Corneliu Coposu Fan Page

Semnarea Protocolului de Constituire a Alianţei Politico-Civice “Calea Dreaptă” - Asociaţia 21 DECEMBRIE 1989, 2 octombrie 2011

Înapoi la De dreapta

Astăzi, 02 octombrie 2011 la sediul Asociaţiei “21 decembrie 1989″ a fost semnat Protocolul de Constituire a Alianţei Politico-Civice “Calea Dreaptă” între PNŢCD şi Asociaţie.

Protocol de constituire a Alianţei politico-civice ‘Calea Dreaptă’

Bucureşti, 2 oct /Agerpres/ – Liderul ţărănist Victor Ciorbea şi preşedintele Asociaţiei ‘21 Decembrie 1989′, Teodor Mărieş, au semnat, duminică, la sediul asociaţiei, protocolul de constituire a Alianţei politico-civice ‘Calea Dreaptă’.

Protocolul prevede că ‘părţile semnatare încheie şi se obligă să respecte prezentul protocol prin care se constituie Alianţa Politico-Civică ‘Calea Dreaptă pentru Justiţie şi Dezvoltare’ cu următoarele obiective principale: Alianţa se obligă să respecte principiile, valorile şi programul PNŢCD’.

Părţile vor acţiona pentru consolidarea PNŢCD ca forţă politică morală a societăţii româneşti şi promovarea acestuia ca alternativă viabilă în ’situaţia politică gravă din România’, relevă protocolul referitor la obiective.

Potrivit acestuia, un obiectiv este şi reintegrarea Basarabiei şi Nordului Bucovinei în spaţiul cultural, spiritual şi etnic românesc şi european, într-o Europă Unită în diversitate, pe baza valorilor şi tradiţiilor europene consacrate, precum şi consolidarea legăturilor cu românii de pretutindeni.

Alte obiective menţionate în protocol: sunt aflarea adevărului despre evenimentele din perioada decembrie 1989 – iunie 1990 şi în special despre crimele săvârşite în acel timp, stabilirea vinovaţilor şi sancţionarea acestora pentru faptele penale de represiune asupra manifestanţilor, susţinerea soluţionării juste a procesului comunismului instaurat în România, prin ocupaţia sovietică, precum şi adoptarea legii lustraţiei în forma susţinută de Societatea Timişoara, Asociaţia ‘21 Decembrie 1989′, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România şi PNŢCD.

Apărarea tradiţiei, a spiritualităţii româneşti, a patrimoniului naţional, cultural şi a bogăţiilor naturale ale solului şi subsolului, restituirea integrală a proprietăţilor preluate de regimul comunist, redactarea şi susţinerea unui program politic anti-criză efectiv şi adaptat realităţii politico-economice şi sociale din România constituie alte obiective.

În protocol mai sunt menţionate drept obiective promovarea organizaţiilor neguvernamentale în principal ale foştilor deţinuţi politici, studenţi şi tineret, ca actori importanţi ai realizării drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti în România, constituirea, în spiritul Pieţei Universităţii, a unei coaliţii anticomuniste, care să cuprindă formaţiuni politice şi organizaţii civice cu programe apropiate, în condiţiile respectării principiilor enunţate în protocol.

‘Având în vedere faptul că Asociaţia ‘21 Decembrie 1989′ s-a implicat în ultimul an în demersurile de unificare ale Partidului Naţional Ţărănesc Creştin-Democrat, a cărui activitate o consideră necesară la nivelul celei de referinţă din perioada conducerii de către Seniorul Corneliu Coposu, pentru aducerea la îndeplinire a prezentului Protocol de Constituire a Alianţei Politico-Civice ‘Calea Dreaptă pentru Justiţie şi Dezvoltare’, părţile convin: un reprezentant al Asociaţiei va deţine una din funcţiile de prim-vicepreşedinte al PNŢCD’, relevă protocolul.

Asociaţia va desemna o persoană pentru una dintre funcţiile de vicepreşedinte al PNŢCD. Asociaţia va desemna un reprezentant pentru funcţia de prim-vicepreşedinte în conducerea organizaţiei de tineret a PNŢCD.

Un reprezentant al Asociaţiei va fi ales în una din primele două funcţii în conducerea organizaţiei de studenţi – la nivel central, un reprezentant al Asociaţiei va fi ales într-una din primele trei funcţii de conducere la nivel judeţean, respectiv la nivel local.

‘În ceea ce priveşte colaborarea parlamentară şi la nivelul administraţiei publice centrale, în cadrul instituţiilor aflate sub coordonarea Parlamentului, Guvernului, ministerelor, precum şi al administraţiei publice locale se va încheia o înţelegere separată, de acelaşi nivel cu prezentul protocol’, relevă sursa citată.

Conform acesteia, ‘lupta dură pentru adevăr, respectul pentru valorile naţionale şi valorile creştin-democrate au convins PNŢCD să acorde Asociaţiei onoranta poziţie de aliat (…) ambele părţi, PNŢCD şi Asociaţia ‘21 Decembrie 1989′ îşi însuşesc în întregime valorile şi principiile enumerate mai sus cu obligaţia de a reclădi polul creştin-democrat capabil să ofere electoratului român o alternativă viabilă de centru-dreapta’.

Protocolul este deschis semnării şi de către alte formaţiuni politice sau civice.

AGERPRES/(AS – Iulia Carciog)

PNTCD si Asociatia 21 Decembrie pornesc impreuna pe Calea Dreapta

Astazi s-a semnat protocolul de constituire a Aliantei politico-civice Calea Dreapta. PNTCD si Asociatia 21 Decembrie propun romanilor revenirea la morala in politica si ofera o alternativa politica reala pornind de la principiile, valorile si programul PNTCD.

Obiectivele principale includ reintegrarea Basarabiei, aflarea Adevarului despre revoutia din 1989, apararea traditiei si a patrimoniului national si promovarea unui program politic anticriza adaptat realitatilor economice si sociale romanesti.

Pentru consolidarea si promovarea PNTCD Asociatia 21 Decembrie va actiona inclusiv prin implicarea in structurile de conducere nationale si locale ale partidului.

Sper ca pe calea deschisa astazi sa adunam toate fortele politice si civice reponsabile ale momentului.

Asa sa ne ajute Dumnezeu!

http://radurizescu.blogspot.com

Victor Ciorbea: România avea nevoie de existenţa unei construcţii politico-civice care să promoveze adevărul

Bucureşti, 2 oct /Agerpres/ – România avea nevoie mai mult ca oricând de existenţa unei construcţii politico-civice care să promoveze adevărul, morala creştină, cinstea, corectitudinea, democraţia şi cu valorile creştine, dreptatea socială, justiţia pe scena politică românească, a afirmat, duminică, liderul ţărănist Victor Ciorbea, înainte de semnarea protocolului de constituire a Alianţei politico-civice ‘Calea Dreaptă’.

‘Suntem conştienţi cu toţii că România avea nevoie mai mult ca oricând de existenţa unei construcţii politico-civice care să promoveze adevărul, morala creştină, cinstea, corectitudinea, democraţia şi cu valorile creştine, dreptatea socială, justiţia pe scena politică românească. Avea nevoie mai mult ca oricând, pentru că suntem supuşi de foarte mult timp unei crize şi politice şi economice şi sociale, dar, înainte de toate, unei crize morale. România bălteşte în această mocirlă morală de foarte mult timp, de foarte mulţi ani şi în special această criză morală s-a accentuat după 2000′, a declarat Victor Ciorbea.

El este de părere că pentru a ieşi din această criză trebuie înainte de toate să se producă această asanare morală începând cu clasa politică, cu cei care o conduc.

‘Tocmai de aceea credem noi că este nevoie de o alternativă la cele două oferte principale care se întrezăresc la ora actuală pe scena politică românească. Această alternativă constă în construcţia politico-civică intitulată ‘Calea Dreaptă’ sau ‘Calea Dreaptă pentru Justiţie şi Dezvoltare”, a afirmat Ciorbea.

El a explicat că noţiunea de dreaptă a fost aleasă din raţiuni legate tocmai de diversele accepţiuni ale cuvântului.

‘Avem în vedere între altele dreaptă în sensul că nu slalomăm printre ideologii, nu slalomăm printre jaloane programatice, nu slalomăm între stânga şi dreapta, cum o fac alţii în România actuală. Dimpotrivă, vrem să mergem drept înainte, la ţintă, pentru îndeplinirea obiectivelor şi pentru a avea, la temelia acestei construcţii şi a ceea ce vom înfăptui în viitor, acele principii care sunt enunţate în protocolul pe care-l semnăm azi’, a menţionat Victor Ciorbea.

El a spus că în noţiunea de dreapta intră şi ideea de dreptate socială şi cea de dreptate în sensul de justiţie în accepţiunea ei stricto senso, pentru că justiţia trebuie să fie independentă.

‘Într-o societate extrem de săracă care înglobează milioane şi milioane de oameni sărăciţi nu putem să ignorăm dimensiunea socială, necesitatea şi nevoia de dreptate socială. Ne plasăm şi din punct de vedere al spectrului politic românesc în zona de centru dreapta a acestuia, pentru că în mod clar, prin deplasarea unor forţe politice care aparţineau dreptei spre stânga, noi rămânem o construcţie de dreapta’, a adăugat liderul ţărănist.

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş, a spus că în Alianţa politico-civică ‘Calea Dreaptă’ un singur cuvânt îşi are locul.

‘Vă asigurăm că începând de azi suntem aliaţi oneşti şi în această alianţă un singur cuvânt îşi are locul. În momentul în care acest cuvânt nu va mai fi regăsit promit să fac pasul înapoi, iar acest cuvânt se numeşte onoare’, a declarat Mărieş.

În altă ordine de idei, el s-a referit la o imagine cu Corneliu Coposu şi, respectiv, una cu eroii din 21 decembrie 1989 de la sediul asociaţiei.

‘În sfârşit, după 21 de ani, văd pe seniorul Corneliu Coposu şi pe eroii zilei de 21 decembrie (1989 – n.r.) faţă în faţă (…) mi-am văzut visul cu ochii, astăzi cele două simboluri sunt faţă în faţă şi sper să rămână aşa, sper să purtăm aceeaşi recunoştinţă, cu aceeaşi dârzenie să luptăm pentru condamnarea în procesul comunismului a celor vinovaţi şi condamnarea în dosarul revoluţiei şi mineriadelor’, a menţionat Mărieş.

În opinia sa, datorăm respect suferinţei celor ucişi, care au dus acea ‘luptă de rezistenţă împotriva unui regim criminal importat aici fără voia lor’.

‘Cred că există un echilibru între stilul meu mai vulcanic şi echilibrul lui de multe ori proverbial’, a spus Mărieş referitor la Victor Ciorbea.

El a adăugat că prima asociaţie care şi-a manifestat dorinţa de a adera la Alianţa ‘Calea Dreaptă’ după semnarea protocolului este Fundaţia Corneliu Coposu.

Victor Ciorbea şi Teodor Mărieş au semnat, duminică, la sediul asociaţiei, protocolul de constituire a Alianţei politico-civice ‘Calea Dreaptă’.

Cu prilejul semnării protocolului, s-a lansat volumul de proză al actorului, dramaturgului şi scriitorului Ovidiu Moldovan intitulat ‘Dumneata ai minte, nu zîc nu, da’ nu-i tătă bună!’.

AGERPRES/(A – Iulia Carciog)

2 octombrie 2011, Asociaţia 21 DECEMBRIE 1989

Articol citit de 2502 ori.

Alte articole