Corneliu Coposu Fan Page

Declaraţia PNŢCD de susţinere a manifestanţilor de la Chişinău

Înapoi la Istorism, 23 August

Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat urmăreşte cu emoţie şi îngrijorare evenimentele care se petrec la Chişinău. Ca şi la Bucureşti, cu 20 de ani în urmă, tinerii sunt primii care au curajul să spună răspicat: „Ne-am săturat!” S-au săturat de comunism, s-au săturat de sărăcie, s-au săturat de corupţie! Vor reunirea cu Ţara Mamă, vor democraţie, vor prosperitate!

Violenţa cu care puterea comunistă a reacţionat la manifestaţiile paşnice de protest, faţă de probabila fraudare a rezultatelor alegerilor parlamentare, s-a soldat cu un mort, câţiva răniţi şi numeroşi arestaţi. În această seară, o delegaţie a PNŢCD a fost primită de către doamna Lidia Guţu, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, prilej cu care am exprimat îngrijorarea noastră faţă de evoluţiile de la Chişinău şi am făcut un apel la reţinere şi moderaţie din partea autorităţilor în raport cu manifestanţii.

În aceste circumstanţe dramatice, PNŢCD declară că:

  1. România continuă să fie victima pactului Ribbentrop-Molotov, în timp ce în cazul Ţărilor Baltice acest pact a fost denunţat, nu numai teoretic, ci şi în consecinţele sale. Denunţarea pactului trebuie să depăşească - şi în privinţa României - stadiul pur declarativ şi să fie eliminate consecințele sale. Credem că integrarea Moldovei şi Ucrainei în Uniunea Europeană va permite şi rezolvarea problemelor etnice româneşti.
  2. Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţei au fost, sunt şi rămân teritorii ale căror caracteristici etnice şi culturale sunt preponderent româneşti. Impostura limbii şi etniei moldoveneşti trebuie denunţate cu toată fermitatea.
  3. Politica dusă de guvernele României de după 1989, privitoare la românii din afara graniţelor, nu este doar deficitară, ci şi profund condamnabilă. Susţinerea şi promovarea identităţii etnice şi culturale a românilor din afara graniţelor actuale nu constituie doar o obligaţie morală pentru România, ci se află în perfectă concordanţă cu promovarea marilor valori ce stau la baza construcţiei Uniunii Europene.
  4. Este regretabil şi de neacceptat ca astăzi, în plină criză, când ruşii vorbesc despre federalizarea Moldovei şi îşi pregătesc un cap de pod în Transnistria, România să tacă. PNŢCD protestează faţă de abandonarea fraţilor noştri de dincolo de Prut.

Afirmăm cât se poate de răspicat: în ceea ce priveşte politica sa naţională, PNŢCD acţionează pentru reîntregirea României, prin anularea consecinţelor pactului Ribbentrop-Molotov şi revenirea Basarabiei la Patria Mamă!

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Radu Sârbu
Preşedintele PNŢCD

Radu Sârbu, aprilie 7, 2009, PNŢCD Cluj

Articol citit de 3144 ori.

Alte articole