Corneliu Coposu Fan Page

Surorile Coposu au venit să-şi ia pământul din Bobota - Graiul Sălajului

Înapoi la La Bobota

Surorile Coposu

Din 63 de ari pe care au acte, inclusiv Sentinta judecatoreasca, Flavia si Rodica Coposu primesc 59 de ari, pamant pe care il vor dona Parohiei Greco-Catolice

Dupa ani buni de cand nu mai trecusera prin satul natal, Rodica si Flavia Coposu au revazut ieri Bobota. Pe langa intalnirea cu prietenii si rudele, sau vizitarea casei parohiale si a bisericii unde a slujit tatal lor, protopopul greco-catolic Valentin Coposu, surorile, aflate deja la o varsta venerabila, au venit sa puna in ordine cateva probleme de ordin succesoral.

Desi in anul 1991 familia Coposu a primit printr-o sentinta judecatoreasca definitiva si irevocabila, 63 de ari in intravilanul satului, nici pana astazi conducatorii primariei din Bobota nu au binevoit sa le faca titlu de proprietate. Reprezentantul legal al familiei, Valeria Ciocian a facut nenumarate sesizari si petitii pentru a indrepta aceasta situatie injusta. Dar toate s-au lovit de nepasarea celor indrituiti sa remedieze problema.

Donatie pentru Parohia Greco - Catolica

Ieri, Flavia si Rodica s-au intalnit cu primarul comunei, Aurel Sarca si cu subprefectul Claudiu Barsan, si au ajuns la un compromis menit sa multumeasca, cat de cat, pretentiile legitime ale familiei Coposu. Astfel, din cei 63 de ari care li se cuvineau, surorile marelui om politic au primit doar 59 de ari. "Noi nu dorim acest teren pentru noi pentru ca familia noastra, dintotdeauna, a dat si nu a luat. Pamantul va fi donat Bisericii Greco Catolice, pentru ca parintele sa-si poata construi o casa parohiala", a spus Flavia Coposu.

Cei doi reprezentanti ai autoritatilor, primarul si subprefectul, au promis ca vor face tot posibilul sa grabeasca demersurile necesare pentru intocmirea titlului de proprietate si pentru transferul inspre Biserica Greco-Catolica. "Facem acest compromis pentru o cauza nobila (construirea casei parohiale), si totodata, pentru ca nu dorim sa ne luptam in instanta cu oamenii sau cu primaria din Bobota. Fratele nostru (Corneliu Coposu) ne-a interzis sa intram in conflict cu bobotanii, chiar daca averea familiei noastre depasea 50 de hectare cand ne-au confiscat-o comunistii", a mai declarat Flavia. Din intreaga suprafata - terenuri agricole, livezi, padure sau pasuni - cele doua mostenitoarea ale averii Coposu au ramas cu doar patru hectare, dintre care doar cei 59 de ari in intravilan.

Hartuiti de comunisti si deposedati de toate proprie-tatile, membrii familiei Coposu nu au avut parte de un tratament mai bun nici dupa 1990. Gestul de ieri al autoritatilor locale si judetene reprezinta un prim pas pentru o necesara reparatie morala.

In biserica si in casa parinteasca

Dupa intalnirea cu primarul si subprefectul, surorile Seniorului au vizitat biserica satului si casa parohiala, locul in care au crescut alaturi de fratele lor - Corneliu Coposu. Cuprinse de emotie, Flavia si Rodica au intrat in biserica in care odata rasuna la amvon vocea protopopului greco catolic Valentin Coposu, parintele lor, care a reprezentat un reper moral pentru fiul sau - Corneliu.

Paul Maghiu, 21 August 2009, Graiul Sălajului

Articol citit de 4934 ori.

Alte articole