Corneliu Coposu Fan Page

Tismăneanu: Iliescu recurge la sudalmă pentru că nu ne poate pune botniţă - Ziare.com, 1 mai 2010

Înapoi la Comunism autohton

Tismaneanu, Iliescu

Istoricul Vladimir Tismaneanu ii da o replica usturatoare fostului presedinteIon Iliescu, cel care l-a acuzat ca ar fi "catelul lui Basescu". "Recurge la sudalma pentru ca nu ne poate pune botnita", afirma Tismaneanu.

"Aflu ca Ion Iliescu se simte hartuit. Se simte urmarit, prigonit, haituit, victimizat. Ca si in 1990, forte malefice, in slujba stim noi cui, conspira sa-l distruga. Pe el, salvatorul natiunii. (...)

Prins in lesa prezidentiala, incurabil "cotrocenizat", calomniator de profesie, impostor intelectual, autor de "monstruoase facaturi", alerg dupa el, sunt cel care il terorizez, ii ruinez, cu tupeu si rea-credinta, linistitele batraneti. Asa arata, descumpanita si angoasata, viziunea politica de ultima ora a nedezmintitului politruc", comenteaza ironic Vladimir Tismaneanu pe blog.

Iliescu: Inainte de '89 m-a urmarit Securitatea, acum ma latra cateii lui Basescu

Reputatul istoric il acuza pe fostul presedinte ca refuza sa isi asume vreo responsabilitate sau vreo culpa.

"Crescut in cultura politica a bolsevismului, Iliescu ramane, iata, prizonierul ei. Intrucat nu poate polemiza, el insulta. Intrucat nu poate argumenta, el vitupereaza. Il insulta pe Doru Maries, il insulta pe Radu Moraru. Ma insulta, pentru ca nu poate acepta adevarul despre mostenirea sa politica. Recurge la sudalma pentru ca nu ne poate pune botnita", mai spune Tismaneanu.

In ciuda scepticismului multora, Tismaneanu spune ca Legea lustratiei va avea efecte reale, chiar daca intarziate, iar multi se tem de acest lucru.

"Ion Iliescu nu poate gandi decat manicheist, vindicativ si clientelar. A oferit slujbe si privilegii in schimbul unor servicii politice", il mai acuza Tismaneanu pe Iliescu, adaugand ca acesta "a fost un aparatcik obedient, eliminat din structurile supreme de partid abia in momentul cand regimul intrase in paranoia terminala".

Mai mult, el il acuza pe fostul presedinte ca "nu a fost un Gorbaciov a la roumaine", nu a sustinut democratizarea veritabila a tarii, a ales formula unei "restauratii neo-comuniste" si a patronat "structuri mafiotice care au parazitat ("mexicanizat") economia si societatea acestei tari".

Istoricul il asemuieste pe Ion Iliescu cu Slobodan Milosevici si apreciaza ca liderul de onoare al PSD a fost o personalitate importanta a Romaniei, dar rolul sau istoric nu a fost unul benefic.

Camelia Badea, 1 mai 2010, Ziare.com

Articol citit de 3460 ori.

Alte articole