Corneliu Coposu Fan Page

CORNELIU COPOSU: " UNIREA CU BASARABIA ESTE A 11 - A PORUNCĂ A DECALOGULUI ROMÂNESC "

Înapoi la 2022

Interviu cu Seniorul Corneliu Coposu din mai 1995, realizat de Lucia Hossu - Longin pentru Memorialul Durerii. Montaj folosit în episodul " Corneliu Coposu, un destin ". ©TVR.
 
" Am avut o șansă deosebită: nu spun o inspirație, nu spun că am fost un ghicitor în stele, dar există urme scrise că, în 1940, când am pierdut provincia noastră de răsărit în urma agresiunii sovietice ( ..... ) am spus atunci cu curaj și cu răspundere că, atâta timp cât va exista Uniunea Sovietică, România nu va avea o independență reală. Dar am adăugat: sper că voi trăi momentul în care acest colos pe care nu - l ține nimic altceva decât niște interese imperialiste îmbrăcate în ultimă fază în drapel roșu se va prăbuși; am ajuns la satisfacția de a vedea acest pronostic, după multă, multă așteptare!
 
Basarabia și Bucovina sunt teritorii românești și vor trebui să redevină teritorii românești. Am spus - o și afirm că dacă generația noastră nu va fi în stare să realizeze ceea ce [ au făcut ] înaintașii noștri - printre care pe unul l - am omagiat dezvelindu - i statuia zilele trecute la Alba Iulia ( pe Iuliu Maniu, care a realizat Marea Unire ) - deci să realizeze o reeditare a Marii Uniri din 1918, atunci generația nouă va avea drept testament capital realizarea acestui obiectiv, pentru că România nu este întreagă nici fără Transilvania, nici fără Bucovina, nici fără Basarabia. Integritatea noastră națională până la frontierele etnice ale neamului românesc este o obligație sfântă pentru toți, este a 11 - a poruncă a Decalogului Românesc ".
 
Seniorul Corneliu Coposu a murit șase luni mai târziu, la 11 noiembrie 1995.
Corneliu Coposu a fost un mare vizionar, un mare patriot, care n - a vrut nimic pentru el, prin viața lui, prin sacrificiul lui eroic, prin credința și convingerile sale politice, rămânând un model istoric, o personalitate determinantă în sensul existenței noastre europene. Ceea ce se întâmplă prin întâlnirea Parlamentelor noastre de la Chișinău, este și o pregustare la refacerea Marii Uniri.

Articol citit de 440 ori.

Alte articole