Corneliu Coposu Fan Page

De unde i se mai trage PNŢCD? - PNŢCD RO-USA

Înapoi la Minoritățile

In cartea sa "In zodia exilului. Intrezaririri" a d-lui Nicolae Stroiescu -Stanisoara, fost director al postrului de Radio Europa Libera, sectia romana, carte care mi-a dat-o cu dedicatie, editata in 1998, citim despre amintirile sale cu Corneliu Coposu urmatoarele la pag. 471 :

Muenchen , vineri 10 februarie 1995 :

M-am vazut cu Corneliu Coposu, in trecere prin Muenchen. L-am invitat la mine, unde am putut sa stam de vorba in liniste.

Nu-l mai vazusem de la operatia de cancer la plamani pe care i s-a facut in Germania.

S-a lasat desigur de fumat, dar tuseste din cand in cand. A pierdut ceva din stralucirea ochilor si din forta,dar nu si din tinuta sa seniorala....

Mi-a vorbit depre vizita pe care a facut-o in Stalele Unite.

Si-a dat seama (pe deplin) de indiferenta si ignoranta politicienilor americani in privinta Romaniei. Din trteizeci si opt de senatori si membri ai Camrerei Reprezentantilor cu care a vorbit, numai doi sau trei au aratat simpatie. In schimb, altii si-au afisat chiar agresiv lipsa totala de interes. Dupa cum se stie, planurile elaborate de corpurile legiuitoare americane prevede in privinta intrarii in NATO o prima faza, cand vor fi incorporate tarile acordului de la Visegrad, pana in 1999, o a doua faza vor intra tarile Baltice si Ucraina, si o a 3-a cand va intra Romania si Bulgaria nu este metionata. ! (Norocul nostru cu George Bush si razboiul din Irak precum si resentimetele lui Bush fata de rusi, vis a vis de Intelegerile de la Ialta . Din partea "jidanimii rosii", venite din Est si strecurate prin Congresul SUA mai putine sanse aveam ).

Corneliu Coposu a vizitat Muzeul Holocaustului Sotia directorului muzeului este evreica din Romania si primirea a fost foarte amabila. Cand, insa, Corneliu Coposu a incercat sa explice ca atribuirea Romaniei a celor 600.000 de evrei nu corespunde adevarului, caci in numarul acestora sunt inclusi si cei 400.000 predati nemtilor spre exterminare de autoritatile maghiare din Nordul Ardealului, care fusese cedat Ungariei prin dictatul de la Viena, sau victimele din Basarabia care in 1940 fusese ocupata de sovietici si in anii urmatori au mai trecut si prin razboi prin schimbarea conducerii, cei de la Muzeul Holocaustului s-au infuriat si nu au mai vrut nici sa auda. In zadar cita Coposu surse de prestigiu, in frunte cu Filderman, seful comunitatii evreiesti, ulterior refugiat in Elvetia.

L-am intrebat despre starea PNT-ului. Mi-a raspus ca este multumit de realizarea unei garnituri de membri proiemineti mai tineri ( de Vasile Lupu la Iasi , si de Radu Vasile la Bucuresti ), carora sa le poata da stafeta.

Aici aprecierea lui Corneliu Coposu la cei doi, adica Radu Vasile si Vasile Lupu- desi din amintirile lui Nicolae Stroiescu Stinisoara se vedea ca seniorul era la sfarsitul puterilor- iara imi lasa un gust amar. Am tinut la Corneliu Coposu si la Ion Diaconescu pentru anii petrecuti in inchisorile comuniste, dar dupa parerea mea, cu grave esecuri pentru viitorul PNTCD. Despre ceea ce Corneliu Coposu a discutat cu cei de la Muzeul Holocaustului il putem felicita pe senior. Acolo a pus punctul pe "I" foarte corect. Desi "subteran" si de acolo i se trage PNTCD prin alianta care se va face intre 1996-2000 prin venirea lui Emil Constantinescu la Cotrceni si cooptarea PD lui Petre Roman (Basescu & Co) in CDR.

Victor Negara
PNTCD
, 25 septembrie 2010, PNTCD RO-USA

Articol citit de 3652 ori.

Alte articole