Corneliu Coposu Fan Page

Condamnaţii politic ar putea scăpa de cazier şi primi despăgubiri materiale - Andrei Luca Popescu, România Liberă

Înapoi la Ziare din 2007

Ticu Dumitrescu

Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a readus pe tapet un proiect de lege al lui Constantin Ticu Dumitrescu, prin care condamnarile politice din perioada 1945-1989 vor fi anulate definitiv.

Proiectul de lege prevede anularea tuturor condamnarilor pentru fapte care au avut ca scop impotrivirea fata de regimul comunist, din perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989. Toate consecintele acestor condamnari vor fi anulate de drept, ceea ce inseamna ca sentintele pentru astfel de fapte vor fi sterse din caziere.

"Stergerea condamnarilor politice din perioada 1945-1989 reprezinta primul pas legislativ concret pentru reabilitarea victimelor regimului totalitar. Condamnarea crimelor comunismului a fost un act simbolic, dar reabilitarea detinutilor politici (...) este o urgenta", a spus Tudor Chiuariu.

Orice persoana care a fost condamnata politic sau pentru infractiuni de drept comun care aveau acoperire politica va putea cere despagubiri in instanta. In cazul decesului acestora, sotii sau descendentii lor pana la gradul al II-lea se vor putea adresa instantei. Vor fi acordate despagubiri pentru prejudicii morale, pentru echivalarea bunurilor confiscate sau repunerea in drepturi, daca sentinta pe motive politice a provocat decaderea din drepturi sau degradarea militara. La stabilirea cuantumului despagubirilor se va tine cont de legile anterioare, care au acordat deja unele reparatii materiale.

"Ma incearca un sentiment de satisfactie ca proiecte de legi care pareau inmormantate au fost reluate de oameni mult mai tineri. (...) Sunt 14 ani de cand astept ca acest proiect sa devina lege. Deci, rolul si valoarea acestei intalniri nu vor putea fi justificate decat atunci cand proiectul va deveni lege", l-a atentionat Constantin Ticu Dumitrescu, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, pe ministrul Justitiei. Proiectul a fost amanat continuu de toate partidele aflate la guvernare. "Eu, la ora actuala, sunt condamnat ca un – asa e incadrarea – criminal politic. E o rusine sa darami regimul comunist, iar oameni ca noi sa poarte sentintele respective", a mai adaugat Ticu Dumitrescu, pentru BBC.

Din punct de vedere al despagubirilor, proiectul de lege nu aduce mare lucru in plus fata de cele anterioare. "Nu e vorba ca deschidem o cale, ci de o reparatie morala. Vrem sa nu mai moara oameni cu cazier, vinovati ca s-au impotrivit comunismului. Fostii detinuti politici mor in continuare condamnati de statul roman, cu pensii de mizerie, in timp ce tortionarii lor o duc bine mersi", ne-a declarat istoricul Marius Oprea, care a muncit la proiect din partea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania.

EXCEPTII

Extremistii

Proiectul de lege nu ii include pe cei care au fost condamnati pentru infractiuni contra umanitatii sau care au facut parte din organizatii cu caracter fascist si legionar. Nici cei carora instanta le-a anulat deja sentinta pentru delicte politice nu intra sub aripa noului proiect.

Andrei Luca Popescu, România Liberă, Vineri, 24 August 2007

Articol citit de 3497 ori.

Alte articole