Corneliu Coposu Fan Page

UTOPICUL

Înapoi la 2021

'Utopicul' este unul din numele de cod pe care Securitatea i l-a dat fostului lider taranist Corneliu Coposu, in dosarul de urmarire informativa de 38 de volume, intocmit in perioda 1960-1989, din insemnarile a circa 500 de ofiteri de Securitate, relateaza Agerpres.

"Era un utopic pentru ca nu incetase sa spuna prietenilor, mai buni sau mai putin buni, unii interpusi, altii, as spune, prieteni de rea credinta, nu inceta sa spuna ca el lupta impotriva totalitarismului si ca el crede ca Romania poate sa devina democratica", a declarat, sambata, la Zalau, Virgil Tarau, vicepresedinte al CNSAS, in cadrul unei prelegeri privind viata si personalitatea celui supranumit 'Seniorul'.

El a subliniat ca pentru Corneliu Coposu s-au folosit, inca de la mijlocul anilor '60, toate mijloacele de supraveghere disponibile, culminand cu instalarea de microfoane in fiecare camera a apartamentului pe care acesta si l-a cumparat in Bucuresti.

"In 1963 a fost deschis dosarul de urmarire informativa. El s-a inchis, fireste, in decembrie 1989. E un numar de circa 17.000-18.000 de file, care urmaresc activitati cotidiene, dar si activitati profesionale sau hobby-uri sau spatii in care Corneliu Coposu a evoluat. Sunt informatii extrem de interesante despre lumea romaneasca in termenii atitudinilor publice, a felului in care oamenii gandeau, a felului in care oamenii se manifestau, a felului in care oamenii au incercat sa isi administreze relatia cu un regim totalitar, pentru ca, desi nu mai era foarte violent, acel regim era, in continuare, totalitar"', a precizat Virgil Tarau.

Potrivit acestuia, in dosarul lui Coposu apar in jur de 500 de ofiteri de securitate, pentru ca Seniorul n-a fost urmarit doar la locuinta sa, doar la locul sau de munca, doar in spatiile publice in care a evoluat - librarii, biblioteci, alte spatii in care avea cunoscuti - ci si in medii private: partida de bridge sau prietenii de bridge, prietenii pe care i-a avut inainte a fi inchis, putinii prieteni pe care i-a dobandit dupa ce regimul comunist s-a instaurat.

Nascut in 1914, la Bobota, Corneliu Coposu a fost un apropiat a lui Iuliu Maniu, al carui secretar politic a fost incepand cu 1940. In 1945, Coposu a devenit presedinte al filialei PNT Salaj, pentru ca in iulie 1947 sa fie arestat, impreuna cu intreaga conducere a PNT, in ceea ce s-a numit 'Inscenarea de la Tamadau'. In aprilie 1964 a fost pus in libertate, dupa 17 ani de detentie, fiind angajat ca muncitor necalificat la Bucuresti.

In ianuarie 1990 reinfiinteaza PNT, sub titulatura Partidul National Taranesc Crestin Democrat, al carui presedinte va fi pana la decesul sau, in 1995.

Articol citit de 890 ori.

Alte articole