Corneliu Coposu Fan Page

O generaţie pe cont propriu (III) - Tudor Călin Zarojanu - Ziarul Financiar

Înapoi la Concurs, Ediția I

Am avut privilegiul de a face parte din juriul Fundatiei Corneliu Coposu la concursul de eseuri pe care aceasta l-a lansat pe tema personalitatii Seniorului. Concursul a fost destinat elevilor din clasele VIII-XIII, care marturisesc ca nu stiau nimic nu doar despre Coposu, ci chiar despre comunism. Aceasta generatie se dovedeste - o data in plus - a fi una pe cont propriu. Am intalnit deseori, in lucrari, macar o fraza memorabila, o imagine emotionanta, o idee scanteietoare. Iata cateva dintre ele:

"Rezultatul experimentului comunist asupra Romaniei a fost unul devastator si, chiar dupa 19 ani de la instaurarea regimului postdecembrist, poporul roman ramane tot confuz si derutat in ceea ce priveste viata politica". (Alexandra Iasmina Palconi)

"Astazi, in epoca rolelor, a mp3 playerelor, a stick-urilor ce pot fi date si de guvernanti, a MTV-ului, a Internetului care se intinde ca o jungla peste mintile si reperele noastre, a vorbi in general despre patriotism si in special despre Corneliu Coposu, un politician fie el si ziditor, pare din start o curata pierdere de vreme. In tot cazul o treaba ce cu greu poate fi dusa la indeplinire de o eleva cautata cu insistenta pe Messenger de colegi ca sa iasa in oras". "Concursul asta a fost o ocazie sa citesc si sa inteleg niste lucruri despre care poate anterior as fi fost tentata sa zic ca nu ma prea intereseaza. Sunt lucruri despre care nu prea ni se vorbeste, comunismul si tot ce s-a intamplat in Romania in anii lui sunt fie expediate de parinti in termeni nu intotdeauna denigratori, fie expuse cam sec in manualele de istorie asupra carora, din motive de role si MTV nu ne aplecam foarte des. M-am aplecat, iata, asupra unui site care a venit cu ideea unei competitii (si asta mi-a placut), sperand la inceputul cautarii ca eu sa fiu una dintre castigatoare si simtind la sfarsitul ei ca de fapt deja am devenit". (Adriana Amalia Parcalabu)

"Corneliu Coposu a fost un sentiment". (Catalin Georgian Badea) "Tanara generatie, careia ii apartin si eu, este departe de a intelege trecutul. Aproape nimic din prezent nu o ajuta." "Acest concurs m-a ajutat nu atat sa-l cunosc pe Corneliu Coposu, cat mai ales sa ma cunosc pe mine." (Valentina Scarlat)

"Sa stiti ca nu toti tinerii secolului XXI sunt "cool", considera cultura o injurie si stau doar in cafenele!" (Viviana Dragulin)

"Nu vreau decat ca romanii, macar unii daca nu se poate ca toti, sa afle ca libertatea noastra de exprimare, si nu numai, se datoreaza in mare parte lui Corneliu Coposu". (Ana Maria Dumitrache).

tczarojanu@yahoo.com

Tudor Călin Zarojanu, 20.06.2008, Ziarul FinanciarSigla Ziarul Financiar

Articol citit de 3525 ori.

Alte articole