Corneliu Coposu Fan Page

Comemorarea Seniorului Corneliu Coposu la Bobota, jud. Sălaj - Cristian Laslo, 13 noiembrie 2012, Before It's News

Înapoi la La Bobota

Comemorare Bobota

Duminică, 11 noiembrie 2012, în localitatea Bobota, judeţul Sălaj, a avut loc comemorarea Seniorului Corneliu Coposu, anul acesta împlinindu-se 17 ani de la trecerea lui la cele veşnice. La eveniment a participat un număr mare de personalităţi politice ale judeţului Sălaj şi credincioşi ortodocşi şi greco-catolici din Bobota. Slujba de pomenire a fost condusă de un sobor de preoţi greco-catolici veniţi din parohiile Vicariatului Foraneu al Silvaniei.

Corneliu Coposu s-a născut pe 20 mai 1914, în comuna Bobota, judeţul Sălaj. A fost secretarul personal şi ulterior, secretar al lui Iuliu Maniu. Pe 14 iulie 1947 a fost arestat împreună cu întreaga conducere a PNŢ, în ceea ce s-a numit „Înscenarea de la Tămădău”. Până în 1956 a fost ţinut în arest preventiv, fără să fie judecat. În 1956 i s-a înscenat un proces pentru „înaltă trădare a clasei muncitoare” şi pentru „crimă contra reformelor sociale”. A fost condamnat la muncă silnică pe viaţă. Până în 1962 a fost închis într-un regim de izolare sever la penitenciarul Râmnicu Sărat. În aprilie 1964 a fost pus în libertate, după 17 ani de detenţie. În anul 1987, Corneliu Coposu a afiliat PNŢ, aflat în clandestinitate, la Internaţionala Creştin-Democrată (ICD), adresând o cerere în acest sens lui Jean-Marie Daillet, vicepreşedinte al ICD. După 1990 a devenit liderul opoziţiei, ceea ce l-a transformat în ţinta unei virulente campanii de presă. Pe 27 septembrie 1991 este reales preşedinte al PNŢCD, la primul Congres al partidului, iar între 1991 şi 1993 a devenit preşedinte al Convenţiei Democrate Române. Pe 11 noiembrie 1995 a încetat din viaţă la Spitalul Universitar din Bucureşti. Trei zile mai târziu a fost înmormântat la Cimitirul Bellu Catolic, fără funeralii naţionale, dar cu sute de mii de români veniţi să-l conducă pe ultimul drum.

A rămas fidel până în ultima clipă crezului creştin democrat, Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat şi crezului monarhic. În acest sens este emblematică declaraţia sa: „Am convingerea, şi cu ea mă voi duce dincolo, că România va păşi pe calea democraţiei numai prin Monarhie. Avem datoria sfântă să-L aducem pe tron pe Regele nostru.” La Slujba de pomenire, alături de „preşedintele moral al românilor”, au mai fost amintiţi preoţii greco-catolici care au trecut şi au suferit în parohia Bobota, şi care şi-au adus aportul în propovăduirea Cuvântului lui Dumnezeu, dar şi la emanciparea credincioşilor: pr. prot. Valentin Coposu, pr. Ilie Borz, pr. Traian Şuta, pr. Virgil Trufaş, pr. Leontin Filip.

Fie ca Bunul Dumnezeu să le dea odihna cea veşnică şi amintirea lor să rămână din neam în neam!

pr. Cristian Laslo, 13 noiembrie 2012, Before It's News

Articol citit de 2167 ori.

Alte articole