Corneliu Coposu Fan Page

Omagiu lui Iuliu Maniu și Marii Uniri, la Șimleu Silvaniei și Bădăcin

Înapoi la 2018

Publicul sălăjean, și nu numai, este invitat să ia parte, în 3 februarie a.c., începând cu ora 12:00, la Masa rotundă “Iuliu Maniu și Marea Unire”, care se va desfășura în sala mare a Primăriei Șimleu Silvaniei și la monumentul dedicat marelui om politic și amplasat în Piața Avram Iancu din același oraș. Evenimentul este organizat de Primăria Șimleu Silvaniei, Centrul de Informare Turistică Șimleu Silvaniei și Parohia Greco-Catolică Bădăcin, în colaborare cu Prefectura Sălaj, Direcția de Cultură Sălaj, Biblioteca Județeană Sălaj, Centrul de Cultură al Județului Sălaj și Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău – Sălaj.
Directorul Centrului de Informare Turistică Șimleu Silvaniei, Daniel Stejeran, ne-a declarat că, în premieră, va fi prezentat publicului un manifest formulat în urmă cu circa 100 de ani de către comunitatea evreilor din Satu Mare, manifest care îl are în centrul său pe omul politic Iuliu Maniu. “Ineditul document va fi expus sâmbătă, în sala mare a Primăriei Șimleu Silvaniei. Este un document extrem de important, care a fost descoperit în arhiva orașului Satu Mare și care a fost trimis preotului Cristian Borz (implicat în campania de salvare a Casei Maniu, n.r.). În viitor, documentul va fi, de altfel, păstrat la Bădăcin și va face parte dintre exponatele Muzeului Memorial Iuliu Maniu”, a declarat sursa citată.

Serie de manifestări și la Bădăcin

Dat fiind că suntem în anul în care marcăm un secol de la Marea Unire, evenimentul de sâmbătă va fi dublat de un al doilea, în 4 februarie a.c. Este vorba despre activitatea “Iuliu Maniu și Marea Unire”, care se va desfășura începând cu ora 10:00, la Biserica Greco-Catolică, la Casa Memorială Iuliu Maniu și la Căminul Cultural din Bădăcin, localitate natală a celui care a rămas în memoria generațiilor sub numele de Sfinx.
De data aceasta, organizatorii sunt Parohia Greco-Catolică Bădăcin și Primăria Pericei, în colaborare cu Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Biblioteca Județeană Sălaj (BJS), Centrul de Cultură al Județelui Sălaj, Direcția de Cultură Sălaj, Clubul Copiilor Șimleu Silvaniei, Liceul “Iuliu Maniu” Oradea, Școala Gimnazială Nr.1 Pericei și Radio Maria.

Program divers și bogat

Manifestările vor începe la ora 10:00, cu o Sfântă Liturghie și un Parastas pentru personalitățile sălăjene care au contribuit la Marea Unire, la ora 12:00 participanții vor putea vizita Muzeul Memorial “Iuliu Maniu”, la ora 12:30 vor fi depuse coroane și jerbe de flori la bustul lui Iuliu Maniu din Dealul Țarinii, iar la 14:00 directorul BJS, Florica Pop, a pregătit un moment intitulat Caravana Unirii. Se va face cunoscut și mesajul delegației din Ministerul Culturii, pentru ora 14:10 fiind programată Conferința “Iuliu Maniu și Marea Unire”, în cadrul căreia prof. Ioan Ciocian va vorbi despre contribuția Sfinxului de la Bădăcin la Unirea din 1918, iar dr. Marin Pop despre Cornelia Maniu sub lupa Securității. Manifestările vor continua cu lansarea volumului “Corneliu Coposu și exilul românesc sub lupa Securității (documente și corespondență)”, al dr. Marin Pop. După-amiaza zilei de duminică este rezervată pentru un program artistic, ce include piesa de teatru „Răsărit de soare“, pusă în scenă de elevii liceului orădean sus amintit, Corul Dealul Țarinii și Urmașii lui Iuliu Maniu din Bădăcin, un grup folk și Clubul Copiilor din Șimleu Silvaniei.

Întregul eveniment este organizat în cadrul Campaniei Naționale Salvați Casa Iuliu Maniu, inițiată de Sălajul pur și simplu în urmă cu 3 ani. Publicul prezent va afla, astfel, și informații referitoare la stadiul actual al lucrărilor menite nu doar să mențină imobilul de la Bădăcin în picioare, ci și să îi dea funcționalitatea pe care Maniu a lăsat-o ca testament: aceea de a fi folosită de tineri, așa cum se întâmpla atunci când Maniu, în plin secol XX, venea în satul natal.

Articol citit de 1325 ori.

Alte articole