Corneliu Coposu Fan Page

"Experimentul Piteşti" - lecţie de istorie pe viu. Ororile anilor '50 povestite, în faţa tinerilor, chiar de supravieţuitorii cumplitei închisori - România Liberă, 30 iunie 2012

Înapoi la La Pitești

Puscarie Pitesti

Un eveniment de exceptie va avea loc luna viitoare, la Pitesti. Istoria va fi prezentata intr-un cu totul alt mod. O parte din supravietuitorii "experimentului Pitesti", de la inceputul anilor '50, vor povesti tinerilor de azi ororile uneia dintre cele mai negre pagini din perioada comunista a Romaniei.

Istoria nu trebuie sa stea doar in manuale sau in manuscrisele din sertare. Poate fi si traita, palpabila. Un alt mod de a prezenta trecutul va fi pus in practica de recent infiintatul - februarie 2012 - Centru de Studii in Istorie Contemporana. Cinci tineri istorici sau promotori ai unor organizatii civice - Ionut Trandafirescu, Alin Muresan, Constantin Vasilescu, Adelina Tîntariu si Alina Urs - au avut initiativa creerii acestei noi institutii. Iar prima lor actiune de amploare se va desfasura chiar luna viitoare, mai precis intre 23 si 27 iulie, la Pitesti. De ce tocmai acolo? Pentru ca va fi dezbatut "fenomenul Pitesti", una dintre cele mai negre pagini ale istoriei Romaniei. Se stie, conform documentelor, ca in perioada decembrie 1949 - august 1951 in inchisoarea de la Pitesti s-au aplicat groaznice torturi aupra celor 800 de detinuti de acolo, toti studenti, facand parte din diverse partide sau organizatii.

Doua lumi diferite, fata in fata

Iata asadar cum vor sta acum fata in fata oameni din doua lumi diferite. Pe de-o parte, vor fi adusi, la actiunea de luna viitoare, cinci dintre supravietuitorii iadului inchisorii de la Pitesti, care au trecut prin "experimentul" de la inceputul anilor '50, iar pe de alta parte vor fi invitati studenti, ca sa asculte, pe viu, povestea acelor vremuri. Cum s-ar spune, fostii studenti din anii '50 vor sta fata in fata cu studentii anului 2012. Este exact ceea ce promoveaza Centrul de Studii in Istorie Contemporana - "vrem sa transformam cercetarea istorica in evenimente de interes public", arata Ionut Trandafirescu, unul dintre promotorii actiunii. Cu atat mai mult cu cat, din cate se apreciaza, in ziua de azi ar mai trai doar vreo 20 de oameni care au trecut prin iadul de la Pitesti, din anii '50.

Orori greu de descris in cuvinte

Ce a insemnat in fapt acel experiment? Unul dintre oamenii care au trait acele cumplite vremuri, istoricul Radu Ciuceanu, prezent la conferinta de presa pentru lansarea evenimentului de luna viitoare, a povestit cateva dintre grozaviile de atunci. El insusi initiator al unei miscari anticomuniste, in 1947, Radu Ciuceanu a fost arestat in 1948 si condamnat la 15 ani de temnita. A trecut prin mai multe inchisori din Romania. A fost dus la Pitesti pe 2 decembrie 1949, cu doar cateva zile inainte de inceperea "experimentului", care a debutat pe data de 6, la ora noua seara. "Deja cand am ajuns acolo nu se mai permiteau plimbarile in curtea inchisorii, se trecuse la izolare totala", povesteste Radu Ciuceanu. Apoi, in ziua de 6 decembrie gardienii au inceput bataile sistematice asupra detinutilor. Erau militieni care fusesera din timp pregatiti, antrenati, la Bucuresti, pentru ceea ce aveau de facut la Pitesti. Lovituri la fese, talpi, pe fata, in stomac. Detinutii erau calcati in picioare, obligati sa-si manance propriile fecale, dar lista nenorocirilor e mult mai mare. Saptamanile intregi de torturi, privarea de somn, obligarea detinutilor de a sta intr-o pozitie fixa mai multe zile la rand, toate acestea au facut ca o parte din detinuti sa cedeze si sa semneze asa-numita "demascare", in care sa recunnoasca pana si ce nu au facut inainte sa ajunga la inchisoare. Sa spuna, de exemplu, ca erau banditi si victime ale educatiei burgheze, sa isi repudieze familia. In final, pentru a demonstra ca au fost "reeducati", acesti indivizi, dezumanizati, au devenit tortionari pentru restul colegilor lor de celula, care nu semnasera "demascarea". S-a ajuns astfel ca detinutii sa se macelareasca intre ei, in celule. "Nu mai existau zile, ci doar ore si minute, in care oamenii erau torturati", isi aminteste Radu Ciuceanu ororile prin care a trecut, suportand chinuri despre care azi spune ca nu le poate descrie in cuvinte.

Inscrieri pana pe 6 iulie

Ce mai trebuie spus este ca la actiunea de la Pitesti, din 23 - 27 iulie 2012, sustinuta intre altii de Consiliul Judetean Arges, pot sa participe studenti de la orice fel de facultate din Romania, indiferent de profilul ei. Important este, cum spun organizatori, ca tinerii sa fie interesati de aceasta tragedie petrecuta cu mai bine de o jumatate de secol jn urma. Din pacate, numarul locurilor este limitat de conditiile financiare - numai 15 participanti pot veni - insa acestia vor avea asigurate mancarea si cazarea pe tot parcursul sederii lor in Pitesti. Doritorii se pot inscrie la una din adresele organizatorilor - scoaladevara@istoriecontemporana.ro sau scoaladevara@fenomenulpitesti.ro - pana pe data de 6 iulie.

Dan Gheorghe, 30 iunie 2012, România Liberă

Articol citit de 3447 ori.

Alte articole