Corneliu Coposu Fan Page

Mesajul PPE la Congresul PNŢCD

Înapoi la Ziare din 2007

Sigla EPP Mesajul transmis de Preşedintele Partidului Popular European Wilfried Martens către participanţii la Congresul Extraordinar al PNŢCD din 21 ianuarie 2007

„Dragi membri ai Congresului PNŢCD,
Stimaţi invitaţi,

România a intrat în Uniunea Europeană în urmă cu trei săptămâni. Procesul de integrare europeană include acum şi ţara voastră, cu sistemele sale social, economic, cultural şi, mai ales, politic. Am salutat bucuroşi acest moment pentru că voi, prietenii noştrii Creştin-Democraţi aţi fost, pentru mulţi ani, partenerii noştri de încredere pentru pregătirea aderării României la Uniunea Europeană.

În perioada 1996-2000, guvernarea de centru-dreapta condusă de PNŢCD a realizat reforme importante, decisive pentru reorientarea ţării voastre către valorile Europei Occidentale. Summit-ul NATO de la Madrid, din Iulie 1997 şi Consiliul European de la Helsinki, din Decembrie 1999 au confirmat faptul că România a fost în sfârşit ataşată comunităţii de valori care au definit lumea liberă. Cu toate acestea, costurile sociale ale reformelor au adus un preţ mare pentru PNŢCD, care a devenit un partid extra-parlamentar.

Îmi amintesc determinarea cu care Corneliu Coposu, memorabilul lider al PNŢCD, pleda la începutul anilor ’90 pentru aderarea României la structurile Europene şi Euro-Atlantice. El şi partidul vostru erau singuri atunci, împotriva unor puternice partide post-comuniste însă, acolo unde ideile sunt limpezi şi credinţa e puternică, succesul va veni. Am cunoscut PNŢCD ca un partid Creştin-Democrat, anti-comunist, afiliat în secret în 1987 la Internaţionala Creştin-Democrată şi am avut încredere în angajamentul său pentru aceleaşi valori vestice, care stau astăzi la baza Partidului Popular European – PPE.

Am încurajat PNŢCD să strângă în jurul său toate formaţiunile Creştin-Democrate autentice din România şi să sprijine forţele de centru-dreapta, pentru a realiza statul de drept şi economia de piaţă funcţională. Schimbarea mentalităţilor în România rămâne principala provocare politică iar răspunsul potrivit este solidaritatea.

Partidul Popular European urează succes lucrărilor Congresului Extraordinar al PNŢCD şi sprijină cu căldură Partidul vostru în campania de alegeri pentru Parlamentul European.

Articol citit de 3654 ori.

Alte articole