Corneliu Coposu Fan Page

"Iliescu se foloseşte de atuurile regelui" - Monica Iordache - Jurnalul Naţional

Înapoi la 1990 până azi

Jurnalul National: Cecredeti despre cererile luiPacepa?
Rodica Coposu: In ceea cepriveste averea lui, mi se pare caare dreptate. Dar nu stiu dacatrebuie judecat ca un erou. Plecarealui din sistemul in care aveao functie de raspundere se pare cai-a adus niste beneficii. Nu asputea sa va spun ca trebuie saunu sa i se restituie ce a avut. Trebuiesa i se dea in masura in caretuturor celor care au fost deposedati trebuie sa li se dea bunurileinapoi.
Adica sa nu i se apliceun regim preferential?
R.C.: Da, sa nu aiba un regimpreferential, pentru ca atunci artrebui sa li se dea urgent bunurileinapoi si celor care au stat 15-20de ani in puscarie. Si ei ar trebuisa isi recupereze acum casele de launii ca Pacepa. Acesti ofiteri desecuritate au intrat de fapt incasele celor care au fost dati afarasi care de 14 ani se lupta sa isirecupereze bunurile. Dar e greu sadistingi aici. Legea dreptatii estefoarte sinuoasa.
CastelulPeles Dar regele Mihai poatesa ceara inapoi CastelulPeles?
R.C.: Din cate stiu eu, castelulde la Peles a fost facut destrabunicul regelui Mihai, regeleCarol I, din banii sai proprii. El atinut si o evidenta, pana la ultimulbanut pe care l-a cheltuit laconstructia acestui castel. Avandut proprietatea lui din Germania,dupa care si-a cumparatteren aici si si-a construit castelul.
Nu a fost donat statuluiroman?
R.C.: Nu. Niciodata. Castelula fost lasat mostenire nepotuluilui, Mihai, si ar trebui sa se retrocedeze.Cred ca vrea sa ramana incontinuare muzeu. A solicitat pentruel doar Pelisorul sau ceva dinatenantele castelului.Flavia Balescu: In acteleregelui Carol I a ramas absoluttot ceea ce a cheltuit, inclusivplata carutelor care au caratmaterialele pana la Sinaia. Atatde meticulos era incat a inregistratsi plata carutasilor.
Deci printul Paul nu arenici un cuvant de spus inprivinta Castelului Peles?
R.C.: El nu are dreptul safoloseasca nici titlul de print, pentruca statul roman nu a recunoscutcasatoria dintre Carol al II-leasi bunica sa, Zizi Lambrino. Dinpunct de vedere religios au fostcasatoriti, iar tatal lui a facut unproces, undeva in Portugalia,dupa ce a murit regele Carol alII-lea, si a fost recunoscut ca fiullui. Dar, din perspectiva statuluiroman, el nu are nici un drept.Regele Mihai
Ce credeti despre reconciliereadintre rege sipresedintele Ion Iliescu?
R.C.: Probabil ca presedinteleIliescu s-a gandit sa isi faca oimagine internationala de maredemocrat. Iar regele Mihai s-agandit ca interventiile pe care lepoate face la casele regale dinEuropa pot sa mai dreaga putinimaginea Romaniei.
Asta inseamna capresedintele Iliescu ilfoloseste pe rege?
R.C.: Da, dar si pe vremeaConventiei Democratice regeleMihai a fost un ambasador itinerantal Romaniei si a facut destulde multe pentru Romania. Credca totusi domnul Iliescu a castigatin intelepciune si in experientasi se gandeste ca este foarte binesa foloseasca atuurile pe care leare majestatea sa regele fata decasele domnitoare din Europa.
Este impacat regele cuaceasta reconciliere sau oaccepta de nevoie?
R.C.: Nu pot sa spun eu asta.Ar trebui sa il intrebati. Nu avemcum sa stim daca este impacatsau nu cu aceasta situatie.Oricum, eu cred ca face acestlucru pentru ca iubeste Romania.Si pentru ca este o persoana carenu a putut sa urasca niciodata.F.B.: A avut o viata destul dechinuita. Si in copilarie, si in adolescenta.A trecut prin nisteevenimente foarte dure, dar aputut sa ierte intotdeauna. Dealtfel, nu a fost niciodata o persoanaaroganta. Tineretul erafoarte apropiat de Casa Regalasi de regele Mihai. Cand ieseadin palat, avea o masina mica,deschisa, cu o treapta in fataportierei pe care se urcau mereutineri, baieti, fete... Masinamergea foarte incet si el dadeamana cu toata lumea. Mergeaintotdeauna singur.
Nu era pazit?
R.C.: Avea un caine.F.B.: Sora noastra care nu maieste ne-a povestit ca, in timpulrazboiului, s-a anuntat un bombardament.O prietena de-a ei,care era farmacista, a iesit dinfarmacie in strada si a cautat omasina sa plece spre Campina,pentru ca acolo locuia. A oprit omasina in care era un tanar cuochelari. Ea nu a vazut cine este,dar dupa o bucata de drum avazut insemnele regale pe bordulmasinii si atunci si-a dat seamacine este. A inceput sa strige:"Majestate, sire, domnule! Va rogsa ma iertati, opriti masina sacobor!". Incepuse sa tremure deemotie, iar el, linistit, i-a spus sase calmeze ca era normal sa oduca acasa din moment ce el eracu masina, iar ea era pe jos.
Ar putea sa se mai implicein politica?
R.C.: Cred ca nu, pentru caeducatia sa l-a invatat ca regeledomneste, nu guverneaza. Estedeasupra problemelor politice si adisputelor dintre partide. I-ar figreu sa se implice, daca toataviata a crezut ca trebuie saramana deasupra acestor lucruri.
Cum vi s-a parut propunereade a candida laPresedintie?
R.C.: A fost o propunere neavenita.L-ar fi determinat sacandideze ca sa ia un procentminim si le-ar fi facut jocul celorcare ar fi vrut sa anihileze oriceinfluenta a monarhiei in tara.
Casa Regala are osituatie financiara grea?
R.C.: Cred ca este intr-osituatie grea. Dar in toata lumea,familiile vechi, care au castele,ori le-au dat in administrareastatului, ori le-au facut hoteluride lux. Nu mai exista acummijloace sa intretii asemenea constructii.
Asta ar fi solutia si pentruCastelul Peles?
R.C.: Probabil ca da, sa fie datin administrarea statului sau saprimeasca o suma ca despagubire.Taranistii
Este PNTCD ceea ce ar fivisat dl Coposu?
R.C.: Fratele meu visa caPNTCD sa fie un partid puternic sirespectat, care sa promoveze principiilecrestin-democratiei. Dupa1989 a muncit de dimineata panaseara incercand sa reconstruiascaacest partid.
Nu a fost insa distrus dininterior?
R.C.: Eu tin minte ca odata adat cineva, nu mai stiu cine, untelefon sa-i propuna fratelui meu savina cu niste aparate de depistatmicrofoanele sa le descopere pe celecare erau in sediul nostru. Si fratelemeu a zis: domnule, cred ca nu estecazul pentru ca dl Magureanu aredestui oameni la noi in partid sinu cred ca trebuie sa se maioboseasca sa ne asculte la microfon.Si-a dat seama ca erau si intrusi,dar credea ca poate se vor molipside la ideile noastre. Cei care audorit propasire materiala au plecatspre alte zari mai calde. Cei care auramas se straduiesc sa duca maideparte acest partid.
Ma refeream la certurileinterminabile dintre membriiPNTCD?
R.C.: Certuri sunt in toateformatiunile. Cei care au doritpropasirea materiala au cautat orampa de lansare spre mai inaltasocietate, iar cei care nu au reusitsi-au luat jucariile si au plecat.
Mai tineti legatura cufostii demnitari taranisti?Va mai cauta?
R.C.: Pe dl Constantinescul-am vazut destul de rar. Ne sunade sarbatori. Dl Ciorbea ne maisuna, ne mai invita la diverse festivitati, comemorari, dar nu amavut relatii foarte apropiate cuoamenii politici. I-am cunoscut ocazionalsi ne vedem tot ocazional.
Dar Radu Vasile?
R.C.: Radu Vasile nu era unapropiat de-al nostru.
Ce credeti despredeclaratia fiului lui IonRatiu, care spune caSeniorul a fost un dictator,iar tatal sau s-a simtit unmarginalizat in partid?
R.C.: Este parerea lui, n-as vreasa comentez acest subiect.

Monica Iordache - Jurnalul Naţional - 02/02/2004

Articol citit de 4841 ori.

Alte articole