Corneliu Coposu Fan Page

O nouă ediţie a manualului de Istoria comunismului a fost lansată, luni, după eliminarea unor greşeli

Înapoi la Comunismul-Didactic

Ediţia a doua a manualului "O istorie a comunismului în România", revăzută şi definitivă, a fost lansată, luni, de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România(IICCR) şi editura Polirom, după eliminarea unor greşeli, printre care şi cele semnalate de NewsIn în februarie.

În ediţia revizuită, autorii au eliminat toate greşelile semnalate de cititori sau profesorii care au citit manualul. Printre erorile semnalate de NewsIn se numără datarea greşită a unor evenimente importante, precum conferinţa de la Ialta sau acordul de procentaj de la Moscova, precum şi exprimări care combină nefericit mai multe informaţii.

"În octombrie 1945, prin acordul de procentaj de la Moscova, anglo-americanii au decis să lase total sovieticilor prima opţiune în configurarea politică a României postbelice" (pag. 25) sau "în urma convorbirilor de la Moscova (decembrie 1945) şi Ialta (februarie 1946) reprezentanţii SUA, Marii Britanii şi ai URSS au convenit includerea în guvernul Groza a doi reprezentanţi ai partidelor şi organizarea de alegeri libere în România" (pag. 33) sunt două dintre frazele care conţineau informaţii eronate sau inexacte şi care au fost corectate în noua ediţie.

În anul şcolar 2008-2009, peste 2.000 de elevi , din 167 de licee, au optat pentru cursul opţional pilot "O istorie a comunismului din România". IICCR estimează că în anul şcolar 2009-2010 mai mult de 8.000 de elevi vor opta pentru acest curs şi vor folosi manualul.

Volumul "O istorie a comunismului din România. Manual de liceu" este folosit în cadrul cursului opţional pentru clasele a IX-a şi a X-a. Pentru a putea preda cursul opţional de Istoria comunismului, care este accesibil liceenilor din septembrie 2008, profesorii trebuie să ia, mai întâi, ei înşişi lecţii, de la cercetătorii din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR), care au redactat manualul cursului.

În 2008, 100 de profesori au participat la cursuri de specializare în didactica predării comunismului, organizate de IICCR la Bucureşti, Constanţa şi Timişoara. Alţi 200 de profesori vor participa la o astfelde formare în cursul anului 2009.

Manualul "O istorie a comunismului din România", lansat în octombrie 2008, se adresează elevilor din ultimii doi ani de liceu şi face parte din programa de cursuri opţionale. Este primul manual cu acest subiect şi a fost realizat de o echipă formată din cercetători din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, profesori de istorie şi membri ai Comisiei prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste din România. Autorii manualului sunt Mihai Stamatescu, Raluca Grozescu, Dorin Dobrincu, Andrei Muraru, Sorin Andreescu şi Liviu Pleşa, iar referenţii ştiinţifici - Stelian Tănase, Daniela Zaharia şi Dennis Deletant.

Volumul este însoţit de DVD, realizat de IICCR cu sprijinul Televiziunii Romane şi TVR Media. Intitulat "O zi la Televiziunea Română în 1988", acesta prezinta exemple de emisiuni difuzate în cele două ore de program al TVR din 1988. DVD-ul constituie o sursa istorică, prezentată în formă video, însoţită de exerciţii.

06 Apr 2009, Cotidianul

Articol citit de 3480 ori.

Alte articole