest proiect", a eplicat Andrei Muraru, președinte executiv IICCMER.

In perioada, 19-20 februarie 2013, Alteta Sa Regala Principele Nicolae al Romaniei a vizitat localitatile Buzau si Ramnicu Sarat, anunţă un comunicat al Familiei Regale.

Marti, Alteta Sa Regala s-a intalnit cu domnul ing. Gabriel Dragos Balta, Prefectul de Buzau, cu domnul dr. ing Constantin Boscodeala, primarul municipiului Buzau, cu domnul Cristinel Romanescu vicepresedinte al Consiliului Judetean Buzau. In aceeasi zi, Alteta Sa Regala a vizitat Liceul “Bogdan Petriceicu Haşdeu”, Muzeul Episcopiei Buzaului si Vrancei, s-a plimbat in parcul Crang si a vizitat fabrica de textile Martelli.

Miercuri, Principele Nicolae s-a intalnit cu domnul Sorin Cirjan, viceprimarul municipiului Ramnicu Sarat. In cadrul aceleiasi vizite, Principele Nicolae a vizitat Memorialul Ramnicu Sarat, ansamblul brancovenesc, o fabrica de confectii si o fabrica de panificatie apoi s-a plimbat in parcul central al municipiului Ramnicu Sarat.

21.02.2013, Realitatea

Articol citit de 3519 ori.

Alte articole