Corneliu Coposu Fan Page

Dosare de penitenciar

Înapoi la 2019

LISTA TORŢIONARILOR CARE TRĂIESC. Dosarele de penitenciar ale lui Ion Mihalache, Corneliu Coposu şi Ion Diaconescu duc la torţionarul Vişinescu

Gândul prezintă în premieră documente istorice despre modul în care regimul comunist consemna perioada de detenţie a condamnaţilor politici. Ion Mihalache a murit în penitenciarul de la Râmnicu Sărat, condus de Alexandru Vişinescu. Un raport sec consemnează moartea liderului ţărănist. Rapoartele gardienilor arată modul barbar în care Ion Diaconescu, Corneliu Coposu sau Ion Mihalache erau pedepsiţi abuziv, uneori la limita condiţiei umane. Consultă mai jos dosarele de penitenciar ale liderilor ţărănişti condamnaţi de comunişti la torturi şi degradare umană.

Ion Mihalache a fost închis la Râmnicu Sărat în perioada iulie 1955 - 5 februarie 1963, unde în urma torturilor a decedat. Mărturiile foştilor deţinuţi de la Râmnicu Sărat, precum Ion Diaconescu si Ovidiu Borcea, arată că Ion Mihalache era preferatul comandantului Alexandru Vişinescu când venea vorba de bătăi.

Scurtă biografie a lui Ion Mihalache

Ion Mihalache a fost fondatorul Partidului Ţărănesc şi s-a născut la 3 martie 1882 în localitatea Topoloveni. A luptat în Primul Război Mondial, unde s-a remarcat in bătăliile de pe Valea Dâmboviţei şi în luptele de la Oituz şi Mărăşeşti. Pentru faptele de eroism a fost decorat cu ordinul Mihai Viteazul. În 1926 a decis ca Partidul Ţărănesc să fuzioneze cu Partidul Naţional Român condus de Iuliu Maniu, formând Partidul Naţional Tărănesc. A ocupat funcţiile de vicepreşedinte şi preşedinte al partidului, precum şi portofolii ministeriale. În 1941 a plecat voluntar pe frontul de Răsărit, participând la luptele pentru eliberarea Basarabiei.

În 1944 a fost ales de către Iuliu Maniu ca lider al echipei naţional-ţărăniste care urma să meargă în Occident, dar a fost arestat alături de alţi lideri ai partidului la 14 iulie 1947 în urma „Înscenării de la Tămădău”, cand mai multor lideri ţărănişti li s-a oferit ocazia sa fugă în străinătate, însă au fost opriţi pe aerodromul din Tămădău şi arestaţi sub acuzaţia de „încercare de fugă într-o ţară străină”.

Comuniştii l-au acuzat pe Iuliu Maniu de trădare şi insurecţie, astfel că a fost condamnat la temniţă grea pe viaţă, fiind încarcerat în prima fază la Sighet. Pe 29 iulie 1955 a fost transferat la Râmnicu Sărat.

Articolul integral pe Gandul.info

Articol citit de 1962 ori.

Alte articole