Corneliu Coposu Fan Page

22 VĂ RECOMANDĂ: Andrei Oişteanu publicat în Germania - Revista 22, 26 octombrie 2010

Înapoi la Minoritățile

Recent a apărut în Germania, la editura berlineză Frank & Timme, cartea lui Andrei Oişteanu despre imaginea evreului în cultura română şi est-central-europeană. Tradusă din limba română de Larisa Shippel, cartea se intitulează Konstruktionen des Judenbildes. Rumänische und Ostmitteleuropäische Stereotypen des Antisemitismus. Un volum amplu (cuprinzând 680 de pagini şi 150 de ilustraţii), care a fost de curând lansat la Târgul de Carte de la Frankfurt.

Cartea este însoţită de câ­teva prezentări, preluate din recenziile apărute în presa internaţională la ediţia americană a lucrării, Inventing the Jew. Antisemitic Stereotypes in Romanian and Other Central-East European Cultures (Nebraska University Press, Lincoln & London, 2009).

După opinia profesorului Alex Drace-Francis de la Universitatea din Liverpool, exprimată în East European Jewish Affairs, „Andrei Oişteanu a compus o superbă lucrare de cercetare, care va servi ca o sursă fundamentală pentru viitoarele studii pe tema rădăcinilor culturale ale clişeelor referitoare la evrei, nu numai în România, dar şi în contextul mai larg al Europei Centrale şi de Est“.

„Andrei Oişteanu şi-a utilizat erudiţia în mod excelent, scrie Vladimir Tismăneanu în Times Literary Supplement. Este o carte apărută într-un moment propice, foarte valoroasă şi necesară. Nimeni dintre cei interesaţi de istoria (trecută şi prezentă) a antisemitismului est-central-european, de naţionalismul radical şi de populismul etnocentric n-ar trebui să o rateze.“

„Această carte – conchide cercetătorul german Günther Jikeli în recenzia sa apărută în Journal for the Study of Antisemitism – este o contribuţie excepţională la studierea stereotipurilor referitoare la «evreul imaginar» în România şi o lucrare importantă pentru cei interesaţi de percepţia culturală a evreilor în centrul şi estul Europei.“

Razvan Braileanu, 26 octombrie 2010, Revista 22

Articol citit de 2988 ori.

Alte articole